1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. NAYLON POŞETLER BUGÜNDEN İTİBAREN PARALI!
NAYLON POŞETLER BUGÜNDEN İTİBAREN PARALI!

NAYLON POŞETLER BUGÜNDEN İTİBAREN PARALI!

Ücretsiz naylon poşet devri kapandı!

A+A-

Ülkede naylon poşet kullanımı bugünden itibaren artık parayla satılacak. Dr. Özlem Gürkut, plastik poşetlerin yok olma sürelerinin 1000 yılı bulabildiğine dikkat çekti 

Ülkede naylon poşet kullanımı bugünden itibaren artık parayla satılacak. Çevre Koruma Dairesi, market poşet fiyatlarının bir kaç gün içerisinde açıklanacağını duyurdu.
Çevre Koruma Dairesi tarafından yapılan açıklamada, Ambalaj Atıkları Tüzüğü’nde yapılan teknik bir düzenleme nedeni ile marketlerdeki poşet fiyatlarının bir kaç gün içerisinde açıklanıp yürürlüğe gireceği belirtildi

Öte yandan Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), naylon poşet kullanımını azaltarak, çevreyi ve doğayı korumak amacıyla bugünden itibaren başlatılacak marketlerde poşetlerin parayla satılması uygulamasına destek belirtti.
Tabipler Birliği, halkı, plastik (naylon) poşet kullanımını azaltmak için gerekli önlemleri almaya, çevreyi korumaya, yerlere çöp atmamaya özen göstermeye; yetkilileri çevre bilincini geliştirecek düzenlemelere; sivil toplum kuruluşlarını da medyayı da çevrenin korunması ve çevre bilincinin geliştirilmesi için iş birliğine davet etti.
KTTB Başkanı Dr. Özlem Gürkut, yazılı açıklamasında, polietilen denilen bir petrol türevinden ve atık plastik malzemelerin yeniden dönüştürülmesinden elde eden plastik (naylon) poşetlerin sadece yüzde 1’inin geri dönüştürülebildiğini, yüzde 99’unun doğada kalarak çevre kirliliği, hava kirliliği ve su kirliliğine yol açtığını kaydetti.
Dünyada yılda 1 trilyon, dakikada 2 milyon; Türkiye’de ise bir kişinin ortalama bir yılda 312 adet plastik poşet kullandığını belirten Gürkut, ilki 1957’de sandviç poşeti olarak kullanılan plastik poşetlerin maliyeti düşük olduğundan kullanımının çok arttığını, bunun da çevre kirliliği problemini daha da büyüttüğünü anlattı.
“Ortalama 12-15 dakika kullandığımız plastik poşetler, çöplerle birlikte doğaya atılmaktadır ve yok olma süreleri 1000 yılı bulabilmektedir” diyen Tabipler Birliği Başkanı Dr. Özlem Gürkut, plastik poşetlerin doğaya, okyanuslara ve canlılara verdiği zararları aktardı.
Gürkut, plastik poşet kullanımını azaltmak amacıyla 1993’te ilk önlemi alan Danimarka’da poşetlerin ücretli olmasıyla kullanımında yüzde 60’lık hızlı bir düşüş sağlandığını bildirerek, bazı ülkelerde alınan önlemlerden örnekler verdi; dünyadaki tüm kuşların yüzde 94’ünün ve en az 267 çeşit hayvanın midesinde onlara zarar veren plastiğe rastlandığını kaydetti.
EKOSİSTEME ZARAR 
Plastik poşetlerin biyolojik olarak çözünebilir olmadığını, bu nedenle de çevre kirliliğine yol açarak, özellikle denizlerde ekosisteme zarar vererek canlıların ölümüne neden olduğuna dikkat çeken Dr. Özlem Gürkut, AB’nin getirdiği yasal düzenlemeye göre, naylon poşetlerin parayla satıldığını ve dayanıklı çanta kullanımının desteklendiğini belirtti.
AB’NİN HEDEFİ KİŞİ BAŞINA YILLIK POŞET KULLANIMINI 2025’TE 40’A DÜŞÜRMEK
Tabipler Birliği Başkanı Dr. Özlem Gürkut, AB’de kişi başına yılda 191 plastik poşet kullanımı olduğunu, yeni yasal düzenlemeyle amaçlananın bu sayıyı 2019’da 90’a 2025’te ise 40’a düşürmek olduğunu bildirdi.
MARKETLERDE PARAYLA SATILMASI UYGULAMASINA DESTEK
Yarından itibaren ülkede başlayacak marketlerde plastik poşetlerin parayla satılması uygulamasına Tabipler Birliği’nin desteğini ifade eden Gürkut, şunları kaydetti:
“KUMAŞ, KARTON VEYA FİLE ÇANTALARINIZI GÖTÜRÜN”
“Buradaki amaç plastik poşet kullanımını azaltarak çevreyi ve doğayı korumaktır. 
Plastik poşetlerin dünyamıza pahalıya mal olduğu, uzun yıllar daha zarar vermeye devam edecekleri ortadadır. 
Kişiler alışverişe giderken kendi kumaş, karton veya file çantalarını götürebilir ve naylon poşet kullanımını azaltabilirler. 
Evlerindeki çöpleri çöp kovalarında, büyük çöp poşetlerinde biriktirerek daha az miktarda naylon kullanmaya özen gösterebilirler. 
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği bu uygulamayı desteklemektedir ve halkımızı plastik poşet kullanımını azaltmak için gerekli önlemleri almaya, çevreyi korumaya, yerlere çöp atmamaya özen göstermeye davet etmektedir. 
Yetkilileri, eğitim müfredatlarımızda çevre bilincini oluşturmak üzere gerekli düzenlemeyi yapmaya, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve medya ile çevrenin korunması ve çevre bilincinin geliştirilmesi için, iş birliği yapmaya çağırmaktadır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.