1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. NAMİ VE TAÇOY MECLİSİ BİLGİLENDİRDİ
NAMİ VE TAÇOY MECLİSİ BİLGİLENDİRDİ

NAMİ VE TAÇOY MECLİSİ BİLGİLENDİRDİ

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer AP’da çalışmalar yapan Meclis heyetinden CTP-BG Milletvekili Özdil Nami ve UBP Milletvekili Hasan Taçoy’a söz verdi.

A+A-

CTP-BG Milletvelili Özdil Nami ilk sözü alarak, AB’nin Kıbrıslı Türklere verdiği bazı taahhütlerin olduğunu hatırlatarak, varılan noktada Türkiye ilerleme raporunda Kıbrıs Rum yönetimine yönelik Mağusa Limanı’nın doğrudan ticarete açılması yönünde çağrı yapıldığını kaydetti.

Nami Rum basınından takip edildiği kadarıyla Avrupa Parlamentosu’nda yürütülen çalışmaların ardından gelinen noktada Kıbrıslı Türklerin temsiliyeti  konusunda Rum tarafında büyük bir hoşnutsuzluğun meydana geldiğini ifade etti.

Temsiliyet konusunda büyük bir adım atıldığını kaydeden Nami, ancak daha kat edilmesi gereken çok yol olduğunu ifade etti.

Nami Avrupa Parlamentosu’na yönelik yapılan çalışmalarda Meclis heyetinin büyük bir uyum içinde çalıştığını da vurguladı.

Rum milletvekillerinin kendilerin karşı her türlü çabayı gösterdiğini üzülerek belirten Nami “Bu gibi platformlar birbirimize karşı mücadele değil, iş birliği platformu olması gerekir” dedi.

TAÇOY

UBP Milletvekili Hasan Taçoy da, heyete son bir yıldır düzenli olarak Avrupa Parlamentosu’na  gitme imkanı sağladığı için meclise teşekkür etti.

AP’da her yıl Türkiye İlerleme Raporu çıktığını, Kıbrıs meselesinin de Türkiye’yi tokatlamak için kullanıldığını kaydeden Taçoy, askersizleştirme, Maraş’ın açılması ve kayıp şahıslar komitesinin konularının öne sürülmekte olduğunu kaydetti.

Maraşın açılması ve askersizleştirmeyi direk ticaretten ayırmaya çalıştıklarını ve bu konunun çözümlendiğini, artık direk ticaretin başlaması üzerine çalışılacağını kaydeden Taçoy, Kıbrıs Türkü’nün temsiliyeti konusunda yaptıkları çalışmalarda 4 partinin bu konuda öneri sunma sözü verdiğini kaydetti.

Sosyalist Grup ise kendi arasında yaptığı çalışmada 4 öneri sunduğunu, sonuçta başkanlık divanına yapılan önerinin komiteden oy birliği ile geçtiğini anlatan Taçoy, başkanlık divanının Kıbrıs Türklerine ayrılan iki sandalye için karar üreteceğini ifade etti.

Taçoy, bundan sonra daha çok çalışılmasını, Dışişleri Bakanlığı ve Strazbourg’taki heyetin desteklenmesini istedi.

ÖZGÜRGÜN

Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, verilen bilgilerin çok önemli olduğunu, Dışişleri Bakanlığı ve oraya giden iki milletvekilinin ortak ve verimli çalıştığını söyledi.

Brüksel ve Strazbourg’taki temsilciliklerinin güçlendirilmeye devam edileceğini ifade eden Özgürgün, oradaki temsilcilerin nitelikli olduğunu da ifade etti.

Son rapora tepki koyduklarını, temsilcilik konusundaki kararın  başkanlık divanı yerine komitede alınmasının tercihleri olduğunu kaydeden Özgürgün, ancak çalışmaların süreceğini ifade etti.

Özgürgün, “Temsilcilerimiz inşallah AP’da iki sandalyede oturup temsil ederler” dedi.

Özgürgün, “Mağusa Limanı yasal ve açık olan bir limandır ve Rum tarafına çağrı yapmak yerine, AB bu limanı tanıyorum diyebilir. Yapılan çağrıda samimiyetsizlik var” dedi.

ANGOLEMLİ

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli usul hakkında söz alarak, iki milletvekilinin konuştuğunu diğer iki partiye de söz verilmesini beklediğini söyledi.

Angolemli, TDP olarak Avrupa Parlamentosu’nda yürütülen çalışmaları desteklediklerini söyledi.

 

Kaynak: TAK

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.