1. HABERLER

  2. KÜLTÜR-SANAT

  3. NAMIK KEMAL’İN EL YAZMASI TİYATRO ESERİ DAÜ’DE…
NAMIK KEMAL’İN EL YAZMASI TİYATRO ESERİ DAÜ’DE…

NAMIK KEMAL’İN EL YAZMASI TİYATRO ESERİ DAÜ’DE…

“CELALEDDİN HARZEMŞAH”IN ELEKTRONİK ORTAMA AKTARILMASI VE SERGİLENMESİ İÇİN PROTOKOL İMZALANDI

A+A-

KİTABI TASARRUFUNDA BULUNDURAN KÖLE:”4 KUŞAKTIR KİTAP BİZDE. NAMIK KEMAL KIBRIS’TAN GİDERKEN KADI OLAN ARKADAŞI  BÜYÜK DEDEME HEDİYE ETMİŞ

İsmi, Gazimağusa ile özdeşleşen Vatan Şairi Namık Kemal’in el yazması tiyatro eseri “Celaleddin Harzemşah” Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) sergilenecek.

Namık Keaml’in Kıbrıs’ta sürgünde bulunduğu sürede yazdığı 17 perdelik tiyatro eserinin orijinal ilk müsveddesinin DAÜ’de Kıbrıs Araştırmaları Merkezi (DAÜ-KAM) bünyesinde elektronik ortama aktarılması ve bir süre sergilenerek korunması için DAÜ ile kitabı tasarrufunda bulunduran Nevzat Köle arasında işbirliği protokolü imzalandı.

KİTABIN HİKAYESİ….

Kitabın 4 kuşaktır kendilerinde bulunduğunu kaydeden Nevzat Köle, kitabın geniş kitlelere yayılması ve tanıtılmasını sağlamak amacıyla DAÜ ile işbirliği yapmak istediğini kaydetti.

Kitabı,  Namık Kemal’in sürgünün ardından  Kıbrıs’tan ayrılırken iyi arkadaş olduğu  kadılık yapan büyük dedesine hediye ettiğini kaydeden Köle, aile fertlerinin eseri bugüne kadar muhafaza ettiğini belirtti.

Köle, kitabın, 17 perdelik bir tiyatro eseri olduğunu, oynanmak için değil okunmak için yazıldığını kaydederek, Namık Kemal’in Kıbrıs’ta yazmaya başladığı bu eseri Rodos’ta tamamladığını söyledi.

Kitabın orijinalliğinin su götürmez bir gerçek olduğunu kaydeden Köle, içinde kırmızı divit hokka ile  düzeltmeler bulunduğuna ve büyük  dedesine ait  kitabın arka kapağında o döneme ilişkin  aileyle ilgili bir takım notların yer aldığına dikkat çekti.

Müsveddenin 400 sayfalık olduğunu söyleyen Köle, kitabın sadece 4 nüsha basıldığını, ikisinin Ankara Devlet Tiyatroları arşivinde, birinin ise Mısır’da El Ahram Gazetesi müzesinde bulunduğunu, diğerinin yerinin ise bilinmediğini belirtti.

Kitabı uzun süre muhafaza ettikten sonra toplumla paylaşma ihtiyacı hissettiğini söyleyen Köle, “Paylaşmak zorundaydım. Bende kaldığı sürece kimseye faydası olmuyordu” dedi.

OSAM

DAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ülker Vancı Osam da, DAÜ’de 30’a yakın araştırma merkezi bulunduğunu ev DAÜ-KAM’ın da en aktif merkezlerden biri olduğunu kaydetti.

Gazimağusa ile bütünleşmiş Namık Kemal’in bazı eserlerini Kıbrıs’ta yazdığını  söyleyen Osam, bir eserinin Gazimağusa’da sergilenecek olmasının çok anlamlı olduğunu söyledi.

Osam, kitabın araştırmacılar için önemli bir kaynak olacağını da sözlerine ekledi.

DORATLI

DAÜ-KAM Başkanı Prof. Dr. Naciye Doratlı da, geçen yılın Eylül ayında kitabı tasarrufunda bulunduran Nevzat Köle’nin merkezi arayarak kitap hakkında bilgilendirme yaptığını ve işbirliği teklifinde bulunduğunu belirterek, bu gelişmenin kendileri için büyük sürpriz olduğunu söyledi.
Kitabı incelediklerini kaydeden Doratlı, “Gerçek olduğuna şüphe yok” dedi.
Doratlı, kitabın belli bir süre  üniversitenin tasarrufunda bulundurulacağını, ileri teknolojiyle taraması yapılarak geniş kitlelere aktarılacağını kaydetti.
Doratlı, eserin Türkçe’ye çevrilmesi için de bir çalışma yürütülebileceğini belirtti.

 

TAK

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.