1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. NEDEN GELDİĞİ UNUTULMASIN!
NEDEN GELDİĞİ UNUTULMASIN!

NEDEN GELDİĞİ UNUTULMASIN!

Eroğlu, Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün son yarım asırdır Kıbrıs’ta barışı korumak için yaptığı katkılara müteşekkir olduklarını söyledi.

A+A-

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün (BMBG) son yarım asırdır Kıbrıs’ta barışı korumak için yaptığı katkılara müteşekkir olduklarını söyledi.

Eroğlu, “Temennimiz, Kıbrıs sorununa süratle bulunacak kapsamlı bir çözümle BMBG’nin 50 yılını tamamlamış olan mevcut varlığına son vererek, insanlığın kaynaklarını dünyanın barış gücü operasyonlarına daha fazla ihtiyaç duyulan bölgelere yönlendirilmesidir” dedi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, BM Barış Gücü’nün oluşturulmasıyla ilgili Güvenlik Konseyi kararının 50. yıldönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, 4 Mart’ın, BM Güvenlik Konseyi’nin Kıbrıs’a bir Barış Gücü gönderilmesiyle ilgili aldığı 186 (1964) sayılı kararın 50.yıldönümü olduğunu kaydetti.

“Rolü değişebilir...”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, yıldönümünün Kıbrıs sorununun yarım asırlık tarihinin ve BM Barış Gücü’nün bu süre içerisindeki rolünün değerlendirmesini yapmak için bir fırsat teşkil ettiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

“21 Aralık 1963’te başlayan kanlı Rum saldırıları ve Kıbrıs Türklerine karşı düzenlenen katliamlar, Ada’da barış ve huzur ortamı ile Kıbrıslı Türklerin can ve mal güvenliğini ortadan kaldırmış, Anavatanlar ve Garantörler olarak Türkiye ve Yunanistan’ı karşı karşıya getirme noktasına ulaşmıştı. Bölge ve dünya barışına tehdit teşkil eden bu durum karşısında toplanan BM Güvenlik Konseyi, Ada’da daha fazla kan dökülmesini önlemek maksadıyla 186 sayılı Karar’ı alarak Ada’ya bir Barış Gücü gönderilmesini kararlaştırmıştı.

Söz konusu Karar, diğer şeyler yanında, Barış Gücü’nün esas görevini ‘çatışmanın tekrarlanmasını önlemek’ ve ‘normal koşullara dönülmesine katkıda bulunmak’ olarak belirlemişti. Aradan geçen 50 yıl içerisinde BM Barış Gücü’nün misyonu da tabiatıyla bazı değişikliklere ve tadilata uğramıştır.”

Rumlarda minnettarlık belirtti

BM’nin en uzun süreli misyonlarından biri olan Kıbrıs’taki BM Barış Gücü (UNFICYP) bu yıl adadaki 50’nci yılını tamamladı.

Rum siyasiler ve diplomatlar UNFICYP’in adada görevlendirilmesinin 50’nci yılı dolayısıyla yaptıkları açıklamalarda UNFICYP’in varlığı için “gerekli” ve “kaçınılmaz” gibi yorumlarda bulunarak minnettarlıklarını dile getirdiler.

 

Anastasiadis: Çözüm çabalarına yardımcı oldu

Haravgi gazetesi “UNFICYP’in Kıbrıs’taki Varlığı 50 Yıl... Siyasiler ve Diplomatlar BM Barış Gücü’nün Adadaki Varlığını Değerlendirdiler” başlıklarıyla verdiği haberinde, Rum Haber Ajansı’nın (KİPE) UNFICYP’in adadaki 50’nci yılı dolayısıyla yaptığı habere yer verdi.

4 Mart 1964 tarihinde, BM Güvenlik Konseyi 186 numaralı kararı ile adada barış ve güvenliğin muhafaza edilmesi ve çatışmaların tekrarının önlenmesi için Barış Gücü oluşturulmasını önerdiğini anımsatan gazete, siyasi ve diplomatların UNFICYP’in görev süresiyle ilgili KİPE’ye yaptıkları açıklamaları aktardı.

Habere göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, BM Barış Gücü’nün, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluşundan itibaren çözüm çabalarında yardımcı faktör olduğunu belirterek, düzenin tesis edilmesine ve korunmasına katkıda bulunduğunu ve “Türk istilasının” sonuçlarından yaralanan nüfusa yardımcı olduğunu söyledi.

Barış Gücü’nün varlığı ve katkısından dolayı BM’ye minnettarlığını dile getiren Anastasiadis, UNFICYP’in buradaki varlığının, BM’nin Kıbrıs ve halkına sağladığı özlü yardımları teyit ettiğini belirtti.

 

Hristofyas: Olumlu veya olumsuz sonuçları oldu

Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas, BM’nin ve bilhassa Güvenlik Konseyi’nin Kıbrıs krizine müdahil olmasının “Kıbrıs Cumhuriyeti için kurtuluş” olduğunu belirterek, Kıbrıslıların BM’ye minnettar olması gerektiğini söyledi.

Hristofyas objektif bir değerlendirme yapıldığında BM ve kararlarının, örgütün kuruluşundan bugüne kadar dünyadaki güçler dengesinin bir ürünü olduğunun saptandığına da işaret ederek, bunun olumlu ve olumsuz boyutlarının olduğundan söz etti.

Vasiliu: Cumhuriyetin kalkan ve mızrağı

Bir başka Rum Yönetimi eski Başkanı Yorgos Vasiliu, devasa çaba ve katkılarından dolayı herkesin UNFICYP’e minnettarlığını dile getirmesi gerektiği görüşünü ifade etti.

Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Barış Gücü’nün varlığının, Kıbrıs’ta çözüme ulaşana ve barış sabitleştirilene kadar “gerekli” olduğu belirterek, Güvenlik Konseyi kararlarının “sahte devletin ayrılıkçı metotlarının uzaklaştırmak” ve Kıbrıs sorununun adil ve işlevsel çözümünün bulunması için “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kalkan ve mızrağı” olduğunu savundu.

Mavroyannis: Paha biçilmez

Güney Kıbrıs’ın BM’deki eski Daimi Temsilcisi ve Kıbrıs Rum tarafının müzakerecisi Andreas Mavroyannis, UNFICYP’in katkılarını “paha biçilmez” olarak nitelendirdi.

Güney Kıbrıs’ın BM’deki diğer bir eski Daimi Temsilcisi Sotos Zakheos, Barış Gücü’nün özellikle çözümün gereklerinin yerine getirilmesi, göçmenlerin geri dönecekleri bölgelere yerleştirilmesi için çözümün ardından gelecek dönemde role de sahip olacağını ve o zaman adının değişmesi gerekeceğini belirtti.

Diyalog

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.