1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. NE YAPTIKLARINI DUYUNCA ŞOK OLACAKSINIZ!
NE YAPTIKLARINI DUYUNCA ŞOK OLACAKSINIZ!

NE YAPTIKLARINI DUYUNCA ŞOK OLACAKSINIZ!

KKTC'de hatta Kıbrıs'ın genelinde emsali ne görülmüş ne de duyulmuş korkunç bir olay!

A+A-

Değirmenlik Kavşağı yakınlarında faaliyet gösteren bir işyerinin Vietnamlı çalışanları, pazar günleri bir araya gelerek yakaladıkları sokak köpeklerini pişirip yiyor.

Korkunç olay, işyerinin eski bir çalışanının, durumu Kuzey Kıbrıs Hayvanları Koruma Derneği’ne ihbar etmesi sonucu ortaya çıktı.

Kuzey Kıbrıs Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Tomris Güven ve bazı yönetim kurulu üyelerinin emare niteliğindeki fotoğrafları polise teslim ederek ifade verdiği öğrenildi.

Vietnamlı işyeri çalışanları ile ihbarda bulunan şahsın Değirmenlik Polis Karakolu’na çağrılarak ifadelerinin alındığı kaydedildi. Konuyla ilgili soruşturmanın devam ettiği belirtildi.

Aldıkları bir ihbarı değerlendirerek, ülkede bugüne kadar duyulmamış bir olayı ortaya çıkardıklarını vurgulayan Tomris Güven, yaptıkları araştırma sonunda dehşete düştüklerini belirtti.

Ülkede çalışan Vietnamlı işçilerin sürekli olarak köpekleri pişirip yedikleri sonucuna vardıklarını anlatan Güven, bu olayların sanıldığından daha yaygın olduğunu düşündüklerini söyledi.

Konuyu 5 Mart 2014 tarihinde polise bildirdiklerini dile getiren Güven, pişirilip yenen köpeklerin sahipli kayıp köpekler mi, yoksa sokak köpekleri mi olduğunun, polis soruşturması sonucunda anlaşılacağını belirti.

Hayvan Refahı Yasası uygulanmalı

Tomris Güven, yürürlükteki Hayvan Refahı Yasası’na da atıfta bulunarak, hayvanlara kötü muamele yapılmasının ve öldürülmesinin yasaya göre suç olduğu, cezasının ise yasada açık şekilde belirtildiğini vurguladı.

Yasanın bir yıl önce geçmesine rağmen uygulanması için hiçbir çaba gösterilmediğini belirten Güven, bu olayın hukuk devleti olan ülkemiz için bir sınav niteliği taşıdığını söyledi.

Olayı sonuna kadar takip edeceklerini belirten Güven, yasanın uygulanmaması nedeniyle köpeklerin aç, susuz, barınaksız, hasta, yaralı olarak sokaklarda yaşamaya terk edildiği, zehirlenerek öldürüldüğü ve hatta tecavüze maruz kaldıkları, bu da yetmezmiş gibi şimdi bir de pişirilip yendiklerini vurguladı.

Bu duruma daha fazla seyirci kalınamayacağını söyleyen Güven, yasanın uygulanmasından sorumlu olan Tarım Bakanlığı’nı, polis teşkilatını ve yasayı yapan Cumhuriyet Meclisi’ni göreve davet ettiklerini belirtti.
 
13 coğrafyada köpek eti yeniyor

Dünyada hâlâ 13 ülkede köpek eti yeniyor… Bunların en başında Çin geliyor… Endonezya, Kore, Meksika, Filipinler, Tahiti, Tayvan, Vietnam, İsviçre’nin iki kantonu, Sibirya, Kuzey Kanada, Grönland ve Alaska köpek eti yenilen ülkeler arasında sayılıyor.

Çin’de Batak Toba kültüründe, “saksang” adıyla köpek etinden yapılan yemek çok ünlü.

Azteklerden beri köpeklerin etleri için beslendiği ülke olan Meksika’da da bu sevimli hayvanlar yeniyor.

Filipinler’de yasadışı olmasına rağmen gizlice köpek yenildiği biliniyor.

Polonezya adalarından Tahiti’de geleneksel olarak köpek eti yeniyor.

Tayvan’da kış aylarında özellikle siyah renkli köpek yenmesi halinde, vücudu ısıtacağı inancı hala yaygın ve bu ülkede de tüketimi söz konusu…

Kore’de “Gaegogi”, “köpek eti” demek… Bu ülkede de yeniyor.

En şaşırtıcı olan ise dünyanın en modern ülkelerinden İsviçre’de de taşra kantonları Appenzell ve St. Gallen’de köpek eti yenmesinin bir gelenek olması…

Ancak bu ülkede, köpek eti doğrudan değil, örneğin sosis içerisinde ya da kutuda satılıyor…

Haberimize konu olan Haspolat’taki işçilerin geldiği Vietnam ise köpek etinin en yaygın tüketildiği ülke… Diğer etlere göre çok pahalı olsa da, köpek eti bu ülkede çok popüler…

Sibirya, Kuzey Kanada, Grönland ve Alaska’da, “kıtlık” hallerinde köpek etine başvurulduğu biliniyor…

Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum