1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. NAMİ AVRUPA PARLAMENTOSU SOSYALİST GRUP TOPLANTISI’NA KATILDI
NAMİ AVRUPA PARLAMENTOSU SOSYALİST GRUP TOPLANTISI’NA KATILDI

NAMİ AVRUPA PARLAMENTOSU SOSYALİST GRUP TOPLANTISI’NA KATILDI

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Kıbrıs sorununun çözümünde uzun zamandır beklenen...

A+A-

NAMİ: “KIBRIS’IN BİRLEŞMESİNDE BAŞARILI OLUNABİLECEĞİNE DAİR UMUT AŞILAYAN ÇEŞİTLİ UNSURLAR VAR”

“ADANIN İKİ TARAFINDA DA YAŞANAN EKONOMİK ZORLUKLAR NEDENİYLE DAHA FAZLA İNSAN EKONOMİDE KÖKLÜ DEĞİŞİKLİK YAPILMASI GEREKTİĞİNİ KABUL ETMEKTEDİR”

“DOĞAL KAYNAKLARIN KEŞFİ, BU ZENGİNLİKLERDEN EN KAZANÇLI, HIZLI VE İSTİKRARLI ŞEKİLDE FAYDA SAĞLAMAK İSTEYEN KIBRISLILARI ÇÖZÜME ZORLAYAN BİR DİĞER ETKENDİR”

“2004 BM KAPSAMLI ÇÖZÜM PLANINA ‘EVET’ DİYEN SİYASİLER ŞU AN ADANIN İKİ TARAFINDA DA İKTİDARDA BULUNUYOR”
 
Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Kıbrıs sorununun çözümünde uzun zamandır beklenen ilerlemenin sağlanmasıyla adanın her iki tarafında iyimserliğin hüküm sürdüğünü kaydederek, çözümüne dair güvenleri olduğunu söyledi.

Gelecek yılın Mart ayında Birleşmiş Milletler gündemindeki Kıbrıs konusundaki kapsamlı müzakerelerin 50’nci yılını tamamlayacağını ifade eden Nami, “Ortak açıklamanın tarihi bir özelliği olduğunu vurguladım, zira federal Kıbrıs’ın yönetim ve güç paylaşımı gibi kritik konularının ele alınmasıyla, metnin müzakere masasında hızlı bir ilerlemenin yolunu açacağına inanmaktayım” dedi.

NAMİ AVRUPA PARLAMENTOSU SOSYALİST GRUP TOPLANTISI’NA KATILDI

Dışişleri Bakanlığı, Enformasyon Dairesi’nden verilen bilgiye göre, Özdil Nami, Brüksel ziyareti çerçevesinde Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Toplantısı’na katıldı ve burada bir konuşma yaptı.

Nami, toplantıda Kıbrıs konusundaki kapsamlı müzakerelerle ilgili bilgi vererek adada yaşananları “olumlu gelişme” olarak niteledi.

Dışişleri Bakanı Nami, Kıbrıs’ın birleşmesinde başarılı olunabileceğine dair umut aşılayan çeşitli unsurlar olduğuna dikkat çekti.

ADADAKİ EKONOMİK SORUNLAR

Adanın iki tarafında yaşanan ekonomik zorluklar nedeniyle daha fazla insanın ekonomide köklü değişiklik yapılması gerektiğini kabul ettiğini söyleyen Nami, “Eğer ekonomik büyümeyi normal seviyeler üzerinde sağlamak istiyorsak bu köklü değişiklikleri yapmak zorundayız” dedi.

DOĞAL KAYNAKLARIN KEŞFİ

Adadaki doğal kaynakların keşfine dikkat çeken Özdil Nami, “Bu zenginliklerden en kazançlı, hızlı ve istikrarlı şekilde fayda sağlamak isteyen Kıbrıslıları çözüme zorlayan bir diğer etkendir” ifadesine yer verdi.

