1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “MÜZAKERELER TMK’YI FRENLEDİ”
“MÜZAKERELER TMK’YI FRENLEDİ”

“MÜZAKERELER TMK’YI FRENLEDİ”

Politis Kıbrıs müzakerelerinin, Taşınmaz Mal Komisyonu’nu (TMK) frenlediğini, çözüm ihtimali nedeniyle ödemelere ve yeni dostane anlaşmalara moratoryum (erteleme) getirildiğini iddia etti.

A+A-

Politis Kıbrıs müzakerelerinin, Taşınmaz Mal Komisyonu’nu (TMK)  frenlediğini, çözüm ihtimali nedeniyle ödemelere ve yeni dostane anlaşmalara moratoryum (erteleme) getirildiğini iddia etti.

Gazete Kritona Kapsali imzalı haberinde TMK’nın, müzakerelerin yeniden başlamasının Kıbrıs sorununun çözümü perspektifi yaratması nedeniyle artık “kış uykusu halinde olduğunu” öne sürdü ve KKTC’den kaynaklara teyit ettirdiğini yazdığı bilgilere dayanarak Türkiye’nin geçen ocak ayında KKTC’ye ve TMK üyelerine yeni Rum taleplerinin halline ve yeni tazminat ödemelerine moratoryum getireceğini bildirdiğini yazdı.

Gazete “KKTC’den iyi bilgili kaynakların” bu gelişmenin ana sebebinin yeni tur müzakerelerin açmakta olduğu perspektifler ve Kıbrıs’ta, Türkiye’de ve uluslar arası düzeyde var olan Kıbrıs sorununun çözüm istikametinde görünen dinamik olduğunu söylediğini belirterek özetle şunları ekledi:

“Aynı kaynaklar yeni olgular altında Türkiye’nin, mülkiyete ve mülkiyet maliyetine Kıbrıs sorununun kapsamlı çözüm çerçevesi prizması altında yaklaşılacağından yeni tazminat paralarını kendisinin ödemesi gerekmediğini anladığını söylediler.

Bu çerçevede, 2013’te ayda yaklaşık 15 başvuruyu halleden tazminat komisyonu geçen Şubat ayı ve Mart ayının ilk günleri boyunca hiçbir Rum talebini halletmedi ve hiçbir Rum başvuru sahibine tazminat ödemedi.

Aynı kaynaklar Komisyon’un dostane anlaşmalar imzalamayı ve tazminat ödemelerini frenlediğini ancak çalışmalarını da durdurmadığını söylediler. Bu, Komisyon’un Rum başvurularını kabul etmeyi ve inceleyerek başvuru sahipleriyle ilke anlaşmasına varmayı sürdüreceği anlamına geliyor.

Dahası, şu anda yapılmakta olan başvurular haricinde Komisyon’un önünde inceleme safhasına girmekte olan binlerce eski başvuru var ve Komisyon’un yaptığı bu çalışma olası bir çözüm çerçevesinde önemli bir ön çalışma olarak dikkate alınacak, tabii farklı şartlarla.

Öğrendiğimize göre Komisyon şu anda Haziran 2013’e kadar dostane anlaşma imzalanan bütün Rumlara tazminat için emir ve ödenek aldı. Bu tarihten daha sonra imzalanan dostane anlaşmaların büyük çoğunluğu ‘buzdolabına’ girdi, tazminat ödemeleri damla damla yapılacak. Tük tarafının Kıbrıs sorununa bulunacak olası bir çözümden önce ‘Türkleştirmek’ isteyeceği kilit-konumlarda bulunan taşınmazlarla ilgili talepler istisna olacak.

Komisyon çalışmalarının dondurulmasıyla bağlantılı üçüncü bir yön de Türkiye’de gözlemlenmekte olan siyasi istikrarsızlık ve Türk ekonomisinin durumudur. Türk Lirası zor zamanlar geçiriyor ve Kıbrıs Rum mallarına verilecek ödeneklerin kaynaklarının daralması mantıklıdır.” 

TAK

 

Etiketler : , , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.