1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. NARENCİYEDE VERİM DÜŞTÜ!
NARENCİYEDE VERİM DÜŞTÜ!

NARENCİYEDE VERİM DÜŞTÜ!

Üreticiyi zora soktu!

A+A-

Narenciye sektöründe yaşanan gerileme, üreticiyi de zora soktu. Su sorunu ve kuraklık, bahçeleri vurdu. Bu yıl yüzde 30 bahçeden ürün hasat edilemeyecek. Rekoltenin azalmasının yanı sıra ürün kalitesinde de düşüş olması üreticiyi sıkıntıya soktu... Mayıs ayına kadar sürecek hasat işleminde 55 bin ton üründen yaklaşık 37 bin 500 tonu toplandı.

Güren TİLKİ

Güzelyurt bölgesinin “incisi” narenciyede, hasat sezonu devam ediyor. Ancak geçtiğimiz yıllardaki rekolte bu yıl da yok…

Eskiden 90 bin ton civarında olan rekolte, bu yıl 55 bin tona düştü… Bu yıl yüzde 30 bahçeden ürün hasat edilemeyecek…

Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticiler Birliği Başkanı Turgut Akçın, bir kısım Valencia ürününün dalında kalacağı uyarısında bulundu.

Üreticinin sıkıntısı ise rekoltenin azalmasının yanı sıra ürün kalitesinde de düşüş olması…

Mayıs ayına kadar sürecek hasat işleminde 55 bin ton üründen yaklaşık 37 bin 500 tonu toplandı.

Turgut Akçın, bugüne kadar 3 bin ton limon, 3 bin 200 ton greyfurt, 700 ton yafa portakal, 26 bin ton king mandarin ürününün ihraç edildiğini, geriye kalan ürünlerin ise iç piyasada veya konsantrede değerlendirildiğini açıkladı.

Akçın, yaşanan kuraklık nedeniyle genel narenciye ürünlerinde her geçen yıl daha geriye gidildiğine dikkat çekti.

“Konsantreye dahi ürün kesilemeyecek bahçeler var”

Birçok bölgedeki narenciyede verimin düştüğünü hatta bazı bahçelerden bu yıl konsantreye dahi ürün kesemeyeceklerini kaydeden Turgut Akçın, Türkiye’den gelen suyun Güzelyurt bölgesindeki bahçeler için de kullanılmasını talep etti.

Akçın, en büyük sıkıntının su soru olduğuna işaret ederek, çözülmemesi halinde birçok bahçenin kuruyacağı uyarısında bulundu.

Turgut Akçın, hükümete çağrıda bulunarak, narenciye üreticilerinin de diğer sektörlerle eşit muamele görmek istediğini belirtti.

Sektörde bu yıl ürünlerin iyi fiyat bulmasının, Türkiye ve diğer bazı ülkelerde yaşanan don olayına bağlayan Akçın, iyi fiyatlardan tüm üreticilerin faydalanamadığını çünkü kuraklık nedeniyle birçok bahçenin veriminin çok düştüğünü belirtti.

Üreticilerin Cypfruvex’e iki yıl önce konsantre ürününü 300 TL’den satarken, geçen yılın ürününü 250 TL’den sattığını ve Cypfruvex’in aradaki fiyat farkını üreticiye ödemesi gerektiğini kaydetti.

Kıbrıs

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.