1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MÜZAKERELERDE MÜLKİYET VE DIŞ İLİŞKİLER ELE ALINDI
MÜZAKERELERDE MÜLKİYET VE DIŞ İLİŞKİLER ELE ALINDI

MÜZAKERELERDE MÜLKİYET VE DIŞ İLİŞKİLER ELE ALINDI

Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay ile Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis bugünkü görüşmede mülkiyet ve dış ilişkiler konusu ele aldı.

A+A-

ÖZERSAY: “BUGÜN, DAHA ÖNCE VERİLEN ÖNERİLERE BAZI İLAVELER YAPILDI... TOPLANTININ VERİMLİ GEÇTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM”

“LİDERLER 2 HAZİRAN’DA BİR ARAYA GELECEK”

Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay ile Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis bugünkü görüşmede mülkiyet ve dış ilişkiler konusu ele aldı.

Ara bölgede müzakerelere ayrılan BM binasında saat 10.00’da bir araya gelen müzakere heyetlerinin görüşmesi yaklaşık 5 saat sürdü.

Müzakereci Kudret Özersay toplantı dönüşü Cumhurbaşkanlığı’nda basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bugün, daha önce verilen önerilere bazı ilaveler yapıldığını belirterek, bunların Mülkiyet Komisyonu’yla ilgili öneriler olduğunu söyledi.

Bugünkü toplantıda mülkiyet uzmanlarının da olduğunu belirten Özersay, toplantıda mülkiyet konusun yanı sıra, dış ilişkiler konusunun ele alındığını belirtti.

Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay, daha önce üzerinde uzlaşmaya varıldığı gibi bugün hem mülkiyet, hem de dış ilişkiler konusunu ele aldıklarını söyledi.

Dış ilişkiler konusunun çok boyutu olduğunu kaydeden Özersay, “Bir yandan kurucu devletlerin dış ilişkilerde ne oranda temsil edilecekleri; öte yandan kurucu devletlerin dış ilişkiler ve dış politikayla ilgili konularda kendi yetkilerine giren alanlarda kararlara nasıl katılacakları, nasıl temsil edilecekleri; özellikle kurucu devletlerin kendi yetkilerine giren konularda antlaşmaların nasıl, kiminle ve hangi süreç sonucu yapılabileceği konular ele alındı” dedi.

“KARŞI ÖNERİ YAPMA NOKTASINA GELİNDİ”

Toplantının verimli geçtiğini ifade eden Özersay, şu anda gelinen noktada, karşı öneri vermenin gerekli olduğunun ortaya çıktığına dikkat çekerek, yapılan önerilerden farklı olarak, bir de her iki öneriyi yakınlaştırmak için karşı öneri yapma noktasına gelindiğini kaydetti.

Karşı öneri konusunda fikir ve anlayış birlikteliği olduğunu vurgulayan Özersay, başka konuların da masada olmayı sürdürdüğünü söyledi.

Özersay, Rum tarafının, Kıbrıs Türk tarafının “Federal Kamu Hizmeti Komisyon”uyla ilgili daha önce yaptığı önerilere karşı öneri getireceği yönündeki sözlere rağmen bugün karşı öneri gelmediğini kaydetti.

BİR SONRAKİ TOPLANTI 30 MAYIS’TA

Müzakerelerin bu ve benzeri konularla önümüzdeki hafta süreceğine işaret eden Özersay, gelecek haftaki toplantının 30 Mayıs’ta gerçekleştirileceğini vurguladı.

Özersay, toplantı öncesinde BM yetkilileriyle mülkiyet uzmanlarının bir araya geleceğini ve BM yetkililerinin, iki taraf arasında mekik diplomasisi gerçekleştireceğine işaret etti.

Bir sonraki toplantıda mülkiyet ve dış ilişkiler konusunun görüşülmeye devam edeceğine dikkat çeken Kudret Özersay, bugünkü toplantının sonunda Kıbrıs Rum tarafının “Federal Yürütmeyle” ilgili bir kağıdı olduğunu, bunu tartışma imkanı bulmadıklarını, dolayısıyla bir sonraki toplantıda büyük ihtimalle konun “Federal Yetkilerle” birlikte ele alınacağını vurguladı.

LİDERLER GÖRÜŞMESİ 2 HAZİRAN’DA

Kudret Özersay, liderler görüşmesi için ise 2 Haziran tarihinin netleştiğini kaydetti.

