1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. NAMİ O İDDİALARI CEVAPLADI
NAMİ O İDDİALARI CEVAPLADI

NAMİ O İDDİALARI CEVAPLADI

Her dört Kıbrıslı Rum’a karşılık bir Türk’e vatandaşlık verileceği ve Kıbrıs Türk tarafında nüfusun 280 binin altına düşeceği’...

A+A-

Kıbrıs Türk tarafının Müzakerecisi Özdil Nami, “her dört Kıbrıslı Rum’a karşılık bir Kıbrıslı Türk’ün vatandaş olacağı” konusunda karar alındığını iddia eden Rum basınını yalanladı.

   Rum kesiminde yayımlanan Politis gazetesinin, vatandaşlıklarla ilgili karar çerçevesinde, Kuzey Kıbrıs’taki nüfusun 290 binin altına düşürüleceği yönündeki iddiasını yorumlayan Nami, bu haberin gerçek dışı olduğunu söyledi.
 
Özdil Nami, federal devletin nüfus oranına ilişkin, Hristofyas-Talat döneminde uzlaşılan dörde bir oranının yeniden getirilmesi konusuna iki tarafın da olumlu yaklaştığı yönündeki iddiayı da yalanladı. 
Nami, “Her dört Kıbrıslı Rum’a karşılık bir Türk’e vatandaşlık verileceği ve Kıbrıs Türk tarafının nüfusunun 280 bin sayısının altına düşeceği yönündeki iddia tamamen gerçek dışıdır” dedi.
Nami, Mülkiyet konusundaki müzakerelerle ilgili olarak da Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu’nun dün yaptığı açıklamanın dikkate alınmasını istedi.

 

Burcu: Kriterler henüz netleşmedi
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu dün yaptığı basın açıklamasında, müzakerecilerin “mülkiyet başlığı altında takas, tazminat ve iade çarelerinin kime ve ne şekilde verileceğini belirleyecek kriterlerin müzakeresine” başlamadığını bildirdi. Burcu, tarafların bugüne kadar bu kriterlerle ilgili pozisyonlarını birbirlerine henüz iletmediklerini belirterek, “Mülkiyet başlığı altında sağlanan gelişme sadece etkilenen mülklerin kategorileri ve çeşitliliği üzerine yapılan ortak saptamalardır” dedi.
Burcu yazılı açıklamasında, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in Kıbrıs Rum basınına yaptığı açıklamalara atfen, “müzakerecilerin mülkiyet başlığı altında kriterleri görüşmeye başladıklarına” dair dün Kıbrıs Türk basınında bazı haberlerin yer aldığını kaydetti.
 
Burcu, “Müzakereciler ‘mülkiyet’ başlığı altında takas, tazminat ve iade çarelerinin kime ve ne şekilde verileceğini belirleyecek olan kriterlerin müzakeresine başlamış değillerdir. Bugüne kadar bu kriterlerle ilgili pozisyonlarını taraflar birbirlerine henüz iletmemişlerdir” dedi.
“Mülkiyet” başlığı altında sağlanan gelişmenin sadece etkilenen mülklerin kategorileri ve çeşitliliği üzerine yapılan ortak saptamalar olduğunu ifade eden Burcu, şunları kaydetti: 
“Bu mülklerin çözüm sonrasında akıbetini belirleyecek olan çözümden sonra kurulması öngörülen ve Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumların eşit sayıda katılacağı Mülkiyet Komisyonu’dur. 
 
Mülkiye Komisyonu’nun kararlarına dayanak yapacağı kriterlerin müzakere edilme aşamasına henüz gelinmemiştir. Önümüzdeki süreçte bu kriterlerle ilgi konular taraflarca gündeme alınıp görüşülecektir.”

 

Rum basını ne yazdı?
Birleşmiş Milletler’in (BM) Kıbrıs sorununun çözümü müzakerelerinde bugüne kadar üzerinde uzlaşıya varılan unsurların liderler ya da müzakereciler tarafından düzenlenecek ortak bir basın açıklamasıyla duyurulmasını istediği iddia edildi.
 
Politis gazetesi, “Toplumun Uzlaşıya Varılan İlerlemeyi Bilmesi İçin BM Duyuru İstiyor” başlığı altında verdiği haberinde, BM’nin Kıbrıs Türk ve Rum tarafının müzakerecileri Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis’in son görüşmesinde konuyu gündeme getirdiğini iddia etti.
Gazete, BM’nin “müzakerelerde epeyi yol alındığı, önemli ilerleme kaydedildiği ve toplumun, Kıbrıs sorunu konusunda kamuoyunda gerçekleşen tartışmaları değerlendirebilmesi için hali hazırda yapılan işleri bilmesi gerektiğini” düşündüğünü yazdı.

 

BM’nin tercihi ortak basın açıklaması
BM’nin ayrıca bu şekilde hem çözüm dinamizmini sağlamayı, hem de liderleri, uzlaştıkları konularda bağlayıcı duruma getirmeyi düşündüğünü iddia eden gazete, BM’nin müzakerecilerin önceki günkü toplantısında, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in salı günü yapacakları görüşmede, tarafların ilerlemeye ilişkin ortak açıklama kararı almasını talep ettiğini yazdı.
Habere göre, BM, liderlerin, müzakerecilerin ya da tarafların sözcülerinin ortak basın açıklaması düzenleyerek, kaydedilen ilerlemeyi duyurmalarını talep etti.
Seçeneklerin arasında, liderler görüşmesi sonrasında geniş çaplı bir açıklama yapılmasının da gündeme geldiğini savunan gazete, BM’nin tercihinin ortak basın açıklamasından yana olduğunu ileri sürdü.
BM’nin bu talebine hem Kıbrıs Rum, hem de Kıbrıs Türk tarafının temkinli yaklaştığını belirten gazete, “Böyle bir açıklamanın, çözeceğinden fazla soruna sebep olabileceği” görüşünün ortaya konduğunu belirtti.
Gazete, her halükarda basın açıklaması mı yoksa duyuru mu yapılacağının, Akıncı-Anastasiadis görüşmesinde karara bağlanacağını vurguladı.

 

Mülkiyet kriterleri tamam…
Gazete haberinin devamında, müzakereciler Nami ve Mavroyannis’in liderler görüşmesi öncesinde önceki gün gerçekleştirdikleri son toplantıda, “mülkiyet komitesinin temel alacağı kriterlere ilişkin görüşmeleri tamamladıklarını” yazdı.
Siyasi karar alınmasını gerektirecek açık kalmış konuların da bulunduğunu vurgulayan gazete, bu yüzden konunun görüşülmesinin liderler düzeyine taşınacağını belirtti.

 

“Hristofyas-Talat döneminde uzlaşılan oran…”
Gazete, “Federal devletin nüfus oranına ilişkin anlaşmanın resmileştirilmesi yönünde bir adım daha atıldığını ve konunun liderler görüşmesinde bağlanacağını” iddia ederek “Hristofyas-Talat döneminde uzlaşılan dörde bir oranının yeniden getirilmesi konusunda iki tarafın da olumlu yaklaştığını” öne sürdü.
Gazete, “Her dört Kıbrıslı Rum için bir Kıbrıslı Türk olacağını, bunun da, Kıbrıs Türk tarafının yasal vatandaş olarak kabul ettiğini duyurduğu 280 bin sayısını aşağı çekmesi anlamına geleceğini” ileri sürerek “Bu durumun, mülkiyet konusunda kullanıcıların alt kategorilerine ilişkin kriterleri doğrudan etkileyeceğini” savundu.

 

Diyalog

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.