1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. NAMİ, CİDDE’DE: "İZOLASYONLARIN ANLAŞILIR YANI YOK”
NAMİ, CİDDE’DE: "İZOLASYONLARIN ANLAŞILIR YANI YOK”

NAMİ, CİDDE’DE: "İZOLASYONLARIN ANLAŞILIR YANI YOK”

ami, Kıbrıs Türk halkına uygulanan izolasyonların anlaşılır yanı olmadığını belirterek İslam İşbirliği Teşkilatı’na,

A+A-

“İZOLASYONLARIN ANLAŞILIR YANI YOK”

“İİT’YE ÜYE DEVLETLERİN İZOLASYONLARIN KALDIRILMASI YÖNÜNDE ADIM ATMASI BARIŞA VE ÇÖZÜME HİZMET EDER”

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Kıbrıs Türk halkına uygulanan izolasyonların anlaşılır yanı olmadığını belirterek İslam İşbirliği Teşkilatı’na (İİT) üye devletlerin Kıbrıslı Türkler üzerindeki izolasyonların kaldırılması yönünde adımlar atmasının adada ayrılığa değil, barışa ve çözüme hizmet edeceğini söyledi.

Suudi Arabistan’da temaslarını sürdüren Dışişleri Bakanı Özdil Nami bugün Cidde’de Suudi Arabistan medyasına yönelik bir basın toplantısı düzenledi.

Enformasyon Dairesi’nin açıklamasına göre, Türkiye Cumhuriyeti Cidde Başkonsolosluğu’nda yer alan basın toplantısına, Cidde medyası yoğun ilgi gösterdi.

Dışişleri Bakanı Özdil Nami basın toplantısında, Kıbrıs sorunu ve müzakere süreciyle ilgili özet bir sunumunu yaptı. Nami, Kıbrıs Türk halkının her zaman Kıbrıs'ta BM çatısı altında devam eden çözüm görüşmelerinde federal çözümden yana olumlu ve yapıcı tavrını devam ettirdiğini vurguladı.

Dışişleri Bakanı Nami, BM, AB ve uluslararası camianın tam destek verdiği Annan Planı’na büyük bir çoğunlukla "evet" diyen Kıbrıs Türk halkının Rumların "hayır" şeklindeki oyuna esir edilmesinin ve çeşitli izolasyonlar altında tutulmasının anlamsız ve kabul edilebilir bir durum olmadığının altını çizdi.

“ANLAŞILIR YANI YOK”

Nami, BM Genel Sekreterlerinin Kıbrıs Türklerine uygulanan izolasyon ve kısıtlamaların anlamsız olduğu yönündeki çağrılarına rağmen halen Kıbrıslı Türklere ekonomik, kültürel ve sportif kısıtlamaların devam etmesinin anlaşılır bir yanı olmadığını belirtti.

“İZOLASYONLARIN KALDIRILMASI BARIŞA VE ÇÖZÜME HİZMET EDER”

Bakan Nami, Annan Planı’ndan sonra Kıbrıslı Türklerin İslam İşbirliği Teşkilatı’nda (İİT) gözlemci üye statüsünde kullanılan isminin değiştirilerek, Kıbrıs Türk Devleti’ne dönüştürülmesinin sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi. İİT’ye üye devletlerin Kıbrıslı Türkler üzerindeki izolasyonların kaldırılması yönünde adımlar atmasının, Kuzey Kıbrıs ile her alanda daha sıkı ilişkiler geliştirmelerinin önemini ifade eden Bakan Nami, bu yönde atılacak adımların adada ayrılığa değil, barışa ve çözüme hizmet edeceğini kaydetti.

Cidde’de gerçekleştirdiği birçok önemli temaslarından sonra bu yönde gelişmeler olacağını umut ettiğini dile getiren Dışişleri Bakanı Nami, özellikle İİT’nin önde gelen ülkelerinden biri olan Suudi Arabistan’ın bu yönde atacağı adımların çok önemli olduğunu söyledi.

RUM LİDERE MASAYA DÖN ÇAĞRISI

Kıbrıslı Türklerin adada federal bir çözüm ve barış iradesinin güçlü bir şekilde devam ettiğini belirten Bakan Nami, Rum lidere bir an önce terk ettiği görüşme masasına önkoşulsuz olarak dönmesi ve süratle çözüme yönelik görüşmelere başlaması için çağrı yaptı.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.