1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ” MÜZAKERELER BİR AN ÖNCE BAŞLAMALI”
” MÜZAKERELER BİR AN ÖNCE BAŞLAMALI”

” MÜZAKERELER BİR AN ÖNCE BAŞLAMALI”

Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP), kapsamlı çözüm müzakerelerinin daha fazla zaman kaybedilmeden biran önce başlamasını ve

A+A-

Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP),   kapsamlı çözüm müzakerelerinin daha fazla zaman kaybedilmeden biran önce başlamasını ve bütünlüklü çözüm sürecine paralel bir şekilde, Maraş’ın yasal sahiplerine iade edilerek, Gazimağusa  ve Ercan limanlarının eş zamanlı bir şekilde açılmasını talep etti.

BKP Genel Başkanı İzzet İzcan yaptığı yazılı açıklamada, tarafları “daha fazla zamana oynamaya son verip kapsamlı çözüm müzakerelerine kaldığı yerden biran önce başlamaya” çağırarak,  liderler zirvesinin hiçbir sonuca ulaşamadan son bulduğunu, her iki tarafın da samimi ve dürüst davranmadığını savundu.

İzcan, müzakerelerin başlaması için zeminin açık ve net olduğunu belirterek, “ Müzakere zemini SayınTalat ve Sayın Hristofyas’ın ortak açıklamalarında yer alan ve BM Güvenlik Konseyi tarafından da benimsenen tek egemenliği, tek vatandaşlığı ve tek uluslar arası temsiliyeti olan siyasi eşitliğe dayalı iki toplumlu, iki bölgeli federasyondur” dedi.

İzcan, Kıbrıs Türk toplumu için bir “B” planının olmadığımı,  söz konusu olanın erken federal çözüm yani “A” planı olduğunu ileri sürdü.

Güven arttırıcı önlemlerin kapsamlı çözüm süreci ile paralel bir şekilde hayata geçirilmesini talep eden İzcan, “Kapsamlı çözüme gidilen süreçte eş zamanlı bir şekilde Maraş yasal sahiplerine iade edilmeli, Gazimağusa Limanı AB kontrolünde, Ercan Havaalanı ise Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü denetiminde açılmalıdır. Bunun yanında Türkiye limanlarını “Kıbrıs Cumhuriyeti”ne açmalı, “Kıbrıs Cumhuriyeti” de Türkiye’nin AB üyelik sürecinde müzakere başlıklarına koyduğu vetoyu kaldırmalıdır” dedi.

İzcan, bütünlüklü çözüm söylemleri ardına saklanarak güven arttırıcı önlemlerin hayata geçirilmesini engellemenin statükoya hizmet etmek olduğunu da kaydetti.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.