1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. O BALIKLARI YİYORUZ, AMA...
O BALIKLARI YİYORUZ, AMA...

O BALIKLARI YİYORUZ, AMA...

günde 144 ton plastik atık...

A+A-

Türkiye günde 144 ton plastik atıkla Akdeniz'i en çok kirleten ülkelerin başında geliyor. Mersin ve İskenderun körfezlerinde 28 türe ait 1337 balığın yüzde 58’inin sindirim sisteminde mikroplastik maddeler bulundu...

neartsatok_2.jpg

Akdeniz'de yaşayan 134 tür deniz canlısının plastik atıkları yediği ortaya çıktı. Bir kilometrekarede 5 milimetreden küçük 1,25 milyon plastik parçanın bulunduğu tespit edilen Akdeniz'deki atıkların yüzde 95'inin plastik maddelerden oluştuğu tespit edildi. WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) tarafından hazırlanan "Plastik Kapanından Çıkış: Akdeniz’i Plastik Kirliliğinden Kurtarmak" başlıklı raporda yer verilen bu bilgiler Akdeniz'deki korkunç plastik kirliliğinin geldiği boyutları ortaya koyuyor. 8 Haziran Dünya Okyanus Günü öncesinde yayımlanan raporda en son veriler ve bilimsel kanıtlar eşliğinde Akdeniz’deki plastik kirliliğinin boyutları ortaya konuldu. Raporun son bölümünde ise, sorunun çözümü için atılması gereken adımlar sıralanıyor.

PLASTİK ATIKLAR FOK VE DENİZ KAPLUMBAĞALARINI BOĞUYOR

Dünyanın en çok ziyaret edilen bölgelerinden biri olan Akdeniz’in aşırı plastik kullanımı, yetersiz atık yönetimi ve yoğun kitle turizmi nedeni ile ciddi risklerle karşı karşıya olduğunu ortaya koyan raporda, halen plastik maddelerin Akdeniz’deki atıkların yüzde 95’ini oluşturduğu belirtiliyor. Büyük plastik atıkların fok ve deniz kaplumbağası gibi büyük canlıları yaraladığı veya boğduğu belirtilen raporda, hayvanlara en çok zarar veren plastik atıkların yüzde 65’ini ise denize bırakılan misinaların oluşturduğu kaydedildi.

©jordi-chias---wwf-003.jpg

BALIKLAR DENİZDEKİ PLASTİĞİ YİYOR, İNSANLAR DA BALIKLARI...

Torba, sigara izmariti, balon, şişe, şişe kapağı veya pipet gibi büyük parçalardan oluşan atıklar plastik kirliliğinin gözle görünen kısmını oluşturuyor. Bununla birlikte, mikro plastik denilen 5 milimetreden küçük plastiklerin daha da büyük bir tehlike yarattıkları hatırlatılıyor. Kilometrekarede 1,25 milyon mikro plastik parçası bulunduğunu bildiren rapor, bu parçaların deniz canlıları tarafından yutularak sindirildiğini ve besin zinciri içinde insanlara kadar ulaşarak ciddi sağlık riski oluşturduğunu kaydetti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.