1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ''...NASIL BİR DÜNYADA YAŞAYACAĞIZ?"
''...NASIL BİR DÜNYADA YAŞAYACAĞIZ?"

''...NASIL BİR DÜNYADA YAŞAYACAĞIZ?"

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barack Obama, Suriye'de ABD'nin prensipleri ve ulusal ideallerinin yanı sıra dünya liderliğinin de tehlikede olduğunu söyledi.

A+A-

"EĞER ABD, ZEHİRLİ GAZLA ULUSLARARASI HUKUKU YÜZSÜZLÜKLE İHLAL EDEN BİR DİKTATÖRÜ GÖRÜP DE YÜZÜNÜ BAŞKA YÖNE DÖNÜYORSA NASIL BİR DÜNYADA YAŞAYACAĞIZ?"

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barack Obama, Suriye'de ABD'nin prensipleri ve ulusal ideallerinin yanı sıra dünya liderliğinin de tehlikede olduğunu söyledi.

Suriye konusunda halka seslenen Obama, bu ülkedeki durumun neden kendileri için sorun olduğunu anlattı. Obama, iki yılı aşkın sürede Başşar Esad rejimine karşı barışçıl şekilde başlayan protestoların iç savaşa döndüğünü hatırlattı. Çatışmalarda 100 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini belirten Obama, milyonlarca insanın ise ülkeyi terk ettiği bilgisini paylaştı. Obama, bu süre zarfında ülkesinin insani yardım ve siyasi çözüm oluşturulması noktasında müttefik ülkelerle çalıştığını kaydetti.

Askeri müdahaleye karşı iki yıldır mesafeli durduklarını belirten Obama, başkasının iç savaşını güç kullanarak çözülemeyeceğini vurguladı ve bu noktada Afganistan ve Irak'ta uzun yıllar süren savaşa değindi ama Esad rejiminin 21 Ağustos'ta kimyasal silah saldırısı gerçekleştirerek yüzlerce çocuğun aralarında bulunduğu binden fazla insanın ölümüne neden olmasından sonra ise durumun farklılaştığını dile getirdi.

Zehirli gazla saldırı sonrası ortaya çıkan videolarda, kimyasal silahların dehşet veren olumsuz doğasının görüldüğünü ifade eden Obama, niçin insanlığın büyük çoğunluğunun kimyasal silahları insanlık suçu ve savaş hukukunun ihlali olarak deklare ettiğine değindi.

1. Dünya Savaşı'nda Avrupa'da ölümcül gazlarla ölenlerin arasında ABD erlerinin de bulunduğu bilgisini veren Obama, 2. Dünya Savaşı'nda Nazilerin soykırımda bu gazları kullandığı anımsattı. Bu silahların askerler ve çocuklar arasında ayrım yapmadan büyük çapta ölümlere neden olduğunu ifade eden Obama, uygar dünyanın bu silahları yasaklamak için yüz yıl harcadığına değindi. ABD Senatosu'nun 1997'de kimyasal silahların kullanımını yasaklayan uluslararası anlaşmayı onayladığını bildiren Obama, 189 hükümetin buna katıldığını ve bu rakamın insanlığın yüzde 98'ine tekabül ettiğini belirtti.

Obama, "21 Ağustos'ta insanlığın ortak vicdanıyla bu temel kurallar ihlal edilmiştir" ifadesini kullandı.

"ESAD REJİMİNİN SORUMLU OLDUĞUNU BİLİYORUZ"

Suriye'de kimyasal silahların kullanıldığından kimsenin şüphe etmediğine vurgu yapan Obama, saldırıyla ilgili herkesin binlerce video, telefonla çekilmiş fotoğrafları gördüğünü, insani yardım kuruluşlarının da zehirli gazdan etkilenip hastaneleri dolduran insanların hikayelerini dile getirdiğini anlattı.

"Esad rejiminin sorumlu olduğunu biliyoruz" diyen Obama, saldırının gerçekleşmesinden önceki günlerde Esad'in kimyasal silahlardan sorumlu personelinin sarin gazı kullandıkları yere yakın bir noktada saldırı hazırlığı içinde olduklarını bildiğini söyledi. Bu ekibin kendi çalışanlarına gaz maskesi dağıttığını belirten Obama, bu güçlerin sonrasında rejimin kontrolünde olan bölgeden, muhalifleri temizlemek istediği 11 komşu bölgeye roketlerle saldırı gerçekleştirdiği bilgisini verdi.

Saldırının hemen ardından gazın yayılmaya başladığını dile getiren Obama, akabinde hastanelerin yaralı ve ölen insanlarla dolduğunu aktardı. Obama, saldırı sonrasında rejim yanlılarının bu bölgeleri bombardımana tuttuğunu belirterek, kan ve saç örneklerinden o bölgedeki insanların sarin gazına maruz kaldıklarını tespit ettiklerini bildirdi. "Bunlar yaşandı" diyen Obama, gerçeklerin inkar edilemeyeceğini vurguladı.

"LİDERLİĞİN SORUMLULUĞU AĞIR"

Obama, Amerikalılara Suriye'ye yönelik askeri güç kullanma kararının gerekçelerini ve bunun içeriklerini aktararak, ABD'nin dünyanın polisi olmadığını ama yaklaşık 70 yıldır küresel güvenliğin teminatı olarak, liderliğinin sorumluluğunun ağır olduğunu söyledi.

Hastanenin soğuk zemininde acı içinde yatan çocukların görüntülerini izledikten sonra ekibiyle ABD'nin olası bir askeri eyleme girip girmemesini sorguladığını kaydeden Obama, bazı konularda ne tasarıların ne kınama bildirilerinin yeterli olduğuna dikkati çekti.

Tüm Kongre üyelerine ve ekranları başındaki halka saldırı videolarını izledikten sonra, "Eğer ABD, zehirli gazla uluslararası hukuku yüzsüzlükle ihlal eden bir diktatörü görüp de yüzünü başka yöne dönüyorsa, nasıl bir dünyada yaşayacağız" sorusunu yöneltmek istediğini dile getiren Obama, ABD'nin dünyanın lideri olduğunu kaydetti.

Obama, "Suriye'de, hem ideallerimiz ve prensiplerimiz hem de ulusal güvenliğimizle birlikte kötü silahların kullanılmayacağını sağlamaya çalışan dünya liderliğimiz tehlikede" ifadesini kullandı.

Obama, işlerin, makul güçle çocukların gazla ölüme terk edilmesini durdurmaya ve dolayısıyla kendi çocuklarını da uzun vadede daha güvenli hale getirebileceklerine geldiğinde harekete geçebileceklerini vurguladı. Obama, "Bu, neyin Amerika'yı farklı kıldığıdır. Bu, neyin bizi olağanüstü kıldığıdır. Alçak gönüllülükle ancak kararlılıkla bu temel doğruyu gözden kaçırmayalım" değerlendirmesinde bulundu.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.