1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “NAMİ DAVUTOĞLU’NUN TAKTİĞİNİ İZLİYOR VE YANLIŞ YÖNLENDİRİYOR” İDDİASI
“NAMİ DAVUTOĞLU’NUN TAKTİĞİNİ İZLİYOR VE YANLIŞ YÖNLENDİRİYOR” İDDİASI

“NAMİ DAVUTOĞLU’NUN TAKTİĞİNİ İZLİYOR VE YANLIŞ YÖNLENDİRİYOR” İDDİASI

“Görüş Birlikleri Görüntüleri Yaratıyorlar… Nami Davutoğlu’nun Taktiğini İzliyor ve Yanlış Yönlendiriyor”

A+A-

Rum basınında bugün yer alan bir haberde, Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin, TC Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’dan “bayrağı aldığı ve kamuoyuna ortak açıklamaya ilişkin bir anlaşmanın çok yakınında bulundukları izlenimi vermekte olduğu” iddia edildi.

Habere “Görüş Birlikleri Görüntüleri Yaratıyorlar… Nami Davutoğlu’nun Taktiğini İzliyor ve Yanlış Yönlendiriyor” başlığıyla yer veren Fileleftheros, elindeki bilgilere dayanarak, “Lefkoşa’da” görev yapmakta olan yabancı ülkelerin büyükelçilerinin de aynı yönde hareket etmekte olduklarını yazdı.

Rum hükümetinin ise bu iyimser tabloyla hem fikir olmadığını kaydeden gazete, hükümetin, Türk tarafının yalnızca sözlü değil, yazılı olarak da ortaya koyduğu görüşlerine gönderme yapmakta olduğunu kaydetti.

En azından bu dönem için ve Türkiye’deki durum dengesiz olmaya devam ettiği sürece, herhangi bir kişinin iyimser olmasının zor olduğu yorumunu yapan gazete, Davutoğlu, Nami ve bir grup batılı diplomatın, farklı bir yaklaşıma sahip olduklarını ve Türkiye’deki gelişmelerden etkilenmediklerini ifade etti.

Haberinin devamında, Nami’nin, İstanbul Kültür Üniversitesi Küresel Siyasal Eğilimler Merkezi (GPoT) tarafından düzenlenen “Kıbrıs Görüşmeleri Yuvarlak Masa Toplantısı”nda yaptığı konuşmaya yer veren gazete, devamla Nami’nin açıklamalarına yer ayırdı.

Gazeteye göre Nami, “tarafların ortak metinde anlaşmaya çok yakın olduklarını ve sadece iki noktada pürüz kaldığını” söyledi.

Nami’nin, “doğrudan müzakereleri başlatacak ortak açıklama metninin bu ayın sonuna kadar çıkmasının mümkün olduğuna inandığını söylediğini” ileten gazete, Dışişleri Bakanı Nami’nin, ortak açıklamanın içeriğiyle ilgili görüş birliklerinden bilgiler vermeye çalıştığını öne sürdü.

Nami’nin “AB normlarının adanın tamamında uygulanması ve iki toplumun (toplumluluğun) devam ettirilmesi konularına atıfta bulunduğunu” da yazan gazete, Nami’nin “ortak metinde çok büyük cesaret isteyen kararlar olduğunu söylediğini” aktardı.

Gazeteye göre, “görüşmelerin bazı noktalarda kelimelere takıldığını” ifade eden Nami, “TC Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun adaya ziyaretinin, bazı konuların aşılmasına yardımcı olduğunu” ifade etti.

Nami’nin, yuvarlak masa toplantısında, Kıbrıs sorununun, toprak gibi, ortak açıklamada yer almayacak olan boyutlarına değindiğini de ileri süren gazete, Dışişleri Bakanı Nami’nin görüşlerinin ve konuya yaklaşım şeklinin ilginç olduğuna dikkati çekti.

Habere göre “kapsamlı çözümle birlikte bazı toprak düzenlemeleri olacağını” söyleyen Nami, devamla şunları kaydetti:

“Kuzeyde kalan eski mülkleri için takas, tazminat veya iade yoluyla gelir elde edecekler. Bunların ötesinde Türkiye ile ticaret imkânına kavuşacaklar (Kıbrıslı Rumları kastediyor). Türkiye'nin deniz ve hava sahasını kullanma imkânına kavuşacaklar ve Türkiye'nin yatırım gücünden faydalanacaklar. Kıbrıs sorunu yarım asırdır BM'nin gündemindedir ve Mart 2014'de tam 50 yıl olacak. Birleşmiş Milletler’de (BM) ‘artık yeter’ duygusu hakimdir. Mart 2014 veya Nisan-Mayıs 2014'de bir referandum olması muhtemeldir.”

Gazeteye göre Nami, “Annan Planıyla ilgili referanduma hayır diyen Rum tarafında atmosferin değiştiğini” de sözlerine ekledi.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.