1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. NE UYAN VAR, NE DENETLEYEN
NE UYAN VAR, NE DENETLEYEN

NE UYAN VAR, NE DENETLEYEN

Yasaya göre yasak ama...

A+A-

Yasaya göre mesai başlangıç ve bitiş saatlerinde ağır vasıtaların yollara çıkmaması gerekiyor ancak, dikkate alan yok;

KKTC’deki mevcut karayolları yasalarına göre ağır vasıtaların mesai saati başlangıcında ve mesai saati bitiminde yollara çıkması yasak ancak, söz konusu yasak her gün onlarca araç tarafından çiğnenirken, denetimin olmaması vatandaşın şikayetlerine yol açıyor.

Başkent Lefkoşa’da mesai girişi ve çıkışında yaşanan trafik sıkışıklığı vatandaşların en yoğun şikayet konularının başında geliyor.

Fasıl 83 Umumi Yolları Koruma Yasası’na göre, mesai başlamadan bir saat önce ve mesai çıkışından yarım saat sonraya kadar 5 bin Kg’lık (5 tonluk) kamyonların yollara çıkışı yasak. Ancak, bu yasağı takan yok.

Vatandaşlar trafikte polisin daha etkin rol almasını isterken, yasaların uygulanmasıyla trafiğin rahatlayacağı görüşünde.

Yasa ne diyor?

24 Mayıs 2004 yılında yürürlüğe giren “Fasıl 83 Umumi Yolları Koruma Yasası”nın 4’üncü maddesi aynen şöyle:

“Lefkoşa - Güzelyurt, Güzelyurt - Çamlıbel, Çamlıbel - Girne, Girne - Çatalköy, Ercan Kavşağı – Serdarlı,  Geçitkale- Bahçeler, Gazimağusa - Yeni Erenköy ana yollarında, yaz ve kış mesai saati uygulandığı sürede; mesai saati başlamadan bir saatlik süre içinde ve mesai bitiminden yarım saatlik süre içinde 5 bin kilogram ve üzeri ağırlıkta olan kamyonların seyrüseferlerini ve bulunmalarını yasaklarım.”

Karayolları Dairesi Müdürü Mustafa Demircioğlu, söz konusu düzenleme ile ilgili olarak yakın zamanda Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı’na bir yazı gönderdiğini söyledi.

Lefkoşa’dan Girne’ye doğru Ciklos mevkiinden itibaren 2 bin 32 kilogram üzeri araçların bu yolu kullanması yasak. Ancak yine birçok kamyon bu yolu kullanıyor.

Yasa, 2 bin 32 kilogramdan ağır olan kamyonların yüklü olarak Lefkoşa- Girne anayolunun 19’uncu kilometreden (Ciklos Mevkii) itibaren Girne’ye girişleri ve bu yol kullanımını yasaklıyor.

Yasa neden uygulanmıyor?

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, mesai giriş ve çıkışındaki belirli saatlerde ağır vasıtaların ve kamyonların trafiğe çıkışlarının yasak olduğunu ancak buna uyulmadığını belirtti.

Bununla ilgili Karayolları Dairesi’nin bir emirname yayınladığının altını çizen Avcı, ülkemizde maalesef bu kurala uyulmadığını ve polisin de gerekli denetimi yapmadığını söyledi.

Kamyonların ve büyük vasıtaların şehir içlerindeki belli yollara girmemesi gerektiğine dikkat çeken Avcı, kamyonların şehir içine yük indirmesi durumunda sadece izin alarak girebileceğini de belirtti.

Yollar denetimsiz?

Avcı, “Yollar denetimlidir diyemeyiz. Bu bir gerçektir” diyerek, kamyonların da denetlenmemesinin trafik sıkışıklığına neden olduğunu kaydetti.

Trafikte kamyonların denetlenmesinin şart olduğunu anlatan Avcı, bu kamyonların yavaş veya süratli gitmesinin de sorun teşkil ettiğini belirterek şöyle devam etti:

“Bu konuda önlem alınıp olayın disipline edilmesi gerekir. Kuralların doğru dürüst uygulanması lazım. Kuralların ve her şeyin tekrar gözden geçirilmesi gerekir.”

Yasal mevzuat uygulanmıyor
 
Trafikte Kazasız Yaşam Derneği Başkanı Hüseyin Sevay ise trafik akışının yoğun olduğu saatlerde ağır araçların trafiğe çıkmaları halinde yaratılacak tehlikenin ve çevre kirliliğinin yetkililerce şimdiye kadar pek önemsenmediğini söyledi.

Bu bilinç yerleşmediği için yasal olmayan şekillerde seyreden ağır araçların yollarımıza verdiği tahribatın arttığını ve bu tahribatın yol güvenliğini azaltarak çarpışmaların (kazaların) meydana gelmesi için ortam yarattığını kaydeden Sevay, “Örneğin, Girne dağ yolunun üst kaplamasına yapılan tamirat ile geçici olarak bir iyileştirmeye gidilmişse de bu güzergahın durumunun standartların çok altında olduğunu her sürücü teslim edecektir. Birçok kavşağımız da gayri yasal ağır yük taşımacılığı yüzünden yol kullanıcılarına tehlike arz eden bir hale sokulmuştur” dedi.

Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.