1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. NAMİ, AB GENİŞLEME KOMİSERİ FÜLE'YLE GÖRÜŞTÜ
NAMİ, AB GENİŞLEME KOMİSERİ FÜLE'YLE GÖRÜŞTÜ

NAMİ, AB GENİŞLEME KOMİSERİ FÜLE'YLE GÖRÜŞTÜ

Kıbrıs sorunu bağlamında Türkiye'den haksız taleplerde bulunmaması gerek...

A+A-

 

NAMİ: “KOMİSYON İLERLEME RAPORUNDA KIBRIS SORUNU BAĞLAMINDA TÜRKİYE’DEN HAKSIZ TALEPLERDE BULUNMAMALI”

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, AB Komisyonu'nun genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu üyesi Stefan Füle'yle bir araya geldi.

Görüşmenin ardından AA muhabirine konuşan Nami, AB Komisyonu'nun gelecek ay yayınlayacağı ilerleme raporunda, "Kıbrıs sorunu bağlamında Türkiye'den haksız taleplerde bulunmaması gerektiğini" vurguladı.

“KIBRIS SORUNUNU BİLMEMEKLE EŞ ANLAMLI”

Özdil Nami, "İlerleme raporlarında maalesef bugüne kadar Türkiye'den hakkaniyete sığmayan talepler olduğunu görüyoruz. Örneğin Türkiye'den, sadece Rumlardan oluşan, meşru olmayan bir Kıbrıs Cumhuriyeti hükümetiyle ilişkilerini normalleştirmesi talep ediliyor. Halbuki bu zaten Kıbrıs sorununun özü. Bu tür taleplerin yapılması, Kıbrıs sorununu bilmemekle sanki bu sorun yokmuş gibi davranmakla eş anlamlıdır" dedi.

Dışişleri Bakanı Nami, "Rumlar AB'yi koz olarak kullanabileceklerine inandıkları sürece bunu mutlaka denemeye devam edeceklerdir. Önemli olan, Almanya, Fransa ve İngiltere başta olmak üzere AB üyelerinin buna ne kadar fırsat tanıyıp tanımayacaklardır. Eğer 'Türkiye'nin üyelik sürecini engellemek için Kıbrıs sorununu canlı tutma' diye bir niyet varsa o zaman Rumların bu tip tavırlarının önü arkası kesilmeyecektir" tespitinde bulundu.

AB başkentlerinin büyük resmi görerek Rumların engelleyici politikalarına set çekmesi gerektiğini ifade eden Nami, şöyle konuştu:

“KİLİT TAŞI KIBRIS”

"Kıbrıs sorununun çözümü son derece hayati önem taşımaktadır. Kıbrıs sorununun çözüldüğü bir ortamda Türkiye'nin AB sürecinde önüne çıkarılan birçok engel kalkacak ve Türkiye-AB ilişkileri bugünkünden çok daha sağlıklı ve ileri bir noktaya taşınacaktır. Bölgedeki hidrokarbon kaynakları Türkiye'nin, Kıbrıs'ın ve belki İsrail ve Mısır gibi ülkelerin bir işbirliği ortamına dönüşecek ve (AB için) bir alternatif enerji kaynağının ve hattının oluşmasına vesile olacak. Batı'nın istikrar ve ekonomik gücü Ortadoğu'ya daha iyi yansıtılabilecek ve Batı'nın bölgedeki birçok istikrarsızlığa müdahale yeteneği çok daha artacak. Böyle bir senaryo mümkündür ve bunun kilit taşı Kıbrıs'tır."

“AB RUM TARAFINI ÇÖZÜME TEŞVİK ETMELİ”

Kıbrıs sorununun çözümünde Türk tarafının üzerine düşeni yaparken, Rum tarafının engelleyici pozisyonunu sürdürdüğüne dikkati çeken Nami, AB'nin dar vizyonla hareket etmek yerine Rum tarafını çözüme teşvik etmesi gerektiğini dile getirdi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.