TÜRKİYE’NİN MÜZAKERELERİN HIZLI İLERLEMESİNE VERDİĞİ GÜÇLÜ DESTEK

2004’te Birleşmiş Milletlerin kapsamlı çözüm planına “evet” diyen siyasilerin şu an adanın iki tarafında da iktidarda bulunduğun ifade eden Nami, Türkiye ile AB ilişkilerinin ilerletilmesinde yeniden ortaya çıkan ilgi ile Türkiye’nin müzakerelerin hızlı ilerlemesine verdiği güçlü desteğe işaret etti.

“FEDERASYONUN TEK ULUSLARARASI KİŞİLİĞİ VE TEK VATANDAŞLIĞI OLACAK”

Anlaşmaya varılan ortak açıklamayla liderlerin iki kesimli, iki toplumlu ve iki tarafın siyasi eşitliğine dayalı bir federasyonu gerçekleştirme hedeflediklerinde anlaştıklarını kaydeden Nami şunları bilgileri verdi:

“Federasyon, Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumlardan eşit olarak kaynaklanan ve Birleşmiş Milletler Şartı altında Birleşmiş Milletlerin tüm üye Devletlerinin yararlandığı egemenlik olarak tanımlanan şekliyle tek bir egemenliğe sahip olacaktır.

Federasyonun tek uluslararası kişiliği ve tek vatandaşlığı olacaktır. Federasyon’un tüm vatandaşları aynı zamanda ya kıbrıs Türk Kurucu Devletinin ya da Kıbrıs Rum Kurucu Devletinin vatandaşı olacaktır.

Federasyon, eşit statüye haiz iki kurucu devletten oluşacaktır.

Taraflardan hiçbiri diğeri üzerinde otorite veya yasal yetki iddiasında bulunamayacaktır.

Anayasada belirtilen yetkiler Federal Hükümet tarafından kullanılacaktır; geriye kalan, yani artık yetkiler, kurucu devletler tarafından icra edilecektir.

Federasyonun iki kesimli, iki toplumlu doğası ile AB’nin üzerine inşa edildiği ilkeler korunacaktır.

Liderler, önceki müzakerelerde varılan yakınlaşmalara saygı gösterileceği ve geriye kalan ana konular üzerinde yoğunlaşılacağı hususlarında mutabık kalırken, yakınlaşmaları daha ileriye götürecek önerileri de, karşılıklı mutabakat olması durumunda, dikkate alacaklardır.”  
 
KRİTİK BİR DÖNEM

Konuşmasında kritik bir sürece girildiğini vurgulayan Özdil Nami, şunları belirtti:

“Bu dönemde, Avrupa Birliği iki tarafa yardım edecek bir rol oynayabilir. Birleşmeden sonra, AB müktesebatının hızlı bir şekilde yürürlüğe girebilmesi maksadıyla, gelecekteki Kıbrıs Türk Kurucu Devleti’nin müktesebatı tam anlamıyla uygulamasını teminen hazırlanmasına yardımcı olmak için çabaların artırılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu, kendi aramızdaki işbirliğini artırmayı ve Kıbrıs Türk toplumuna yönelik teknik ve mali yardımı ilerletmeyi gerektirmektedir. AB yanlısı yeni hükümet AB uyum sürecini hızlandırmış ve adanın sorunsuz birleşmesi için 70 farklı yasa ve tüzüğü kabul etmiştir.”

Seçilmiş Kıbrıslı Türk temsilcilerin Avrupa Parlamentosu’na etkin katılımını mümkün kılacak bir yönteme ihtiyaç bulunduğunu da ifade eden Özdil Nami, “Bu konuda Sosyalist Grubun almış olduğu inisiyatifi memnuniyetle karşılıyoruz, ancak AP’nun bu ihtiyaca cevap verecek bir yöntemi henüz bulamaması ise Kıbrıslı Türkler arasında hayal kırıklığı yaratmaya devam etmektedir” dedi.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.