1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. NOBLE İLE MÜZAKERELER YARIN BAŞLIYOR
NOBLE İLE MÜZAKERELER YARIN BAŞLIYOR

NOBLE İLE MÜZAKERELER YARIN BAŞLIYOR

Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisindeki 12. parselden doğal gazın en kısa zamanda Güney Kıbrıs’a taşınması ve doğal gaz sıvılaştırma terminalinin inşası için Noble Energy, Delek Drilling ve Avner Oil ile müzakerelerde bulunmak amacıyl

A+A-

Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisindeki 12. parselden doğal gazın en kısa zamanda Güney Kıbrıs’a taşınması ve doğal gaz sıvılaştırma terminalinin inşası için Noble Energy, Delek Drilling ve Avner Oil ile müzakerelerde bulunmak amacıyla kurulan müzakere grubunun yarından itibaren, Noble Şirketi ile görüşmelere başlayacağı belirtildi.

Politis gazetesi “Noble ile İki Günlük Temaslar- Müzakere Grubu Salı-Çarşamba Derine Giriyor” başlıklarıyla verdiği haberinde müzakere grubunun, Noble Şirketi ile iki gün süreceği belirtilen müzakerelerde bulunacağını yazdı.

Müzakere Grubu ile Noble’ın, müzakerelere başlamadan önce, bir görüşme gerçekleştireceğini ve burada Amerikalıların, terminali ve terminalin ilk aşamasının inşa edilmesi ile faaliyete geçmesi konusunda kurulacak ortaklığı nasıl gördükleri konusunda hazırladıkları taslağın ele alınacağını yazan gazete, müzakere grubunun başka toplantılar da yapacağını, bunlar arasında Rum Enerji Bakanlığı’nın hidrokarbon danışmanı Mike Hacıtofis’in, Noble Energy’nin raporu üzerinde yaptığı incelemeyi sunacağı toplantının da bulunduğunu belirtti.

Gazete, müzakere grubunun, bugüne kadar yaptığı çalışmalar konusunda resmi bilgi almaya çalıştıklarını ancak Rum Enerji Bakanlığı Müdürlüğü’nün bu konuda kendilerine olumlu yanıt vermediğini yazdı.

Rum Enerji Bakanlığı Genel Müdürü Stelyos Himonas’ın bu hafta yapılacak toplantıları (gazeteye) teyit etmediğini yazan gazete, ancak başka kaynakların, müzakere grubunun, yarın ve Çarşamba günü Noble heyeti ile iki günlük randevusunun bulunduğu konusunda ısrarlı olduklarını belirtti.

Gazete, doğal gaz sıvılaştırma terminali konusunda nihai anlaşmaya varılması sürecinde müzakere grubuna destek verecek uzanmaların veya danışmanların istihdam edilmesi konusunda, net bilgilere ulaşılamadığını
yazdı.

Noble Şirketi’nin doğal gaz sıvılaştırma terminaline yönelik anlaşmalar konusunda meşhur bir Amerikan danışman kuruluşuyla anlaşmasına karşın Rum tarafının hâlâ arayış içerisinde olduğunu belirten gazete, aldığı bilgilere dayanarak, Rum Yönetimi’nin, bu konu için uluslararası beş kuruluşa başvuruda bulunduğunu ancak üç kuruluştan yanıt aldığını yazdı.

Gazete, danışman alınması sürecinde gecikmeler yaşandığına da dikkati çekti.

AKARYAKIT DEPOLARININ VASİLİKO’YA TAŞINMASI

Fileleftheros gazetesi, gaz ve akaryakıt depolayan Petrolina, Hellenic Petroleum, Intergas ve Synergas şirketlerinin, Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos’a bir mektup göndererek, Larnaka’da bulunan gaz ve akaryakıt depolama tesislerinin yine Larnaka’ya bağlı Vasiliko bölgesine taşınması için şirketler arasında ortak bir oluşum kurulması önerisinde bulunduklarını yazdı.

Habere göre söz konusu şirketler, mektupta ayrıca rekabet kanunları ve yasaları içerisinde böyle bir işbirliğinde sınırlandırmaların da olacağına dikkati çekti.

Gazete, akaryakıt depolama tesisleri için Vasiliko’da 45-70 bin metrekarelik alana gereksinim olacağını, tesisleri için ise 15-25 milyon Euro gerektiğini yazdı.

VASİLİKO’DA ARITMA TESİSİ ONARILDI

Politis gazetesi ise, Mari’deki “Evangelos Florakis” Deniz Üssü’nde 11 Temmuz 2011’de meydana gelen patlama sonucu zarar gören Vasiliko’daki elektrik santralinde bulunan su arıtma tesisinde gerekli bakım ve onarımın yapıldığını yazdı.

Rum Elektrik İdaresi’ne(AİK) ait arıtma tesisindeki bakım ve onarım çalışmalarının Temmuz ayı sonunda tamamlandığını yazan gazete, tesisin 14 günlük başarılı bir deneme sürecinden de geçtiğini ve 875 bin metre küp içme suyu üretildiğini belirtti.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.