1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MÜZAKERELER BAŞLIYOR!
MÜZAKERELER BAŞLIYOR!

MÜZAKERELER BAŞLIYOR!

Bugün saat 11.30 da

A+A-

Müzakereler başlıyor. Liderler bugün 11.30'da ara bölgede bir araya gelecek. Görüşmenin ve CB Eroğlu dönüşünde yapacağı açıklamalar verilecek.

CUMHURBAŞKANLIĞI MÜZAKERECİSİ DOÇ. DR. ÖZERSAY:  "YENİ DÖNEMDEKİ MÜZAKERE SÜRECİNDE KIBRIS TÜRK TARAFI SÜRECE AKTİF OLARAK KATILIP ELİNDEN GELENİ YAPACAK"

ABD, AB VE BM YETKİLİLERİ KIBRIS TÜRK TARAFI İLE YOĞUN BİR BİÇİMDE GÖRÜŞMELER YAPMIŞTIR. ÖZELLİKLE KIBRIS TÜRK TARAFI YOĞUN BİR ŞEKİLDE DEVREDEDİR"

"YAKIN BİR ZAMANDA MÜZAKERECİLERİN ATİNA VE ANKARA ZİYARETLERİNİ GERÇEKLEŞTİREBİLECEKLERİNİ SÖYLEYEBİLİRİM"

 Cumhurbaşkanlığı tarafından müzakereci görevini üstendiği açıklanan Doç. Dr. Kudret Özersay, yeni dönemdeki müzakere sürecinde Kıbrıs Türk tarafının elinden geleni yapacağını ve yeni süreçten umutlu olduğunu söyledi.

Kıbrıs'ta bir buçuk yılın ardından başlayacak olan görüşmelere Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisi olarak atanan Kudret Özersay, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, ortak açıklamayla ortaya yeni bir çerçeve çıktığını, söz konusu durumun bundan sonraki süreçte taraflara yardımcı olacağını belirtti.

Özersay, ortak açıklamaya dair uzlaşmanın, sürecin sonuç alıcı bir müzakereye dönüşmesi hususunda daha net bir çerçevenin ortaya çıkmasında ve kapsamlı çözüme ulaşılmasında etkili olacağını kaydetti.

Bu çerçevenin aynı zamanda başka açılardan da iki tarafın birbiriyle daha sağlıklı diyalog kurmasında etkili olabileceğini ifade eden Özersay, "Rum tarafındaki yeni algı iki taraf arasında daha kuvvetli işbirliği yapılabilmesi bağlamında önemli bir gelişmedir" değerlendirmesini yaptı.

Ortak açıklama metninin içinde yapılandırılmış bir müzakerenin açıkça yer aldığını ifade eden Özersay, "Kuşkusuz yapılandırılmış müzakere sırf müzakere etmek için müzakere etmememiz anlamına gelir. Bu yapılandırılmış müzakere çerçevesinde özellikle uluslararası aktörlerin giderek artan bir ilgisi ve sürece müdahil oluşunu hissedilebilmektedir. Yapılandırılmış müzakere içerisinde ilgili aktörlerin de ne oranda ne şekilde yer alacağını muhtemelen netleştireceğiz" diye konuştu.

Yoğun bir sürecin kendilerini beklediğine dikkati çeken Özersay, yeni dönemdeki müzakere sürecinde Kıbrıs Türk tarafının sürece aktif olarak katılıp elinden geleni yapacağını vurguladı.

Gelinen aşamada, Kıbrıs Türk tarafının en üst düzeyde devrede olduğunu anlatan Özersay, "ABD, AB ve BM yetkilileri, Kıbrıs Türk tarafı ile yoğun bir biçimde görüşmeler yapmıştır. Özellikle Kıbrıs Türk tarafının yoğun bir biçimde devrede olduğunu, aktif bir biçimde müzakereye dahil olduğunu söyleyebilirim" dedi.

MÜZAKERECİLER, ATİNA VE ANKARA'YA GİDECEK

Özersay, bundan önceki dönemde müzakereciler görüşmesinin Türkiye ve Yunanistan ile her ne kadar uzlaşmaya varılmış olsa da iki müzakerecinin karşılıklı olarak Atina ve Ankara'ya yapacakları çapraz ziyaretler, Rum tarafınca "ilk liderler görüşmesinin yapılması" şartına bağlandığını ifade ederek "Tarafların görüşmesinin ardından bu şartın da ortadan kalkacağını varsayıyorum. Yakın bir zamanda müzakerecilerin Atina ve Ankara ziyaretlerini gerçekleştirebileceklerini söyleyebilirim" açıklamasında bulundu.

Yapılandırılmış ve adım adım tanımlanmış sürecin içine girilmesi halinde sonuç almanın daha fazla mümkün olabileceğine vurgu yapan Özersay, ortak açıklama metninde belirtildiği gibi, iki liderin üzerinde uzlaşacakları metnin referanduma sunulmasının söz konusu olabileceğini dile getirdi.

"MÜZAKERELER KALDIĞI YERDEN DEVAM EDECEK"

Yeni dönemde başlayacak müzakerelerin kaldığı yerden devam edeceğini hatırlatan Kudret Özersay, tarafların bugüne kadar üzerinde uzlaşmaya vardığı konular olduğunu söyledi. Bunun dışında henüz üzerinde uzlaşılmamış ana konuların bulunduğunu da hatırlatan Özersay, bu konuları masaya yatırıp teker teker müzakere edeceklerini ifade etti.

"ANLAMLI AL-VER ŞART"

Bu konulardan sonuç alabilmek için "al-ver" yapılmasının şart olduğunu vurgulayan Özersay, "al-ver"in tek taraflı olmaması gerektiğini, karşılıklı yapılması gerektiğini aktardı.

Geleneksel olarak masada bulunan 6 başlığın müzakere edilemeyeceğini söylemediklerini bildiren Özersay, "Biz 6 başlığın da müzakerelerin alt başlığı olduğunu söylüyoruz. Eğer zaten sonuç almak istiyorsak bunları müzakere etmek gerekecek" ifadesini kullandı.

"ÜST DÜZEY ZİYARETLERLE ULUSLARARASI İLGİYİ HİSSEDECEĞİZ"

Müzakerelerde Türkiye'nin tutumu ile ilgili olarak da konuşan Özersay, sözlerini şöyle tamamladı:

"Açıkçası kuşkusuz bir çözüm Türkiye açısından önemli bir şeydir. Öte yandan müzakere süreçlerini siyasi gelişmelerden bağımsız bir şekilde okumak gerçekçi değildir. O yüzden bütün ilgili aktörler de içeride yaşanan siyasi gelişmelerle birlikte de konulara müzakereye bakmak gerekir. Biraz da o nedenle bu müzakere sürecinin çok da uzun bir alana yayılmaması gerektiği aşikardır. Bu nedenle önümüzdeki kısa süre içerisinde Kıbrıs konusunda üst düzeyde ziyaret ve görüşmeleri sıklıkla göreceğimiz anlaşılıyor."

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.