1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. NE OLDU BİZİM HELİKOPTER İŞİ?
NE OLDU BİZİM HELİKOPTER İŞİ?

NE OLDU BİZİM HELİKOPTER İŞİ?

az aylarının kavurucu geçtiği ülkemizde her yıl binlerce ağacı küle çeviren orman yangınları meydana geliyor.

A+A-

Büyük çaplı yangınlarda, Türkiye’den yangın söndürme helikopterinin gelmesi bekleniyor. Bu süre içerisinde olan oluyor ve geç müdahale edildiği için ağaçlar kurtulamıyor. Bir yangına erken müdahalenin felaketleri önlediğin söyleyen Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir, “Yangın ülkesi haline gelmemize rağmen yetkililer bu konuda önlem almaya yanaşmıyor” dedi. Star Kıbrıs’a konuşan Sahir,“Her yaz ağaçlık alanların yandığını, geçen yaz da Beşparmak dağlarındaki büyük bir ağaçlık alanın küle döndüğünü, buna rağmen yetkililerin bu ülke için hayati önem taşıyan yangın söndürme helikopteri almayı uygun görmediğini söyledi. Sahir, ormanların bir ülke için çok önemli bir unsur olduğunu dile getirerek,“Tüm ormanlarımız tükendiğinde bu ülke yaşanmaz hale gelecektir” dedi.

YETERİ KADAR AĞACIMIZ YOK: Ormanların ekolojik dengeyi koruduğunu; ağaçların ısı dengesini sağladığını, erozyonu önlediğini, yer altında suyun geçmesini sağladığını, tozu filtrelediğini ve havanın nemini dengelediğini söyledi. Bu fonksiyonların olabilmesi için de bir ülkenin yüzde 30’nun orman alanı olması gerektiğini belirten Sahir, ülkemizde bu oranın yüzde 10 civarında olduğunu ifade etti. Ağaçların ısıyı düşürmesinden dolayı yangına karşı da koruyucu olduğunu dile getiren Sahir, “Ağaçlarımız çok olsaydı yazları bu kadar çok yangın çıkmazdı”dedi.

ORMANLARA SAHİP ÇIKILMIYOR: Ülkemizde ormanlara sahip çıkılmadığını, turizm yatırımları için ağaçlık alanların yok edildiğini savunan Sahir sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu ülkede doğa karşı saygı yok.1995 yılında meydana gelen yangında 10 hektarlık ağaçlık alan küle döndü. Ve o tarihten beridir bu ülkede yaz ayları giderek kavurucu hale geldi.Ne yazık ki kaybettiğimiz ağaçlarımızın yerine yenilerini koyamadık.”

YİNE HELİKOPTER YOK: Her yaz ağaçlık alanların yandığını, geçen yaz da peş parmak dağlarındaki büyük bir ağaçlık alanın küle döndüğünü söyleyen Sahir, ‘buna rağmen yetkililerin bu ülke için hayati önem taşıyan yangın söndürme helikopteri almayı uygun görmediğini’ söyledi. Sahir, Her yıl yaz aylarında ağaçlarımız yanıyor ve biz geç müdahale ediyoruz. Bir yangına geç müdahale etmek felakete neden olur. Her yangından sonra yetkililer helikopter alınacağına dair açıklamalar yaptılar. Son olarak ta ekonomik açıdan külfet olacağı için helikopter almaktan vazgeçtiklerini açıkladılar. Tüm ormanlarımız tükendiğinde bu ülke yaşanmaz hale gelecektir” şeklinde konuştu.

HERŞEYE LAZIM: Sahir, helikopterlerin sadece yangın söndürme amaçlı kullanılan araçlar olarak görülmemesi gerektiğini vurguladı. Sahir, tüm dünyada zincirleme depremler olduğunu, Kıbrıs adasında beşparmak dağlarının güneyinde yırtık bulunduğunu ve buradan da olası bir deprem beklendiğini belirterek, böyle bir durumda helikopterlerin kurtarıcı bir araç görevi göreceğini ifade etti.

İNSAN KAYNAKLI: Ülkemizde meydana gelen yangınların genellikle insan kaynaklı hatalardan dolayı çıktığını ifade eden Sahir, “Yangınlar insan ihmali ya da insan kaynaklı meydana geliyor. Özellikle yol güzergâhlarında meydana gelen yangınlar sigara izmaritlerinden dolayı çıkıyor. İnsanlar duyarsız bir şekilde araçlarından yanık vaziyetteki sigaraları atıyor. Bunların tespit edilip ağır cezalar verilmesi gerekiyor” dedi. Sahir, yangınlara neden olan ikinci sebebin de elektrik telleri olduğunu belirterek, belediyelerin bu konuda önlem alması gerektiğine vurgu yaptı.

 

Kaynak: StarKıbrıs

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.