1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. NAMİ: "9’UNCU PARSELDE TÜRKİYE’NİN HİÇBİR HAK İDDİASI YOKTUR"
NAMİ: "9’UNCU PARSELDE TÜRKİYE’NİN HİÇBİR HAK İDDİASI YOKTUR"

NAMİ: "9’UNCU PARSELDE TÜRKİYE’NİN HİÇBİR HAK İDDİASI YOKTUR"

NAMİ: "9’UNCU PARSELDE TÜRKİYE’NİN HİÇBİR HAK İDDİASI YOKTUR"

A+A-

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, BRT’ye konuştu.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun KKTC’ye yapacağı ziyareti değerlendiren Nami şöyle konuştu:

“Mevlüt Çavuşoğlu ile Kıbrıs konusunda gelinen son aşama ile ilgili değerlendirmelerde bulunacağız ve bundan sonraki adımları tartışacağız. Türk tarafının politikaları belli, müzakerelerin herhangi bir ön şart olmadan tekrar başlamasını arzu ediyoruz. Bu yönde birçok girişimiz var. Navtex’in süresi bittiğinde bir hafta biz bunu uzatmadık. Barbaros Hayrettin Paşa gemisini de Mağusa limanına çektik orada hala beklemede. Buna rağmen Rum lider müzakere masasına geri dönmedi. Geri dönmek yerine ise 5 Ocak tarihinde birçok ön şartı barındıran bir açıklama yaptı. Bunu takip eden gün içerisinde de Navtex’i yeniledik. Çavuşoğlu ile bu durumları değerlendireceğiz”

Dışişleri Bakanı, Çavuşoğlu’nun, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espan Barth Eide ile görüşüp görüşmeyeceğiyle ilgili bir soruya ise “sanmıyorum planlanan bir görüşme yok” yanıtını verdi…

Nami, Eide’nin Güvenlik Konseyine sunacağı rapor konusunda ise yaşananların rapora doğru yansımasını talep ettiklerini kaydetti.

Nami, “Biz gerçeklerin, doğruların olduğu şekilde yansımasını talep ediyoruz. Diğer taraftan gündemde BM Barış Gücünün görev süresi ile ilgili bir rapor var. Onun içerisinde iyi niyet misyonu ile ilgili bir bölüm var. Bunlarla ilgili konular gündemimize gelecek. Biz olan bitenin doğru bir şekilde raporlara yansıtılması için çalışıyoruz” dedi.

Bakan Nami, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un Rum basınına yansıyan Navtex’le ilgili açıklamalarını da değerlendirdi.

Nami, “Rum tarafı bu raporların içeriğini etkilemek için basını etkin bir şekilde kullanıyor. Şimdiden baskı oluşturmaya çalışıyor. Her iki tarafın da beğenmediği unsurlar var. Bunları biz zaten BM ile paylaştık ama ne yaparlarsa yapsınlar müzakere masasını kendilerinin terk ettiği gerçeğini üstünü kapatamazlar” dedi.

Dışişleri Bakanı Özdil Nami raporun son şekli yayınlanmadan yorum yapmak istemediğini ancak ellerine geçen kopyada Türkiye’nin Navtexi Kıbrıslı Türklerin adına yayınlamış olduğuna dair atıfta bulunulduğunu kaydetti ve bunun büyük bir eksiklik olduğunu söyledi.

Nami, “Bahse konu olan 9’uncu parselde Türkiye’nin hiçbir hak iddiası yoktur, bütün adımları bizim talebimiz üzerine Kıbrıslı Türkler adına atıyor çünkü Rum tarafındaki idare Kıbrıs Türklerinin hak ve çıkarlarını koruma gibi bir durumu yok. Bunlara bir atıf bulunulmaması ve sorunun sadece Türkiye ve Rum tarafı arasındaki bir sorunmuş gibi yansıtılması bizce bir yanlışlıktır, yanlışların düzeltilmesini istedik” dedi.

Nami, BM raporunun taslağındaki izolasyonlarla ilgili kısma da atıfta bulunarak izolasyonların daha net ifadelerle yer alması gerektiğini kaydetti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.