1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MÜZAKEREDE ZORLAYAN KONU BAŞLIĞI
MÜZAKEREDE ZORLAYAN KONU BAŞLIĞI

MÜZAKEREDE ZORLAYAN KONU BAŞLIĞI

Eroğlu: “Müzakere masasındaki en zor konu başlıklardan biri…

A+A-

 

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Tatlısu Belediye Başkanı Orçan ile KKTC’de bulunan konuk heyeti kabul etti;

EROĞLU: “MÜZAKERE MASASINDAKİ EN ZOR KONU BAŞLIKLARDAN BİRİ TOPRAK…”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, müzakere masasındaki en zor konu başlıklardan birinin toprak olduğunu kaydederek, “Topraksız devlet olamayacağımıza göre elbette ki toprağımıza sahip çıkacağız ama bunun için önce insanların kendi yerleşim yerlerine sahip çıkması gerekir ki bizim de elimiz müzakere masasında daha güçlü olsun” dedi.
 
Cumhurbaşkanı Eroğlu bugün Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan ile “9. Uluslararası Tatlısu Harnup Festivali”ne katılmak üzere KKTC’ye gelen konuk heyeti kabul etti.

Konuk heyette Konrad Belediyesi Başkanı Lidya Graninar ile Türkiye’nin Altınova Belediyesi’nden bazı meclis üyeleri bulunuyor.

“HARNUP EN ÖNEMLİ EKONOMİK DEĞERLERDEN BİRİ…”

Kabulde ilk sözü alan Tatlısu Belediye Başkanı Orçan, adına festival düzenledikleri harnubun KKTC’nin en önemli ekonomik değerlerinden biri olduğunu vurgulayarak, bu ürünün dünyaya tanıtılması için çalıştıklarını söyledi.

Belediyenin sadece festival için değil, harnubun korunması için de kaynak ayırdığını anlatan Hayri Orçan, harnup zararlısı fareye karşı yaptıkları mücadeleye işaret etti.

Tatlısu’nun harnup üretiminin öncülüğünü yaptığını da vurgulayan Orçan, harnubun yurt dışına pazarlanması konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığı söyledi.

İlgili bakanlarla bu konu hakkında görüştüklerini ve bazı projeler üzerinde çalışıldığını anlatan Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan, harnubun ham madde değil, işlenmiş olarak ihraç edilmesinin arzulandığını dile getirdi.

“Orçan, bu yıl Türkiye’den birkaç firmanın da devreye girmesiyle harnubun fiyatında az bir artış olduğunu kaydederek, “Harnup gerçek değerini yine bulamadı” dedi.

“DEVLET DESTEĞİNE İHTİYAÇ VAR…”

Üreticilerin devletin desteğine ihtiyacı olduğunun altını çizen Hayri Orçan, “Devletin de gücü belli, bunu biliyoruz. Ancak hem üreticiye moral olması, hem de üretimin devamı için destek sağlanması gerek” diye konuştu.

Kıbrıs sorunun çözümü için sürdürülen müzakerelere de işaret eden Tatlısu Belediye Başkanı Orçan, “Halk olarak size güveniyor, sizi destekliyoruz. İnşallah kalıcı barışı, sizin ve bu çalışmaların sayesinde kazanırız” dedi.

Orçan, konuşmasının sonunda harnubun Avrupa’ya ve diğer ülkelere pazarlanabilmesi yönündeki beklentisini de dile getirdi.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, ise kabuldeki konuşmasında harnubun ülke için bir değer olduğunu vurgulayarak, KKTC’de yetiştirilen ürünlere sahip çıkmak adına festival düzenlenmesinin önemine dikkat çekti.

Tatlısu bölgesinde harnup ağaçlarına iyi bakıldığının altını çizen Eroğlu, zararlılarla mücadelenin sürdürülmesi gerektiğini söyledi ve bakımı yapılan ağaçlardan alınacak hasadın kalitesine işaret etti.

Türkiye’deki bazı illerde harnup ağacı yetiştirilmesi için çalışmalar başlatıldığını anlatan ve Mersin’i örnek gösteren Eroğlu, bu girişimlerin harnubun dünya piyasasında değer kazandığının göstergesi olduğunu söyledi.

MÜZAKERELER

Kabuldeki konuşmasında Kıbrıs sorununa da değinen Eroğlu, müzakere masasındaki en zor konu başlıklardan birinin toprak olduğunu kaydetti.

Eroğlu, “Topraksız devlet olamayacağımıza göre elbette ki toprağımıza sahip çıkacağız ama bunun için önce insanların kendi yerleşim yerlerine sahip çıkması gerekir ki bizimde elimiz müzakere masasında daha güçlü olsun” dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.