1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. NOBEL'E ADAYIZ!
NOBEL'E ADAYIZ!

NOBEL'E ADAYIZ!

Türkiye'den günde 200 bin ton su geliyor, 120 bin tonu denize dökülüyor!

A+A-

Sonuç Cevizci

Kuzey Kıbrıs’ın birçok bölgesi hala susuzluk çekerken, Türkiye’nin dağları, denizleri aşarak adaya gönderdiği suuyun neredeyse yüzde 70’inin denize döküldüğü ortaya çıktı. Diyalog’a önemli açıklamalarda bulunan su işlerinden de sorumlu Tarım Bakanı Nazım Çavuşoğlu “Günde 200 ton su geliyor, bunun 50 tonu halka dağıtılıyor, bir kısmı arıtma kaybıdır. Yaklaşık 120 bin tonu da denize dökülüyor”dedi.

Anamur suyunun tüm bölgelere ulaşabilmesi için 200 kilometrelik boru hattının döşenmesi gerektiğini belirten Çavuşoğlu, bunu Türkiye Devlet Su İşleri’nin gerçekleştireceğini söyledi, ancak tarih vermedi. Çevuşoğlu, boruların değiştirilmesi konusunda zamanında önlem almayan CTP ağırlıklı hükümetleri ve eski bakanları da eleştirdi. KKTC Su İşleri Dairesi’nin sadece 200 bin TL’lik bütçesi olduğunu açıklayan Bakan Çavuşoğlu, bu para ile iş yapmanın mümkün olmadığını kaydetti. 

Çavuşoğlu, Diyalog TV’de katıldığı Detay programında Aytuğ Türkkan’ın sorularını yanıtladı.

Türkiye’den KKTC’ye ulaşan ancak hala tüm bölgelerin kullanımına verilemeyen suyun yarattığı sıkıntının konuşulduğu programda bakan Çavuşoğlu önemli açıklamalarda bulundu.

Veysel Eroğlu’ndan söz alındı 

Bakan Çavuşoğlu 200 km’lik boru dönmesine ihtiyaç olduğunu açıklayarak şöyle konuştu: 

“Suyun KKTC geneline yayılması için 252 km’lik boru eksikliğimiz var. Ankara’yla yaptığımız istişareler sonrasında 52 km’lik ihale açıldı ve işlem yapılmaya başlandı. 200 km için de Sayın Bakan Veysel Eroğlu ile cumartesi günü görüştüm; en kısa sürede bir ihaleye çıkılacağı sözünü aldım. Yılsonuna kadar çok küçük ve yüksek köyler dışında boruların tüm noktalara taşınacağını inanıyorum. Ben bakan olduğum zaman borukların döşenebilmesi için Sayın Veysel Eroğlu, Başbakan Binali Yıldırım ve Maliye Bakanı Naci Ağbal ile görüştük ve 65 milyon TL Türkiye kaynak ayırdı, bu kaynakla zaten 52 km ishale hattı ihale edildi ve hızla da yapılıyor. Kalan 200 km ile ilgili bir an önce yapılması için Veysi Eroğlu’nun kendi kadrosuna talimatı vardır.”

“Yaklaşık 120 bin ton su denize akıyor” 

İçme ve kullanma suyu noktasında halkın yüzde 80’inen ulaşıldığını kaydeden Bakan Çavuşoğlu, “200 km’nin ne zaman döşeneceğine ilişkin Ankara’dan bize söylenen, 52 km bitsin hemen ihaleye çıkılacağı şeklindedir. 200 km bu kez sanırım tek seferde ihaleye çıkacaktır” dedi. Çavuşoğlu suyun denize akmasına yönelik eleştirilere karşılık şu yanıtı verdi: 

Su geldiği günden bu yana denize akıyor, bu teknik bir konudur. 28 milyon su barajdadır. Türkiye’den günde 200 bin ton su geliyor, bunun 50 bin tonu arıtılmış olarak halka sunuluyor. Bir kısmı arıtmadan sonra atık duruma düşüyor, bir kısım sürekli barajda eksilen su için baraja pompalanıyor, artan da denize gidiyor. 100-120 bin ton sudur denize giden kısmı. Bu Kıbrıs’a geldiği günden beri böyledir. Yani borunun ağırlığıyla alakalı bir durumdur bu. 

