1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. NE OLACAĞI BELİRSİZ!
NE OLACAĞI BELİRSİZ!

NE OLACAĞI BELİRSİZ!

“Artık bizimle alay edilmemesini istiyoruz”

A+A-

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun’un kabloyla elektrik anlaşmasının da 2018 öncesi imzalanarak çalışmalara başlanacağı açıklamasına Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları (El-Sen) Başkanı Umut Öksüzoğlu’ndan eleştiri geldi.

 Öksüzoğlu, “Geçmiş dönemde de Türkiye’den gelen su konusunda anlaşma yapıldı. Suda özelleşme yaşandıktan sonra KKTC halkı artık suyun fiyatını daha net fark edecek.  Şu anki pozisyonda 3 katı fiyatına çıkmış durumda su. Özelleştirmeden sonra ucuzlamayacak aksine daha da artacak” dedi.

Su projesinin ortada olduğunu söyleyen Öksüzoğlu, “Madem ki su projesinden farklı olacak neden bu farklılıkların neler olduğu açıklanmıyor. Neyi farklı olacak? Artık bizimle alay edilmemesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Özlem ÇİMENDAL

Türkiye’den KKTC’ye ulaşan suyun özele devri tartışmaları sürerken yakın zamanda Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun’un kabloyla elektrik anlaşmasının da 2018 öncesi imzalanarak çalışmalara başlanacağı açıklamasına Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları (El-Sen) Başkanı Umut Öksüzoğlu’ndan tepki geldi.

 

Elektrik de mi özelleşecek?

Geçmiş dönemde birçok çevrelerce farklı tartışmaların konusu olan Türkiye’den borularla KKTC’ye gelen suyun Ankara’da açılan bir ihale ile özele devredilecek olması yeniden kamuoyunun gündeminde yeni tartışmalara yol açarken, Bakan Atun’un kabloyla elektrik geleceğini ve su projesinden çok farklı bir proje olacağını açıklamasına rağmen, ilgili çevreler elektrikte de suda olduğu gibi özelleştirme olup olmayacağını merak ediyor.

 

“Su özelleştikten sonra fiyat daha da artacak”

El-Sen Başkanı Öksüzoğlu, “Geçmiş dönemde de Türkiye’den gelen su konusunda anlaşma yapıldı. Suda özelleşme yaşandıktan sonra KKTC halkı artık suyun fiyatını daha net fark edecek.  Şu anki pozisyonda 3 katı fiyatına çıkmış durumda su. Özelleştirmeden sonra ucuzlamayacak aksine daha da artacak. Biz elektrikte de aynı şeyin yaşanacağına inanıyoruz. Sorduğumuz tüm sorular cevapsız kalıyor bir açıklama yapılmıyor” dedi.

 

“Ne elektrikte ne suda bilimsel çalışma yapıldı”

Ne suda ne de elektrikte bugüne kadar enine boyuna incelendiği bir bilimsel çalışmanın da söz konusu olmadığına da dikkat çeken Öksüzoğlu, “Türkiye’den gelecek olan enerjilerin akıbetinin ne olacağını birilerinin artık bu topluma her yönüyle anlatması gerek. Biz Türkiye’den gelecek olan enerjilerin KKTC halkına daha pahalıya ulaşacağını söylüyoruz. Birilerinin artık bunları anlatmalı. Ama birileri hep görüyor, biliyor ve konuşmuyor” şeklinde konuştu.

“Enterkonnekteye karşı değiliz”

El-Sen olarak enterkonnekteye karşı olmadıklarının da bilinmesini isteyen Öksüzoğlu, “Ama bu sorduğumuz sorulara cevap almadığımız sürece  anlaşmaya karşı olacağımızı söylüyoruz. Bu sorulara da karşılık almak için ne gerekiyorsa da yapacağız” ifadelerini kullandı.   

 

“Kabloların güzergahının belirlenmesi yeni bir şeymiş gibi lanse ediliyor”

Kablolarla elektrik gelmesi projesinin ve kabloların güzergahının belirlenmesinin yeni bir şeymiş gibi anlatıldığını belirten Öksüzoğlu, “Sayın bakan sanki bu yeni bir şeymiş gibi, sorularımıza cevap da bulamadığımız açıklamalarda bulundu. Bu tavır hem biz hem de Kıbrıs Türk halkıyla alay edercesinedir. Çünkü biz 19 Eylülde açıklama yaptık. Bu açıklamayı yaparken birçok çevrenin altında imzası vardı” ifadelerini kullandı.

 

“KKTC’ye geliş fiyatının ne olacağı hiçbir zaman açıklanmıyor”

Enerji anlaşmalarında enerjilerinin KKTC çıkış fiyatlarının ne olacağı konusunda bir açıklama yapılmadığının altını çizen Öksüzoğlu, asıl önemli olan sorunun bu olduğunu vurguladı. Öksüzoğlu, “Belirlenen fiyatlar kaç yıllık olacak, herhangi bir fizibilite çalışması var mı? Bu soruların hiçbirinin bir açıklaması yok. Sadece çıkıp anlaşma yapılacak ve faaliyetlere başlanacak deniliyor” diye konuştu.

 

“Artık bizimle alay edilmemesini istiyoruz”

Su projesinin ortada olduğunu anlatan Öksüzoğlu, “Madem ki su projesinden farklı olacak neden bu farklılıkların neler olduğu açıklanmıyor. Neyi farklı olacak? Artık bizimle alay edilmemesini istiyoruz. Şu an dünya üzerindeki gelişmeleri biz görüyoruz, orada bir sorun yok. Ancak bizim ülkemizde hayat bulacak olan projelerin detaylarının ne olacağı hiçbir zaman bize açıklanmamaktadır” dedi.

 

“Elektrik Mühendisleri Odası’nın da çekinceler var”

KKTC Elektrik Mühendisleri Odası’nın da kendileri ile aynı görüşü savunduğu ve soruların cevaplarını merak ettiğini de hatırlatan Öksüzoğlu, “Herkesin merak ettiği ciddi sorular ortada dururken, sayın bakanın inşaatın başlanacağı açıklaması bu toplumla alay etmekten öteye geçmiyor” şeklinde konuştu.

 

“Net bir açıklama yapılmadığı sürece uluslararası enterkonnekteye karşıyız”

Güney’le enterkonnektenin hayatta  olunduğunu anımsatan Öksüzoğlu, yapılan enerji anlaşmalarının akıbetinin ne olacağı ya da hangi şartlar ve uygulamaları içerdiğinin bilinmemesinin kabul edilebilir bir durum olmadığına dikkat çekti. Öksüzoğlu, bu şartlar altında ve ortamda kesinlikle uluslararası enterkonnekteye karşı olduklarının altını çizdi.

Yeni Bakış

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.