1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "NÜKLEER SANTRALİ ENGELLEYEBİLİRİZ"
"NÜKLEER SANTRALİ ENGELLEYEBİLİRİZ"

"NÜKLEER SANTRALİ ENGELLEYEBİLİRİZ"

“Gelin beraber mücadele edelim”

A+A-

 

TÜRKİYELİ NÜKLEER KARŞITLARI: "NÜKLEER SANTRALİ ENGELLEYEBİLİRİZ"

Nükleere Hayır Platformu tarafından Cumartesi günü gerçekleştirilen “Nükleer Santraller ve Etkileri” konulu uluslararası konferansa katılan TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, Mersin Nükleer Karşıtı Platform sözcüsü, Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Ful Uğurhan ve Greenpeace Akdeniz Bölge Sorumlusu Devin Bahçeciaçıklamalarda bulundular;

  • TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran  Bozoğlu: “Kıbrıslılar mücadeleye tam zamanında başladı... Litvanya 20 km uzağına Rusya tarafından yapılmak istenen santrali iptal ettirdi. Siyasilerin de artık saflarını belli etmesi gerekiyor. Burada önemli olan engelleyebilir miyiz engelleyemez miyiz tartışmasından ziyade tavrın ortaya konulmasıdır. Tavrın insandan ve yaşamdan doğru ortaya konulması çok önemlidir.”
  • Mersin Nükleer Karşıtı Platform sözcüsü, Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Ful Uğurhan: “Santralden bir kere öncelikle Kıbrıslıların etkilenme ihtimali var. Yaşam hakkını savunma adına buna hayır denmelidir. 4 bin sayfaya yakın bir ÇED raporu var ama içi bomboş. Bütün gerçekleri gizliyorlar. Mutlaka sokakta olunmalı. O zaman kitleler hayır dediğinde onlar güçlü durmakta zorlanacaklar. Halkın gücünün karşısında dayanmakta zorlanacaklar.”
  • Greenpeace Akdeniz Bölge Sorumlusu Devin Bahçeci: “Bu santralin her türlü pisliği ile Kıbrıs baş etmek zorunda kalacak ama herhangi bir şekilde bunun karar alma sürecine dahil edilmedi.  Sokağa çıkıp mücadele etmek lazım. Hep beraber hareket edelim, hep beraber bu santralin yapılmasını engelleyebiliriz.” 

Nükleere Hayır Platformu tarafından Cumartesi günü gerçekleştirilen “Nükleer Santraller ve Etkileri” konulu uluslararası konferansa katılan TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, Mersin Nükleer Karşıtı Platform sözcüsü, Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Ful Uğurhan ve Greenpeace Akdeniz Bölge Sorumlusu Devin Bahçeci özel açıklamalarda bulundu.

Bozoğlu: “Tam zamanında”

Daha önce de konuyu gündeme getiren gazetemize açıklamalarda bulunan TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, Kıbrıslıların henüz hiçbir şey için geç kalmadığını ve mücadelenin tam zamanında başlatıldığını kaydetti. Litvanya’nın daha önce 20 km uzaklığına Rusya tarafından nükleer santral kurulması girişimini engelleyebildiğini ve bu anlamda Kıbrıslıların kendilerini güçlü hissetmesi gerektiğini ifade ederek, siyasilere de çağrı yaptı: “Burada önemli olan engelleyebilir miyiz engelleyemez miyiz tartışmasından ziyade tavrın ortaya konulmasıdır. Tavrın insandan ve yaşamdan doğru ortaya konulması çok önemlidir” dedi.

Uğurhan: “Halkın gücünün karşısında dayanmakta zorlanacaklar”

Mersin Nükleer Karşıtı Platform sözcüsü, Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Ful Uğurhan,  nükleer santralden öncelikli olarak Kıbrıs’ın zarar göreceğini ifade ederek, yaşam hakkı ve insanlık adına Akkuyu nükleer santraline hayır denilmesi gerektiğinin altını çizdi. “Bizim istemediğimiz bir şeyi bize dayatamazlar” diyen Uğurhan: “Biz ne kadar çok insan buna hayır dersek ne hükümetler bunun karşısında durabilir ne de şirketler. Rosatom’un bir tek kişilik eylemlerde bile çok sıkıntıya düştüklerini biliyoruz. O zaman kitleler hayır dediğinde onlar güçlü durmakta zorlanacaklar. Halkın gücünün karşısında dayanmakta zorlanacaklar” dedi.

