1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. O BELGE RUM BASININDA
O BELGE RUM BASININDA

O BELGE RUM BASININDA

O BELGE RUM BASININDA

A+A-

Rum basını, TC Dışişleri Bakanlığı’nın AB’ye ve üye ülkelere sunduğu ve Kıbrıs’ta iki taraf arasında ulaşılacak çözüme kendini uydurması ve kurulacak yeni düzenin güvence altına alınması için birincil hukuk haline getirmesini istediği belgeyi yayınladı.

Fileleftheros “Türkiye: AB Kıbrıs Sorununun Çözüm Maddelerine Kendini Uydursun... Türk Belgesi Temel Olarak Müktesebatı Reddediyor – Birincil Hukuk Talep Ediyor” başlığıyla yansıttığı Brüksel çıkışlı haberinde, TC Dışişleri Bakanlığı tarafından 23 Haziran’da Türkiye-AB Ortaklık Konseyi’nde AB’ye ve üye ülkelere sunulan belgeyi ele geçirdiğine vurgu yaparak belgenin fotokopisini de yayınladı.

Gazete “Elde ettiğimiz belge, Lefkoşa’nın talep, Brüksel’in de kabul ettiği gibi Kıbrıs sorununun çözüm maddelerinin Avrupa müktesebatına uyumlu olması mantığını kabul etmemekle kalmıyor. Aksine, ‘AB kapsamlı bir çözümün maddelerine kendisini uydurmalıdır’ diyerek Ankara’nın, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin federasyona dönüşmesini tartışma konusu bile etmediği, sadece yeni bir oluşum yaratılmasını görüşeceğini açıkça ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.

Gazeteye göre TC Dışişleri Bakanlığı belgesinde AB’nin, Kıbrıs Rum tarafını çözüm istikametinde cesaretlendirmek için doğru mesajlar vermesi gerektiği, yeni düzenin bütünlüğünün AB içerisinde korunmasının hayati öneme sahip olduğu, dolayısıyla AB’nin,  kapsamlı bir çözümü birincil hukuku haline getirerek kendisini çözümün maddelerine uydurması gerektiği vurgulanıyor.

Gazete belgedeki, Türkiye’nin Güney Kıbrıs tarafından dondurulan AB müzakere başlıklarının açılması ve AB’nin Kıbrıslı Türklere verdiği sözleri tutması taleplerini de “Ankara Üstlük De İstiyor” ve “Doğrudan Ticaret İçin ‘Yeni Yaklaşım’” ara başlıklarıyla vurgulayarak, detayıyla aktardı.

TAK

Etiketler : , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.