1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. NASIL OY KULLANACAĞIZ...
NASIL OY KULLANACAĞIZ...

NASIL OY KULLANACAĞIZ...

Yüksek Seçim Kurulu (YSK),

A+A-

BELEDİYE BAŞKANLIĞI VE MUHTARLIK SEÇİMİNDEKİ OY PUSULALARINA EVET MÜHRÜ BASILARAK OY VERİLECEK

BELEDİYE MECLİS ÜYELERİ “MÜHÜR”, “MÜHÜR+TERCİH” VE “KARMA” OLMAK ÜZERE 3 FARKLI YÖNTEMLE SEÇİLEBİLECEK

İHTİYAR HEYETİ ÜYELİĞİ ADAYLARINDAN 4’ÜNE, ADLARININ KARŞISINDAKİ DÖRTGEN İÇİNE KALEMLE İŞARET KONULARAK OY VERİLEBİLECEK

ANAYASA HALKOYLAMASI İÇİN OY PUSULALARINDAKİ “EVET” VEYA “HAYIR” KELİMELERİNİN ALTINDAKİ DÖRTGENLERE TÜKENMEZ KALEMLE İŞARET KONULACAK

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), pazar günü yapılacak Yerel Kuruluş Organları Genel Seçimleri ve Halkoylamasında seçmenlerin oyunu hangi şekillerde kullanabileceğini hatırlattı.

“EVET MÜHRÜNÜ BİR KEZ BASMAK YETERLİ”

YSK duyurusuna göre, belediye başkanlığı ve muhtarlık seçimi için oy pusulasında, oy vermek istenilen adaya ait bölümün herhangi bir yerine, diğer bölümlere taşmamak koşuluyla  "EVET" mührünün basılması gerekiyor. “EVET” mührünün sönük çıksa dahi sadece bir kez basılmasının yeterli olduğu vurgulandı.

MECLİS ÜYELERİ İÇİN 3 YÖNTEM

Belediye meclisi üyeliği seçimi için “mühür”, “mühür+tercih” ve “karma” olmak üzere 3 farklı yöntemle oy verilebilecek. YSK duyurusunda şu bilgiler yer aldı:

“1.Mühür: Siyasal partilerden biri lehine oy kullanılmak istenirse, oy pusulası üzerinde o siyasal partinin adının ve ambleminin altında yer alan dörtgen içerisine ‘EVET’ mührünün basılması gerekir. ‘EVET’ mührü sönük çıksa dahi sadece bir kez basılması yeterlidir.

2. Mühür + tercih: Seçmen siyasal partilerden biri lehine ‘EVET’ mührünü basıp oyunu kullandıktan sonra, isterse o parti listesinde ad ve soyadları bulunan adayların bir kısmının ad ve soyadları karşısında bulunan dörtgen içerisine işaret koymak sureti ile tercih yapabilir. Ancak tercih hakkını o siyasal partinin listesinde ad ve soyadları yazılı adayların, kesirler hesaba katılmamak koşulu ile yarısı için kullanmak zorundadır. Örneğin, Lefkoşa Türk Belediyesi Meclis Üyeliğinde 22 adaydan 11’i, Gazimağusa Belediyesi Meclis Üyeliğinde 16 adaydan 8’i, Girne Belediyesi Meclis Üyeliğinde 14 adaydan 7’si,   Güzelyurt Belediyesi Meclis Üyeliğinde 14 adaydan 7’si ve İskele Belediyesi Meclis Üyeliğinde 10 adaydan 5’i için tercihini kullanmak zorundadır. Dörtgen dışına konan işaretler geçersizdir.

3. Karma:  Seçmen oyunu sadece bir siyasal parti lehine kullanmak istemez ve oy pusulasında ad ve soyadları bulunan partili ve bağımsız adaylara karışık olarak vermek isterse, oy verme yerinde bulunan kalemle oy vermek istediği adayların ad ve soyadları karşısındaki dörtgen içerisine işaret koyabilir. Ancak karma oy kullandığı takdirde oyunu en çok o bölgeden çıkarılacak Belediye Meclis Üyeliği sayısı kadar veya kesirler hesaba katılmamak koşulu ile en az bu sayının yarısı kadar aday için kullanmak zorundadır. Örneğin, Lefkoşa Türk Belediyesi Meclis Üyeliğinde en çok 22 en az 11, Gazimağusa Belediyesi Meclis Üyeliğinde en çok 16 en az 8, Girne Belediyesi Meclis Üyeliğinde en çok 14 en az 7, Güzelyurt Belediyesi Meclis Üyeliğinde en çok 14 en az 7 ve İskele Belediyesi Meclis Üyeliğinde en çok 10 en az 5 adaya oy verilecektir.

Karma oy, tümü ile bir partinin adayları lehine kullanılamaz; en az bir partinin adayları ile bağımsız aday veya adaylara ya da en az iki partinin adaylarına veya yeterli sayıda bağımsız aday olması halinde sadece bağımsız adaylara oy kullanılabilir.”

İHTİYAR HEYETİ ÜYELİĞİ SEÇİMİ

Pazar günkü seçimde, ihtiyar heyeti seçimi için kullanılacak oy pusulası üzerinde ad ve soyadları bulunan adayların yalnızca 4’üne, orada bulundurulan kalemle, ad ve soyadları karşısındaki dörtgen içerisine işaret koymak suretiyle oy kullanılabilecek.

Adayların ad ve soyadları karşısında bulunan dörtgenler dışına konan işaretler geçersiz sayılacak. İşaretlerin tamamının dörtgenler dışına konması halinde de oy pusulası geçersiz olacak.

Seçmen oyunu sadece 4 aday için kullanmak zorundadır. Bu sayıdan az veya çok aday için kullandığı takdirde o oy pusulası geçersiz sayılacak.

ANAYASA HALKOYLAMASI

Pazar günü, Anayasa’daki değişiklikler için yapılacak halkoylamasında ise, oy pusulası üzerindeki “EVET” veya “HAYIR” kelimelerinin altında yer alan dörtgenlerden biri içerisine, oy verme kabininde bulundurulan tükenmez kalemle işaret koymak suretiyle oy kullanılabilecek.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.