Bahçeci: “Gelin beraber mücadele edelim”

Greenpeace Akdeniz Bölge Sorumlusu Devin Bahçeci sokakta olmanın önemine dikkat çekerek, Kıbrıs’ta yaşayanlara birlikte mücadele etme çağrısı yaptı. Bahçeci, ortak dayanışmanın önemine vurgu yaparak, “Ne yazık ki Kıbrıs karar verme mekanizmalarında herhangi bir aşamasında dahil edilmiş değil. Bu santralin her türlü pisliği ile Kıbrıs başetmek zorunda kalacak ama herhangi bir şekilde bunun karar alma sürecine dahil edilmedi. Sokağa çıkıp mücadele etmek lazım. Hep beraber hareket edelim, hep beraber bu santralin yapılmasını engelleyebiliriz.”

Yapılan açıklamalar:

n1-003.jpg

Bozoğlu: “Kıbrıslılar tam zamanında başladı.”

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu: “Kimse bu işin geç olduğun düşünmemesi gerekiyor. Kıbrıslılar bu sürece tam zamanında başladı. Geç kalmış değiller. Çünkü daha nükleer santralin yapım süreci var. Bunu durdurma konusunda Türkiye’de mücadele edenlerle dayanışarak, ortak mücadele yürütülebilir. Bu konuda uluslararası alanda Kıbrıslıların söyleyebileceği çok şey var. Tıpkı Litvanya örneğinde olduğu gibi. Litvanya, ülkenin 20 km uzağına yapılaması istenen santrali uluslararası boyutta tepki göstererek iptal edilmesini sağladı. Aynı şekilde Kıbrıslılar’ın da  bu gücü kendilerinde hissetmeleri gerekiyor. Kıbrıslıların yapabileceği çok şey var. Kıbrıslılar kendilerini mutlaka güçlü hissetmeleri gerekiyor. Çünkü çok güçlü bir pozisyonları var ve bunu iyi değerlendirmeli.  Siyasilerin de artık saflarını belli etmesi gerekiyor. Burada önemli olan engelleyebilir miyiz engelleyemez miyiz tartışmasından ziyade tavrın ortaya konulmasıdır. Tavrın insandan ve yaşamdan doğru ortaya konulması çok önemlidir.”

n2-002.jpg

Uğurhan: “İnsanlık adına hayır demeliyiz”

Mersin Nükleer Karşıtı Platform sözcüsü, Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Ful Uğurhan: “Dünyada bir yerde nükleer santral varsa her yeri etkileyebilir. Ama en çok ona yakın yerleri etkiliyor. Doğal olarak Kıbrıs Akkuyu’ya çok yakın bir yer. Bir kere öncelikle Kıbrıslıların etkilenme ihtimali var. Yaşam hakkını savunma adına buna hayır denmelidir. İnsanlık adına da hayır demeliler. Biz ne kadar çok insan buna hayır dersek ne hükümetler bunun karşısında durabilir ne de şirketler. Rosatom’un bir tek kişilik eylemlerde bile çok sıkıntıya düştüklerini biliyoruz. O zaman kitleler hayır dediğinde onlar güçlü durmakta zorlanacaklar. Halkın gücünün karşısında dayanmakta zorlanacaklar.

4 bin sayfaya yakın bir ÇED raporu var ama içi bomboş. Bütün gerçekleri gizliyorlar. Biz bu gizledikleri gerçekler üzerinden mahkemeye başvurduk. Umarım hukuk bizden yana olacak. Mutlaka sokakta olunmalı. Sokak çok önemli. Sokağın karşısında ne şirketler, ne de hükümetler durabiliyor. Bu tip konferanslar çok yararlı. Sürekli bilgi edinmeliyiz. Bilgi sonuçta eyleme dönüşüyor. Bizim istemediğimiz bir şeyi bize dayatamazlar.”

n3-001.jpg

Bahçeci: “Hep beraber mücadele edelim ve engelleyelim”

Greenpeace Akdeniz Bölge Sorumlusu Devin Bahçeci: “Gelin beraber mücadele edelim çağırısını yapıyoruz biz. Birlikten kuvvet doğar. Daha fazla dayanışmamız, daha fazla biraraya gelmemiz lazım. Çünkü nükleer santral Mersin’den Kıbrıs’a daha yakın ve Kıbrıs’ı öncelikli etkileyecek. Ne yazık ki Kıbrıs’ın karar verme mekanizmalarında herhangi bir aşamasında dahil edilmiş değil. Bu santralin her türlü pisliği ile Kıbrıs baş etmek zorunda kalacak ama herhangi bir şekilde bunun karar alma sürecinde var değil. Sokağa çıkıp mücadele etmek lazım. Hep beraber hareket edelim, hep beraber bu santralin yapılmasını engelleyebiliriz.

Kıbrıs Postası

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.