1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MÜZAKERECİLERİN GÖRÜŞMESİ TAMAMLANDI
MÜZAKERECİLERİN GÖRÜŞMESİ TAMAMLANDI

MÜZAKERECİLERİN GÖRÜŞMESİ TAMAMLANDI

Özersay, Kıbrıs Rum tarafının masada yapılan önerileri basına sızdırmasından rahatsızlık duyduklarını belirterek,

A+A-

ÖZERSAY: “RUM TARAFININ ÖNERİLERİ BASINA SIZDIRMASINDAN RAHATSIZIZ… BUNU DİLE GETİRDİK”

MÜZAKERECİLER 18 TEMMUZ’DA BİR ARAYA GELEREK, GÜVEN YARATICI ÖNLEMLER KONUSUNDA TARAFLARIN SUNDUĞU ÖNERİLERİ SONUÇLANDIRMAYA ÇALIŞACAK

Kıbrıslı Türk Müzakerecisi Kudret Özersay, Kıbrıs Rum tarafının masada yapılan önerileri basına sızdırmasından rahatsızlık duyduklarını belirterek, bunu bugünkü görüşmede Rum tarafına ilettiklerini söyledi.

Özersay, Kıbrıs Türk ve Rum taraflarının verdiği önerilerin bugün Kıbrıs Rum basınındaki 2 gazetede yer almasının müzakereyle ilgili sorunlar yarattığını ve bir yere gidilememesini sağladığını ifade ederek, ortadaki bu yanlışın düzeltilmesi gerektiğini belirtti.

Kudret Özersay, liderler görüşmesinde kararlaştırılan “Özel Toplantı”nın 18 Temmuz Cuma günü olacağını ve müzakerecilerin Güven Yaratıcı Önlemler konusunda tarafların birbirine sunmuş olduğu önerileri sonuçlandırmaya çalışacağını ifade etti.

Kıbrıslı Türk Müzakereci Özersay bugün Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’le yaptığı 3 saatlik görüşmenin ardından basına yaptığı açıklamada, bugün “dönüşümlü olarak gazetecileri alıp müzakere yapalım” teklifini de Rum tarafına sunduğunu söyledi.

FEDERAL POLİS KONUSUNDA ÖNERİ

Kıbrıslı Türk Müzakereci Özersay, bugünkü görüşmede “Federal Polis” konusunda Türk tarafının bir öneri sunduğunu kaydederek, geçmişte üzerinde anlaşılmış ve kâğıda dökülmüş birçok nokta olan bu konuda, anlaşılmamış konulardan olan “denizde arama-kurtarma” konusunda somut bir öneri verdiklerini belirtti.

Rum tarafının da Federal Kamu Hizmeti Komisyonu’nun oluşumu ve karar alışıyla ilgili bir öneri sunduğunu söyleyen Özersay, görüşmede, Kıbrıslı Türk ve Rum taraflarının çözümden önce yaptığı uluslararası anlaşmalar ve kamu otoritelerinin gerçekleştirdiği işlemlerin devamlılığı ve geçerliliğinin nasıl sağlanacağı konularının da konuşulduğunu kaydetti.

Özersay, mahkeme kararları ve yatırımcılara verilen teşvikleri içeren bu konunun toplumun geniş bir kesimi için önemli olduğunu da söyleyerek, bu anlamda yararlı bir görüşme olduğunu söyledi.

ÖZEL TOPLANTI 18 TEMMUZ’DA

Kudret Özersay, liderler görüşmesinde üzerinde anlaşılan “Özel Toplantı”nın tarihinin de bugünkü görüşmede kararlaştırıldığını ifade etti.

Özersay, tam gün sürmesi planlanan özel toplantının önümüzdeki hafta 18 Temmuz Cuma günü olacağını ve müzakerecilerin, iki liderin anlaştığı üzere, Güven Yaratıcı Önlemler konusunda tarafların birbirine sunmuş olduğu önerileri sonuçlandırmaya çalışacağını ifade etti.

Geçmişte anlaşılmış konularda nasıl ileriye gidileceği ve Türk tarafının sunduğu 5 adımlı yol haritasının da bu özel görüşmede konuşulacağını belirten Özersay, bu yol haritası konusunda Rum tarafıyla ortak bir noktada buluşmak ve ortak bir yol haritası ortaya çıkarmak istediklerini belirtti. Özersay, bu şekilde sürecin Eylül ayından önce somut sonuçlar vermeye başlayabileceğini kaydetti.

“AĞUSTOS AYINDA YENİ DÖNEM BAŞLAYACAK”

Özersay şöyle devam etti:

“Bunlara ilaveten bugün bir kez daha sözlü olarak bu ayın sonuna kadar 6 başlığın 6’sında da tüm önerilerini masaya koyma taahhüdümüzü hatırlattık… Umarım ay sonuna kadar iki taraf da getirmediği konularla ilgili önerilerini getirecek, bu konuda bir anlayış birlikteliği var… Karşılıklı müzakere, tartışma ve esnenebilecek noktaların tespit edilmesi gibi bir egzersizi ay sonuna kadar bitirmeyi hedefliyoruz.

Ağustos ayının başında yeni bir dönem başlayacak ve her şey masada olacak. 6 başlığın 6’sında da tarafların önerilerinin tümü masada olacak. Artık bir sonuç almak istiyorsak ve bunlara ek olarak elimizde bir de yol haritası da varsa, sonuç almak için artık geriye uğraş vermekten başka bir şey kalmaz diye düşünüyorum”

“KAPSAMLI ÇÖZÜM İÇİN UĞRAŞ VERİLİYOR”

Özersay bir soruya karşılık şu an müzakere masasında bir “çerçeve anlaşması”ndan çok bir “kapsamlı çözüm” için uğraş verildiğini söyleyerek, bir uzlaşıya varıldığı andan itibaren tartışmasız bir biçimde adada yeni bir ortaklığın ortaya çıkmasının ve hem içte hem uluslararası alanda Kıbrıs’ı bütün olarak bu ortaklığın temsil etmesi gerektiğini, bunun Kıbrıslı Türkler için yaşamsal öneme sahip olduğunu kaydetti.

Bunun dışında temel unsurların çözümünün de önemli olduğunu kaydeden Özersay, “Çözümle birlikte, adı ne olursa olsun tabii ki asıl tercih ‘kapsamlı çözüm’dür; çözümün hemen ertesinde belirli bir aralık bırakmaksızın, tartışmaya neden olacak muğlâklıklar bırakmaksızın hemen yeni ortaklık kurulmak durumundadır. Bunun dışında adı ne olursa olsun, herhangi bir formül ister ‘geçici anlaşma’ ister ‘çerçeve anlaşma’ olsun bizim için anlamı veya herhangi bir değeri yoktur” diye konuştu.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.