1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. NAMİ VE ÇAVUŞOĞLU'NDAN ORTAK AÇIKLAMA
NAMİ VE ÇAVUŞOĞLU'NDAN ORTAK AÇIKLAMA

NAMİ VE ÇAVUŞOĞLU'NDAN ORTAK AÇIKLAMA

NAMİ VE ÇAVUŞOĞLU'NDAN ORTAK AÇIKLAMA

A+A-

ÇAVUŞOĞLU: “ARZUMUZ 2015’İN KIBRIS’TA ÇÖZÜM YILI OLMASI”

“BUNUN İÇİN SAMİMİ GAYRETLERİMİZE DEVAM EDİYORUZ… TÜRKİYE VE KKTC ARASINDA GÖRÜŞ AYRILIĞI YOK… KKTC İÇİNDE DE UYUM VAR”

NAMİ: “HAKLI MÜCADELEMİZE TÜRKİYE’NİN DESTEĞİ ÖNEMLİ… ÇÖZÜM İRADEMİZ BELLİ”

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 2015'in Kıbrıs'ta çözüm yılı olması için çaba sarf ettiklerini belirterek, uluslararası topluma KKTC üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması ve bu konudaki haksızlıklara son verilmesi çağrısında bulundu.

Çavuşoğlu, “Bu konuda Türkiye ve KKTC arasında görüş ayrılığımız yoktur” dedi.

Dışişleri Bakanı Özdil Nami de, dünyanın verdiği taahhütleri yerine getirmesi halinde 2015’in çözüm yılı olmaması için neden kalmayacağını vurguladı.

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Londra’nın ardından Ankara’da temaslarda bulundu ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü. Çavuşoğlu ve Nami’nin başkanlık ettiği heyetler arası görüşmenin ardından iki bakan ortak basın açıklaması yaptı.

İki bakanın birbirlerine samimi davranışları ve “dostum” diye hitap etmeleri dikkat çekti.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 14 Ocak’ta Lefkoşa’da yapılan toplantıda gündeme gelen konuların bir takibini yaptıklarını ve o tarihten bu yana konuşulan birçok konuda önemli mesafe kat edildiğini söyledi.

Türkiye’nin her zaman KKTC ve Kıbrıs Türk halkının yanında olmaya devam edeceğini söyleyen Çavuşoğlu, 2015 yılının Kıbrıs’ta çözüm yılı olmasını arzu ettiklerini vurguladı.

Çavuşoğlu, “Bizim arzumuz 2015 yılının Kıbrıs’ta çözüm yılı olması ve bunun için de samimi gayretlerimizi devam ettiriyoruz. Bu konuda da Türkiye ve KKTC arasında hiçbir görüş ayrılığı yoktur. KKTC içinde de bir uyum var Cumhurbaşkanı’ndan hükümete ve muhalefete kadar adeta bir konsensüs var. Bizim arzumuz yine Rum kesiminin samimi bir şekilde tekrar müzakere masasına dönmesidir” dedi.

Çavuşoğlu, Rum kesiminin çeşitli bahanelerle bu samimiyet testinden geçemediğini ve müzakerelerden çekildiğini belirtti.

Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

“Ortada bir tablo var. Bir tarafta Annan Planı’nı destekleyen ve aynı şekilde bugüne kadarki yakınlaşmaları kabul eden ve de şimdi hala masada olan KKTC ve diğer tarafta da plana ‘hayır’ diyen yakınlaşmaları bile bugün kabul etmek istemeyen ve masada olmayan Rum kesimi. Bu konuda da dünyanın, BM’nin ve Avrupa’nın bakışı nettir. Bizim dünyaya da çağrımız şudur artık KKTC üzerindeki kısıtlamaları kaldırmamız lazım. Bu haksızlıklara da son vermemiz lazım.”

Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz’de tek taraflı sondaj çalışmalarına karşı olduklarını da vurguladı.

MevlütÇavuşoğlu, “Biz tek taraflı sondaj alışmalarına kaşıyız. Kıbrıs Trük halkının haklarını garanti altına alacak her türlü çalışmayı destekliyoruz. Bu konuda da samimi ve yapıcı önerilerimiz oldu ama askıda kaldı. Biz her zaman KKTC ve Kıbrıs Türk halkının mağdur olmasına izin vermeyeceğiz”diye konuştu.

NAMİ

Dışişleri Bakanı Özdil Nami de, Kıbrıs Türk halkının verdiği haklı mücadelede Türkiye’nin desteğinin büyük önem taşıdığını belirtti.

Nami, “Kıbrıs Türk tarafı, 2015 yılının kapsamlı bir çözüm yılı olmasını arzu ediyor. Tüm çalışmalarını bu hedefle yürütüyor. Bu çalışmalar elbette zor koşullar altında sürüyor. Şu anda müzakere masasını terk etmiş bir Rum liderle karşı karşıyayız. Kendisini müzakere masasına ön şart koymadan gelmesi için çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Ancak bu sorumluluğun sadece Türk tarafına yüklenmesi doğru değildir. Kıbrıs konusunun uluslararası boyutları olduğu bilinmektedir ve uluslararası camiada Rum lidere telkinlerini gecikmeden yapmalıdır” dedi.  

Bakan Nami, bu süreç içerisinde çözümsüzlüğün faturasının Kıbrıslı Türklere çıkarılmasının artık sonlandırılması gerektiğine de dikkat çekerek, izolasyonların kaldırılması gerektiğinin altını çizdi.

Nami, “Bu yönde de çok ciddi çalışmalarımız var. Eğer dünya verdiği bu taahhütleri, aldığı kararları hayata geçirirse, o zaman Kıbrıs Rum Liderin müzakere masasına dönmesi için somut adımları onlar da atmış olacaklar. Bu konuda üzerlerine düşen sorumlulukları, bugüne kadar Kıbrıslı Türklere verdikleri taahhütleri yerine getirmeleri yönünde dünyaya da net bir çağrıda bulunmak istiyorum. Eğer bunu yaparlarsa bizim zaten çözüm yönündeki irademiz belli 2015’in çözüm yılı olmamasına hiçbir neden kalmaz” diye konuştu.

Bakan Nami, Kıbrıs Türk tarafının arzusunun gerek doğal gaz, gerekse AB’nin kapsamlı çözüme hizmet edecek şekilde kullanılması olduğunun altını çizerek, bu yöndeki çalışmaların devam edeceğini kaydetti.

Nami ve Çavuşoğlu, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Ortak açıklamanın ardından çalışma yemeğine katılan Bakan Özdil Nami’nin bu gece KKTC’ye dönmesi bekleniyor.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.