1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. NAMİ’NİN BÜYÜKELÇİLERLE YEMEĞİNE GÜNEY’DEN TEPKİLER SÜRÜYOR
NAMİ’NİN BÜYÜKELÇİLERLE YEMEĞİNE GÜNEY’DEN TEPKİLER SÜRÜYOR

NAMİ’NİN BÜYÜKELÇİLERLE YEMEĞİNE GÜNEY’DEN TEPKİLER SÜRÜYOR

Nami’nin Büyükelçilerle yemeğine Güney’den tepkiler sürüyor

A+A-

Dışişleri Bakanı Özdil Nami’nin 13 Haziran ve 24 Haziran tarihlerinde Kıbrıs’ta görev yapan bazı yabancı büyükelçilerle çalışma yemeklerinde bir araya gelmesine Güney Kıbrıs’tan tepkiler gelemeye devam ediyor.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, Rum Dışişleri Bakanlığı’nda konu hakkında dün bir toplantı gerçekleştirildiğini ve bu durumun nasıl engelleneceği konusunun ele alındığını belirtirken ilgili önerilerin Pazartesi günü Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e sunulacağını yazdılar.

Fileleftheros gazetesi: “Top Başkan ve Dışişleri Bakanında – Yabancı Büyükelçilerin Nami’yle Temaslarına İlişkin Kararlar Pazartesi” başlıkları altında verdiği haberinde, Rum Dışişleri Bakanlığında dün gerçekleştirilen toplantının ardından, Rum hükümetinin nasıl bir yol izleyeceğine ilişkin kararın Anastasiadis ve Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis tarafından verileceğini yazdı.

Simerini gazetesi ise: “İşgalle Kucaklaşıyorlar – Dışişleri Bakanlığından İşgal Bölgelerindeki Temasları Yüzünden Yabancı Büyükelçiliklere Güçlü Girişim” başlığı altında verdiği haberinde, Rum Dışişleri Bakanlığının Nami’yle çalıma yemeğine katılan yabancı büyükelçilere yönelik sert girişimde bulunduğunu, Rum siyasi partilerinin de dün yaptıkları açıklamalarda Rum hükümetine yönelik eleştiriler yaptıklarını yazdı.

Habere göre DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, yabancı büyükelçilerin Nami’yle çalışma yemeğinde bir araya gelmelerinin Rum hükümetini “düşündürmesi gereken olumsuz bir gelişme olduğunu” belirterek ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden KKTC’de Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’yla görüşürken rahatsız olmayan Rum hükümetinin neden şimdi rahatsız olduğu sorusunu gündeme getirdi.

Papadopulos, “Kıbrıs Türk toplumunun temsilcilerinin büyükelçilerle temasta bulunmalarına hiçbir zaman itirazları olmadığını ancak bu görüşmelerin resmi niteliği bulunduğu mesajını vermek isteyen Kıbrıs Türk tarafının bu mesajının verilemesi için dikkat ve saygı gösterilmesi gerektiğini” iddia etti.

KS EDEK Başkanı Yannakis Omiru ise, söz konusu çalışma yemeğinin, Yunanistan ve Türkiye’ye çapraz ziyaretler gerçekleştirilmesi şeklinde yapılan “kötü anlaşmanın bir sonucu olduğunu” iddia etti.

Omiru, Rum hükümetinin, KKTC’nin resmi yetkilisinin Atina’da temaslarda bulunmasına müsaade etmişken, yabancı büyükelçilerin Nami’yle görüşüp fotoğraflar çektirmelerinin şaşkınlık yaratmaması gerektiğini belirtti. Omiru, yabancı büyükelçilere ise uluslararası hukuku çiğneyen hareketlerde bulunmamaları çağrısı yaptı.

EURO.KO Başkanı Dimitris Şilluris, Rum Dışişleri Bakanlığı’nın sert müdahalesine destek belirtirken ve Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi’nden yapılan açıklamalarda ise, bu tür temasların Ortak Açıklama’nın bir sonucu olduğu yorumunda bulunuldu.   

Rum Vatandaşlar İttifakı Hareketi Başkanı Yorgos Lillikas ise büyükelçilerin Nami’yle çalışma yemeğinde bir araya gelmesinde Rum hükümetinin de sorumluluğu bulunduğunu ve Atina ile Ankara’ya çapraz görüşmeler gerçekleştirilmesi eyleminin bir an önce durdurulması gerektiğini savundu.

Habere göre DİSİ Başkanı Averof Neofitu da konuya ilişkin açıklamasında, Rum Dışişleri Bakanlığı’nın yabancı büyükelçilere yönelik girişimi ve tepkisinin doğru olduğunu iddia etti.

Neofitu, büyükelçilerin eylemlerinin ortak açıklamanın bir sonucu olduğu şeklindeki eleştirilere de karşı çıkarak, ortak açıklamanın memnuniyet verici bir belge olduğunu savundu.

Haravgi gazetesi ise, konuya ilişkin AKEL’den yapılan açıklamaya yer verdi.

AKEL Parlamento Sözcüsü Yannos Lamaris, “müzakerelere bağlı kalınması ve Kıbrıs Rum tarafının niyetinin yanlış anlaşılmasına izin verilecek eylemlerden kaçınılması” çağrısında bulundu.

Politis gazetesi ise haberini: “Nami Konusunda Söyleniyorlar – DİKO, EDEK ve Lillikas Ortak Açıklamayı Suçluyorlar” başlıkları altında yansıttı.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.