Özersay, 2 Haziran haftasının sonuna doğru Yunanistan ve Türkiye’ye ikinci bir çapraz ziyaret gerçekleştirme olasılığı bulunduğunu da belirterek, bu konuda kendi aralarında bir fikir birlikteliği bulunduğunu, ancak bunun, kendilerini davet edeceklerin vereceği bir karar olduğunu söyledi.

Özersay, Yunanistan’da son yapılan seçimin bu konudaki tarihi etkileyip etkilemeyeceğini bilemediğini belirtti.

BİDEN’İN ZİYARETİ

Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özersay, Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı Joe Biden’in ziyaretinin olup olmayacağı konusunda sorulan bir soru üzerine, Amerika Birleşik Devletleri’nin son açıklamasına göre ziyaretin olacağını söyledi.

“Bizim için önemli olan, bu süreçte bir ilerleme kaydetmektir. Bu ve benzeri ziyaretlerin de süreci daha da komplike hale getirmesi değil, sürece ivme kazandırmasıdır” diyen Özersay, görüşmenin yapılacağı yer ve benzeri konularda bazı tartışmalar, spekülasyonlar olduğunu anımsattı.

Aradan geçen uzun yıllar nedeniyle oluşmuş hassasiyetler üzerinden gereksiz bir tartışmaya girilmesini doğru bulmadıklarını vurgulayan Özersay, ziyaretin sonucunun önemli olduğunu vurguladı.

Görüşme yeri konusunda ABD’nin hem güvenlik, hem de protokol yetkililerinin ekip olarak, Kıbrıslı Türk yetkililerle çalışmaya devam ettiklerini ifade eden Özersay, yerin, güvenlik boyutu göz önünde bulundurularak, katılacak kişi sayısına göre belirleneceğini vurguladı.

Özersay, ABD ve Kıbrıs Türk tarafının bugün bir toplantısı daha olduğunu, yerin ondan sonra netleşeceğini kaydetti.

Kıbrıs’ta neredeyse bütün konuların tüketilip, tartışıldığını ancak bazı önyargı ve hassasiyetlerin geliştiğini belirten Özersay, “Eğer bunlara takılıp kalırsak, o zaman hiçbir konuda ilerleme kaydedemeyiz” dedi.

Bazı konuları tartışmak yerine, “kapsamlı çözüm müzakeresini nasıl daha verimli bir hale getiririz, nasıl sonuç alıcı kılarız, üçüncü taraflar BM sürecine nasıl yardımcı olabilirlere” odaklanılması gerektiğini söyleyen Kudret Özersay şöyle devam etti:

“Sadece üçüncü taraflar değil, Kıbrıslı Türkler, Kıbrıslı Rumlar, basın, köşe yazarları, siyasiler buna odaklanırsa Kıbrıs’ta kapsamlı çözüme daha fazla yardımcı oluruz” dedi.

Güven yaratıcı önlemler konusundaki soruları da yanıtlayan Kudret Özersay, ortak açıklamalarda yer alan taahhütler gereği, güven yaratıcı önlem çıkarmak mümkünse, bunu müzakere yapmaya hazır olduklarını hatırlattı.

Özersay, güven yaratıcı önlem söz konusu olacaksa, onun içinde dengeli unsurların olması gerektiğini ifade ederek, “Herkes bilsin ki bu ve buna benzer müzakereleri yürüten şu anda Kıbrıs tarafıdır. Bunun sonucunun ne olacağı, tahmin edilen ve istenilenden daha önce açıklanırsa, o zaman devam eden sürece zarar verir” dedi.

Sadece kapsamlı müzakerelerle ilgili değil, güven yaratıcı önlemlerle ilgili olarak da Rum basınının adeta odanın içinde gibi rapor verdiğini söyleyen Özersay, buna benzer spekülasyonlara girmek istemediklerini söyledi.

Özersay, şöyle devam etti:

“Birileri bu sürece katkı koymak istiyorsa, spekülasyonlar bırakılacak. Müzakereler belli bir olgunluğa gelecek, pişecek ve kotarılacak. Eğer yemek pişmeden birileri buna ekmek banıp, yemeğe kalkarsa, bu süreçten hiçbir şey çıkmaz” dedi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.