1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “MÜZAKERELERİN DEVAMIYLA ANLAŞMA BULMADA KARARLIYIZ”
“MÜZAKERELERİN DEVAMIYLA ANLAŞMA BULMADA KARARLIYIZ”

“MÜZAKERELERİN DEVAMIYLA ANLAŞMA BULMADA KARARLIYIZ”

Eroğlu, Eide’den ‘masadan kaçan’ tarafı masaya geri getirmesini istediğini belirtti;

A+A-

 

EROĞLU: “MÜZAKERELERİN DEVAMIYLA ANLAŞMA BULMADA KARARLIYIZ”

“EIDE’DEN, MASADAN KAÇAN TARAFI MASAYA GETİRMESİNİ İSTEDİK”

“KIBRIS TÜRKÜ, DENİZ ALTINDAKİ DOĞAL ZENGİNLİKLERDE HAK SAHİBİ”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türk tarafının Kıbrıs konusunda, müzakerelerin devamıyla anlaşma yolu bulunabilmesinde kararlı olduğunu söyledi.

Eroğlu, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’den ‘masadan kaçan’ tarafı masaya geri getirmesini istediğini belirtti.

Girne Belediyesi ile Zeytinlik Muhtarlığı’nın, zeytin ürününün üretim ve kullanımını teşvik etmek; Girne ile Zeytinlik köyünün turistik tanıtımını yapmak amacıyla bu yıl 13’üncüsünü düzenlediği Girne Zeytin Festivali dün başladı.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun da katıldığı açılışta, konuşmalar yapıldı, festivali simgeleyen zeytin tütsüsü yakıldı ve Beşiktaş Belediyesi Bando Topluluğu konser verdi. Gecede ayrıca Girne Gençlik Merkezi Derneği, Romanya Bucovina Flowers ve İtalya Silence Teatro ekibi dans, folklor ve tiyatro gösterileri sundu.

Festivalin ilk günü Sanatçı Niyal Öztürk’ün köy meydanında verdiği konserle sona erdi.

Etkinliğe, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun yanısıra, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Başbakan Yardımcısı, Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı, DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, Ana Muhalefet UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Meclis Başkan Yardımcısı Ünal Üstel, bazı bakan, milletvekili ve üst düzey yöneticilerle yerli ve yabancılardan oluşan bir halk kitlesi katıldı.

EROĞLU: “ZEYTİN, KKTC’NİN ÖNEMLİ BİR ÜRÜNÜ”

Festivalin açılışında Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü ve Zeytinlik Muhtarı Ümit Hıdırer birer konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, konuşmasında, zeytinin, KKTC’nin önemli bir ürünü olduğunu belirterek, festivalde bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Ülkede zeytin ağacına sahip çıkılması, korunması, yeni fidanlar dikilmesi ve adına festivaller düzenlenmesinin memnuniyet verici olduğunu ifade eden Eroğlu, festivallerin, örf ve adetleri yaşatmanın yanında kültürlerin sergilenmesi açısından da önem taşıdığı kaydetti.

Rum tarafının Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik devam eden müzakerelerde görüşmeleri askıya alma kararını eleştiren Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türkü’nün Kıbrıs’ta eşit bir halk olarak anlaşma istediğine vurgu yaptı.

“SİSMİK ARAŞTIRMA YAPMA YETKİSİ TPAO’NUN”

Türk tarafının, Rum tarafının sözde münhasır ekonomik bölgesinde atacağı her adıma karşılık bir adım atacağını, Kıbrıs Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas döneminde açıkladığını anımsatan Eroğlu, Bakanlar Kurulu’nun da o dönem aldığı kararla, KKTC hükümeti adına TPAO’ya sismik araştırma yapma yetkisi verdiğini hatırlattı.

“Bunda ne bir terslik, ne de rahatsızlık veren bir hareket vardır. İki taraf kendi tarafında çalışmasını yapıyor” diyen Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, buna karşılık Rum tarafının bu durumu ‘Türkiye gemisini çeksin, ben ondan sonra müzakere masasına otururum” koşuluna dönüştürdüğüne dikkat çekti.

“KIBRIS TÜRKÜ DENİZ ALTINDAKİ DOĞAL ZENGİNLİKLERDE HAK SAHİBİ”

Türkiye’nin Kıbrıs Türkü adına Kıbrıs Türkü’nün hakkı olan doğal gazın nerede bulunduğuna dair yapacağı araştırmalara Rum tarafının şart koyamayacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının Kıbrıs adası etrafında deniz altındaki doğal zenginliklerde hak sahibi olduğunun altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, görüştüğü BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’ye, kendinin müzakere masasında olduğu ve müzakerelerin 3’üncü aşamasına geçilebilmesi için ‘masadan kaçan’ kişiyi masaya geri getirmesi talebini yinelediğini kaydetti.

Eroğlu, Türk tarafının soruna müzakerelerin devamıyla anlaşma yolu bulunabilmesinde kararlı olduğunu sözlerine ekledi.

GÜNGÖRDÜ:  “ZEYTİN AĞACI MEYVE, YAĞ VE YAPRAĞIYLA KUTSAL”

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü ise, Akdeniz bölgesinin önemli bir bitkisi olan zeytin ağacı ve yan ürünleri yanında Girne’nin turistik tanıtımını yapma amacıyla düzenledikleri festivalden mutluluk duyduklarını dile getirdi.

Zeytin ağacının tarihte meyve, yağ ve yaprağıyla kutsal olduğunu ifade eden Güngördü, festivalin, bu değerli bitkinin yaşatılmasını sağlama amacıyla da gerçekleştirildiğine vurgu yaptı.

Birçok turistik, kültürel ve sanatsal aktiviteye ev sahipliği yapacak festivalin 14 Ekim’e dek süreceğini belirten Güngördü, düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini sundu.

HIDIRER: “GİRNE BELEDİYESİ’NE TEŞEKKÜR”

Zeytinlik Muhtarı Ümit Hıdırer de konuşmasında, festivali gerçekleştiren Girne Belediyesi’ne teşekkür ederek, festivalin eğlenceli geçmesini diledi.

Festivalde, bugün saat 09.30’da Girne Atış Poligonu’nda Girne Avcılık Atıcılık Kulübü atıcılık yarışmaları, 11.30’da Kaşgar Court bölgesi Baragadi Sports Bar ve Little Pub Bistro’da bilardo turnuvası yapılacak. Zeytinlik köyünde bugün 18.30’da klasik müzik dinletisi, 19.00’da Ağır Adamlar Halk Dansları, 19.30’da Arabic Dance, 20.00’de Girne Tango Kulübü, 20.30’da Friend Lİne Dance Group, 21.00’de Turizm ve Folklor Araştırmaları Derneği gösterisi gerçekleştirilecek.

12 Ekim Pazar 14.00’te 23 Nisan İlkokulu Meydanı’nda “zeytin ve çevre” konulu ilkokullar arası resim şenliği, 14.30-16.00’da Zeytinlik Villagio Templos Restoran’da Zeytinli ve Zeytinyağlılar Yemek Yarışması yapılacak.

Aynı gün aynı mekanda saat 16.00’da Gıda Mühendisi Naile Soyel, YDÜ Mutfaklar Koordinatörü Ali Özçil, Gurme Şef, Turizm ve Keytring Uzmanı Mustafa Şah’ın katılacağı Zeytinyağlı Gurme Sohbetleri gerçekleştirilecek ve yarışma sonuçları açıklanacak.

Pazar günü ayrıca 17.00’de zeytin fidan dikimi, 18.30’da The Poison Soft Rock Grup konseri, 19.30’da Girne Avcilik Atıcılık Kulübü Atıcılık Yarışması ödül töreni, 19.45’te Lefkoşa Belediye Orkestrası Nefesli Trio Klasik konseri, 20.15’te Bilardo Turnuvası ödül töreni, 20.30’da Zeytinyağlı Yemek Yarışması ödül töreni, 21.00’de Frekans konseri olacak.

13 Ekim’de saat 10.00’da 23 Nisan ile Karaoğlanoğlu ilkokullarında Çocuklara yönelik Heykel, Kukla, Drama gösterisi yapılacak. Pazartesi ayıca saat 10.30’da Girne Belediyesi Kültür Merkezi’nde yer alacak zeytin seminerinde Girne Belediyesi’nden Ziraat Mühendisi Mehmet Atak “Antik Zeytin Ağaçlarının Alternatif Kullanımı”,  Girne Kaza Sorumlusu Ziraat Mühendisi Mehmet Eminel; “KKTC Zeytinciliğinin Mevcut Durumu”, YDÜ Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Özge Özden “Zeytin Ağacının Kıbrıs için önemi”, Tariş Müdür Yardımcısı Işıl Çillidağ; “Zeytinyağında Farklılaşma Stratejileri”, Tariş Kalite Kontrol ve Ar-Ge  Müdürü Meltem Zengin; “Natürel Zeytinyağının Duyusal Özellikleri ve Etki Eden Faktörler” konularında sunum yapacak.

Aynı gün saat 18.30’da Merhum Şair Yazar Ali Nesim anısına Zeytinlik köyünde “Yazar ve Şairler Buluşması” yapılacak. Gece de saat 20.00’de Romanya Bucovina’s Flowers Folklorik Ensemble sahne alacak. Saat 20.30’da İtalya Silence Teatro gösterileri, 21.00’de Kıbrıs Havaları Derneği Konseri yapılacak

Festivalin son günü 14 Ekim’de saat 18.00’de Beşiktaş Belediyesi Bando Topluluğu konseri, 19.00’da 3’üncü Zeytin Karikatürleri Yarışması ödül töreni, 20.00’de Sultan Durusular Konseri ver alacak.

Festival, Grup SOS’in Zeytinlik köy meydanında vereceği final konseriyle sona erecek.

Bu arada festival etkinlikleri kapsamında Girne Belediye Meclisi Üyesi merhum Muhammed El Haj anısına Cafe Templos’ta kişisel resim sergisi, Beşiktaş Belediyesi Fotoğraf/Resim Sergisi, Kıbrıs Türk Fotoğraf Derneği (FODER) Fotoğraf Sergisi, Turkcell Engelli Fotoğraf Sergisi, ve Kıbrıslı Sanatçılar; Tijen Zeybek, Ali Erol Soytaç, Türkan Navruz, Selen Selışık ve Cumhur Deliceırmak karma resim sergisi yer alacak.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.