1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. MÜZAKERELERİN İLERLEMESİNİN ANAHTARI:MÜLKİYET
MÜZAKERELERİN İLERLEMESİNİN ANAHTARI:MÜLKİYET

MÜZAKERELERİN İLERLEMESİNİN ANAHTARI:MÜLKİYET

BM ve uluslar arası toplumun, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin ilerleyebilmesinin anahtarının, mülkiyet başlığında uzlaşı sağlanması olduğunu düşündükleri iddia edildi.

A+A-

BM ve uluslar arası toplumun, Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinin ilerleyebilmesinin anahtarının, mülkiyet başlığında uzlaşı sağlanması olduğunu düşündükleri iddia edildi.

Fileleftheros gazetesi, uluslar arası aktörlerin, “henüz yapılması gereken çok iş olmasına karşın 2016 yılı içerisinde çözüme ulaşılması gerektiğini” düşündüklerini, özellikle BM’nin 2016 yılında çözüme ulaşılabileceğinde ısrarcı olduğunu iddia etti.

Gazete, yabancı aktörlerin, KKTC’deki siyasi gelişmeler ve Türkiye’nin geniş çaplı planlarının müzakereleri etkileme ihtimali olmasına karşın, zorlukların aşılması gerektiğini düşündüklerini belirtirken mülkiyet başlığındaki sorunun ise Kıbrıs Türk tarafının “mülklerin iadesi ve Kıbrıslı Rumların Kıbrıs Türk oluşturucu devletçiğine yerleşmeleri konularında getirdiği sınırlamalar olduğunu” öne sürdü.

Habere göre Kıbrıs Rum tarafı, Kıbrıs Türk tarafının sınırlamalarının kalkması durumunda çözümün maliyetinin de önemli ölçüde düşeceğini iddia ediyor.

Gazete, çözümün maliyetinin ne olduğunun verilecek tazminatlarla belirleneceğini, en büyük sorunun ise tazminatlar için paranın nereden bulunacağı olduğunu savunarak, birçok ülkenin uzman ve teknik destek yardımında bulunacağını belirtmesine karşın hiçbirinin ekonomik yardım yapacağını taahhüt etmediğini ileri sürdü.

Gazete ayrıca, mülkiyet başlığındaki sorunların halledilmesi durumunda toprak başlığına geçileceğini, Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye’nin ise, KKTC’de “infial yaratabileceği için toprak konusunu derinlemesine görüşemeyeceklerini iddia ettiklerini” savundu.

Haberde ayrıca, Kıbrıs Rum tarafının müzakerecisi olan Andreas Mavroyannis’in yerine kimin getirileceğinin henüz kesinleşmediği bildirildi.

Mavroyannis’in BM Genel Kurulu 71’inci Oturum Başkanlığı’na aday olduğu ve seçilmesine kesin gözüyle bakıldığı da haberde vurgulandı.

“DÖRT BAŞLIK EYLÜL’E KADAR TAMAMLANMALI”

Öte yandan Kathimerini gazetesi, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasındaki “olumlu kimyanın” müzakere masasında iyi ortamın yeniden canlanmasına ve uluslararası toplumun da müzakerelere ilişkin planlarını ileriye götürmesine olanak tanıdığını yazdı.

Gazete, liderlerin pazartesi günü yaptıkları görüşme sonrasında Anastasiadis’in “müzakerede yönetim ve mülkiyette ilerleme sağlandığını” açıklamasının ardından BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin liderlerin önüne, müzakerelerin önümüzdeki aylardaki planını koyduğunu belirtti.

Habere göre Eide bu planda, “Eylül ayına kadar, siyasi anlaşmaların uzlaşılara dönüştürülmesini, yönetim, mülkiyet, ekonomi ve AB başlıklarında müzakerelerin tamamlanmasını, uzlaşı noktaları ve uzlaşmazlık noktalarının net biçimde kayda geçirilmesini ve müzakere belgelerinin karşılıklı olarak güncellenmesini” talep etti.

Gazete, müzakerelerdeki durumun yaz sonu ya da en geç sonbahara kadar netleştirilmesi gerektiğinin “ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı” Victoria Nuland tarafından da Kıbrıs ziyareti sırasında vurgulandığını öne sürdü.

Anastasiadis’in muhataplarına, Mavroyannis’in müzakerecilikten ayrılmasının Kıbrıs Rum müzakere gurubunun işleyişini engellemeyeceği ve her halükarda Mavroyannis’in yerine ilk aşamada Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in “ad hoc” olarak geçebileceğini ilettiğini de yazan gazete, liderlerin yarınki görüşmenin gündeminde dört başlığın bulunmasına karşın, yönetim ve mülkiyette yoğunlaşmasının beklendiğini aktardı.

KİPRİANU’DAN ANASTASİADİS’E ELEŞTİRİ

Öte yandan Fileleftheros gazetesi, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun dün yaptığı açıklamada, Anastasiadis’e yönelik eleştirilerde bulunduğunu yazdı.

Habere göre Kiprianu, Anastasiadis’in 2013 seçimleri öncesinde, bugün AKEL’i suçlayan partilerin öğütlerini dinlediğini ve bu tutumuyla müzakerelerin durması ve hatta gerilemesine sebep olduğunu belirterek, Anastasiadis’e “muhalefet olanların öğütlerini dinlemeyi bırakarak Hristofyas-Talat uzlaşılarını öne çıkarması” çağrısında bulundu.

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.