“Sadece 200 bin TL bütçemiz var”

Kendimiz bütçe ayıramıyorsak DSİ’yi beklemek zorundayız.  Su Dairesi’nin bir bütçesi yoktu. Bir vida almaya kalkınma ofisine gidiliyordu. Tarihinde ilk defa bu yıl 200 bin TL koydurabildik ama bu parayla bir köyün borularını bile değişemezsiniz. Suyu getiren Anavatan Türkiye’dir, suyun dağıtımını da Türkiye yapacak, belediye deposu sonrasındaki dağıtımı da belediyeler yapacak. Belediyelerin içinde olduğu durum var, biz elimizden geldiğince destek olmaya çalışıyoruz.” 

“Eroğlu müdürüne talimat verdi”

Alaniçi köyündeki asbestli su boruları konusuna yönelik de soruları yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu, “2 km’lik bir yer. Kalkınma ofisindeki arkadaşlarla konuştum, onlarda bu konudaki bütçeyi DSİ’ye aktardıklarını bir şey yapamayacaklarını söylediler. Ben bu konu için Veysel Beyi (Eroğlu) aradım ve konuştum. Bu konuyu aktardım ve Veysel Bey, Genel Müdürü’ne talimat verdi. Bunu çözeceğimizi düşünüyorum. Bu kadar mücadele ediyoruz”  diye konuştu. 

“Su fiyatında inisiyatif belediyelerin elinde”

Belediyelerin farklı tarifelerde su satışına yönelik soruya karşılık Bakan Çavuşoğlu şöyle konuştu: 

“Belediyeler yüzde 35 su kayıpları olduğunu ifade ettiler. Ben yazılı olarak su kayıplarının nerede olduğunu, ne kadar olduğunu lokasyon olarak bildirilsin dedim ama hiçbir belediye bunu yazamadı. Ben 3,5 TL veya 4 TL olması gerekir dedim ama bazı belediyeler bana kişisel saldırıda bulundu. Yetki belediye meclis üyeleri ve başkanlardadır. Biz bu konuda sınırlama yapamayız. Ben sadece telkinde bulunabiliyorum, bunu da yaptım.” 

Tarım sulama suyu 2020’ye!

Merakla beklenen tarım sulama suyu ile ilgili olarak da mesaj veren Bakan Çavuşoğlu 2020 yılını işaret etti: “10 Ağustos tarihinde inşa edilecek Geçitköy’den Güzelyurt’a yönelik 5,7 km uzunluğundaki tünelin ihalesi bitiyor. Güzelyurt ve Mesarya sulama projeleri bundan sonra ihaleye çıkılacak. Sayın Veysel Eroğlu ile cumartesi günü yaptığımız görüşmede yılbaşı öncesinde bu iki projenin ihaleye çıkılması ortamının yaratılacağını söyledi. Bu projelerin tamamlanması 3 yıl alacaktır.”  

“Şahali’yi yalan söylemekle suçluyorum” 

Suyun Türkiye’den geliş fiyatına yönelik Tarım eski Bakanı CTP Milletvekili Erkut Şahali’yi eleştiren Bakan Çavuşoğlu, Şahali’nin yalan söylediğini savundu: 

“Sayın Şahali kendilerinin döneminde 1 TL’ye suyun tonunun Türkiye’den geleceğine yönelik anlaşma sağlandığını söylüyor. Ben de diyorum ki eğer gerçekten bu fiyata anlaşmışsalar ve imza atmadılar bu ülkeye ihanet ettiler. Gerçekten 1 TL’ye anlaştılarsa, evrakı, anlaşması, protokolü nerede ve şahidi kim? Bu gerekçeleri ortaya koymazsa ben kendisini yalan söylemekle suçluyorum.”

Diyalog

 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum