1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. NOBLE ENERJİ HEM NALA HEM MIHA!
NOBLE ENERJİ HEM NALA HEM MIHA!

NOBLE ENERJİ HEM NALA HEM MIHA!

Kıbrıs’ta çöken müzakere masası ve NAVTEX krizi gölgesinde “İsrail ortaklı Amerikan devi” Noble Enerji, hem Güney Kıbrıs’a hem de Türkiye’ye çalışıyor…

A+A-

 

Kıbrıs Postası'ndan Vatan mehmet'in düzenlediği bilgilere göre, Kıbrıs’ta çözüm yerine çatışmanın odağı haline gelen hidrokarbon rezervleri ile ilgili  Güney Kıbrıs adına sondaj yapan ve bu kapsamda çalışmalarını Münhasır Ekonomik Bölge’de sürdüren enerji devi Noble, bir yandan da Türkiye için Karadeniz’de sondaja başlıyor…

Türkiye Petrolleri (TP), uluslararası şirketlerle ortaklık kurarak Akdeniz ve Karadeniz’deki sondaj faaliyetlerine hız verdi. Bu kapsamda Batı Karadeniz'de sondaj yapacak Noble Globetrotter II (Asil Gezgin) adlı gemi önceki gün İstanbul Boğazı’ndan geçiş yaparak Karadeniz’e ulaştı…

Bir süre önce “Kıbrıs’taki gaz için tek yol boru hattı” açıklaması yapan, aynı zamanda Güney Kıbrıs’ta sondaj faaliyetlerini sürdüren 240 kişilik personeliyle Noble enerji şirketine ait Noble Globetrotter II Platformu, Türkiye adına Karadeniz'de karadan 50 mil açıkta petrol arayacak…

Platformun boğaz geçişini bizzat izleyen Türkiye Enerji Bakanı Yıldız, “Petrol varsa onu bulacağız. Enerji kaynaklarının geliştirilmesine katkıda bulunmak 1’inci hedefimiz” derken Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem ise, TPAO'nun Barbaros Hayreddin Paşa gemisiyle de üç boyutlu sismik veriler toplandığını hatırlattı.

Kıbrıs’ta çözüm yerine çatışmanın odağı haline gelen hidrokarbon rezervleri ile ilgili  Güney Kıbrıs adına sondaj yapan ve bu kapsamda çalışmalarını Münhasır Ekonomik Bölge’de sürdüren enerji devi Noble, bir yandan da Türkiye için Karadeniz’de sondaja başlıyor…

Uluslararası şirketlerle ortaklık kurarak Akdeniz ve Karadeniz’deki sondaj faaliyetlerine hız verdiği ifade edilen Türkiye Petrolleri (TP), bu kapsamda Batı Karadeniz'de sondaj yapacak Noble Globetrotter II (Asil Gezgin) adlı gemisi önceki gün İstanbul Boğazı’ndan geçiş yaparak Karadeniz’e ulaştı…

Bir süre önce “Kıbrıs’taki gaz için tek yol boru hattı” açıklaması yapan, aynı zamanda Güney Kıbrıs’ta sondaj faaliyetlerini sürdüren 240 kişilik personeliyle Noble enerji şirketine ait Noble Globetrotter II Platformu, Türkiye adına Karadeniz'de karadan 50 mil açıkta petrol arayacak…

2 kilometre derinliğe inilecek

Türkiye medyasına yansıyan haberlere göre Noble Globerotter II ile Batı Karadeniz açıklarında 2 bin metre derinliğe inilmesi planlanıyor. Yani 2 kilometre derinlik arama çalışması yapılacak. Öte yandan sondaj gemisinde tedarik üssüyle birlikte 240 kişinin çalışacağı ifade ediliyor.

Bakan Yıldız platformu uğurladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İstanbul'dan hareket eden gemiyi Boğaz kıyısından izledi. Burada basın mensuplarına açıklama yapan Bakan Yıldız, "2023'te dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girebilmek için enerji kaynaklarının geliştirilmesine katkıda bulunmak birinci hedefimiz" diye konuştu.

Gemiyi uğurlayan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Orada petrol varsa biz onu bulacağız" dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Türkiye Petrolleri - Shell Batı Karadeniz Sondajı Tanıtım Programı'na katıldı. Bakan Yıldız, burada yaptığı konuşmasında özel şirketlerle Petrol arama çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. Yıldız, geçtiğimiz yıl yapılan sondaj çalışmalarıyla ilgili bilgi vererek, "Her ne kadar petrol ülkesi değilsek de o petrolün bulunduğu alanların olduğuna inanarak, bununla alakalı bütün teknik çalışmaları yaparak, Türkiye Petrolleri özel şirketlerle beraber çalışmalarını sürdürüyor. 2014 yılında 28'i yerli 17'si yabancı olmak üzere 45 tane petrol şirketi Türkiye'nin kara ve deniz alanlarında 301 bin kilometre karelik bölümde 226 adet sondaj gerçekleştirdik. 2014 yılında 90 adet arama ve tespit, 98 adet üretim olmak üzere 188 tane kuyu açıldı" dedi.

"Petrol ithalatı azaldı"

Türkiye'de doğalgaz ve petrol ithalatında azalma yaşandığını belirten Yıldız, "Bizim özellikler bir önceki yılla karşılaştırdığımızda kuyu sayısında yüzde 9'luk artış olduğunu görüyoruz. Bu arama kuyularının 60 adedi petrollü 2 adette gazla beraber karşımıza çıktı. Yurtiçinde ve yurtdışında 1.9 milyar dolarlık Türkiye petrolleri daha az petrol ve doğalgaz ithalatının olmasına yol açtı. Bu önemli bir gelişmedir. Tuzla'da sismik arama gemimiz inşa ediliyor. Bu yerli olması açısından son derece önemlidir. Sondaj ve platformuyla alakalı yerli kabiliyetlerimiz kullanarak sondaj platformu da gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

"Platform son yaptıkları sondajda tespit yapmış"

"Karadeniz'de dünya devleriyle yapılan arama faaliyetlerinde istenilen sonuca ulaşılamamıştı" diyen Bakan Taner Yıldız, "Bugün geçecek sondaj platformuyla son yaptıkları sondajda tespit yapmışlar. İnşallah değerlendirilebilir bir rezerve ulaşabiliriz. Ham petrol fiyatları son 6 yılın en düşük fiyatlarına geriledi. Son 6 ayda benzinde 11 kez toplam 91 kuruşluk bir indirim yapıldı. 55 litrelik normal bir depo benzinde son 6 ay öncesine göre 50 TL, motorinde 45 TL'lik depo maliyetlerimiz azalmış oldu. Bunun karşılığı 6 milyon civarındadır. Bunun bir yıl devam ediyor olması halinde yaklaşık 12, 13 bin dolarlık rakama karşılık gelecek. Tabi bu israf edeceğimiz gereksiz yere kullanacağımız anlamına gelmez. Bunların yüzde 90'lar civarın ithal kaynaklardan karşılandığını bilmek lazım" ifadesini kullandı.

"Orada petrol varsa onu bulacağız"

Bakan Yıldız, programının ardından Batı Karadeniz'de sondaj yapacak olan Noble Globetrotter II (Asil Gezgin) isimli platformu uğurladı. Boğazı geçerek Karadeniz'e açılan platformla ilgili Bakan Taner Yıldız, "Boğaz'dan geçecek olan sondaj platformun hem ülkemize, hem şirketlerimize hayırlar getirmesini temin ediyorum. İstenilen sonuçlara ulaşabileceğimizi görürüz diye umut ediyorum. Çok açık ve şeffaf davranmamamız lazım. Orada petrol varsa biz onu bulacağız. Petrol yoksa da bulamayacağız. Orada 200 bin 300 bin dolarlık harcamanın mutlaka karşılığını bulması lazım. İnandığımız ve ümit ettiğimiz için orada bu paraları harcayarak böyle bir çalışmayı başlatıyoruz" dedi.

"Avrupa'nın en düşük fiyatı şu an da Türkiye'de"

Petrol fiyatlarında yaşanan düşüşle ilgili ise Yıldız, "Otomatik fiyatlama mekanizmalarıyla birlikte ne varsa bunu uygulamak durumundayız. Biz dolarla alıp TL ile satıyoruz. Unutamamamız gereken bir şey var. Ham petrolün düşüş oranı benzin ve motorinin düşüş oranıyla aynı değil. 6 milyar dolar vatandaşın son 6 ayda cebinden daha az ödediği bir fiyattır. 6 yıl önce ki Kasım 2008 fiyatlarıyla hemen hemen aynı fiyata doğalgaz satılıyor. Sanayi, elektrik ve doğalgazda Avrupa'nın en düşük fiyatı şu anda Türkiye'de" şeklinde konuştu.

SHELL ve TPAO işbirliği

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdür Vekili Besim Şişman, "Düşen petrol fiyatları bizim de ayağımızı yorganımıza göre uzatarak faaliyetlerimizi gözden geçirmemizi ve önceliklerimizi belirlememizi ve buna göre hareket etmemizi gerektiriyor" dedi.

Shell, çıkarılabilir petrol ve gaz kaynaklarını araştırmak üzere, TPAO işbirliğiyle Batı Karadeniz’de kıyıdan yaklaşık 100 kilometre açıkta, denizin 2 bin metre altında arama yapacak.

Çalışmaları yapacak olan son teknolojiyle donatılmış sondaj gemisi, 3 gemi ve 2 helikopterle desteklenecek. Projede, kıyı tedarik üssü dahil yaklaşık 240 kişinin çalışması planlanıyor.

Besim Şişman, Shell ile gerçekleştirilen çalışmanın erken dönem arama projesi olduğunu belirterek, "Ülkemizin petrol ve gaz kaynaklarını geliştirmeyi hedefleyen bu proje kapsamındaki öncelikli hedefimiz, olabildiğince veri toplamak ve bu verileri analiz etmekten geçmektedir. Arama çalışmalarının olumlu sonuçlanması en büyük dileğimiz" dedi.

Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem ise Türkiye'nin kalkınmasına ve enerji sektörüne 91 yıldır katkı sağladıklarına işaret ederek, şunları söyledi:

"Ürün ve hizmet çeşitliliğimiz, küresel tecrübemiz, araştırma ve geliştirme ve inovasyona dayalı yüksek teknolojimizle ülkemiz için değer yaratmak amacıyla Shell'in küresel uzmanlığını Türkiye'ye getiriyoruz. Türkiye'nin petrol ihtiyacının yaklaşık yüzde 5'i, doğalgaz ihtiyacının ise sadece yüzde 2'si yerli kaynaklardan karşılanıyor. Bu kuyuyla Batı Karadeniz'de hidrokarbon kaynaklarının olup olmadığı konusunda önemli bilgilere ulaşacağız. Türkiye, petrol ve doğal gaz alanında yerli üretimi daha üst seviyelere çekmeye çalıştığı için bu çalışmalar oldukça önemli."

Projenin ortak işletme anlaşmasının bir parçası olarak, TPAO'nun Barbaros Hayreddin Paşa gemisiyle üç boyutlu sismik veriler toplandığını aktaran Ahmet Erdem, Shell ve TPAO arasındaki uyumlu ortaklık, özverili çalışma, düzenleyici kuruluşların ve yetkili makamların desteğiyle arama kuyusunun açılma tarihini 1 yıl erkene çekildiğini belirtti.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.