1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. O İSTİFANIN NEDENİ...
O İSTİFANIN NEDENİ...

O İSTİFANIN NEDENİ...

O İSTİFANIN NEDENİ...

A+A-

Tarım Bakanlığı’nın “Al öderiz” teşviki ile üreticiden 40 bin ton narenciye alan Cypfruvex Yönetim Kurulu Başkanı Kurşunoğlu’nun verilen sözler tutulmayınca istifa ettiği iddia edildi.

Cypfruvex Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Kurşunoğlu’nun Cypfruvex’in mali sıkıntıları ile baş edemeyip Bayramdan önce istifa ettiği ileri sürüldü.Narenciye üreticilerinden devletin isteği ile 40 bin ton ürün alan ancak üreticiye ödenmesi gereken 11 milyon TL’yi ödeme noktasında sıkıntı yaşayan Kurşunoğlu’nun devletin, “Al öderiz”sözünü tutmaması üzerine arife günü istifasını verdiği iddia edildi.Konuyla ilgili Star Kıbrıs’a konuşan Kıbrıs Türk Narenciye İhracatçılar Birliği Başkanı Gökhan Saraç,üreticiye Cypfruvex tarafından ödenmesi gereken 11 milyon TL’nin ödenmediğini, geçen sezonun parasını alamayan üreticinin gelecek sezon için hazırlanamayacağını söyledi.Saraç,Kurşunoğlu’nun istifa ettiğine dair duyum aldığını da ifade ederek,“Narenciyeye kaynak ayrılmaması, sorunların çözümü yönünde adım atılmaması Hasan beyi de yıldırdı”dedi.

ÜRETİCİ EMEĞİNİN KARŞILIĞINI ALAMADI


Gökhan Saraç, narenciye sektöründe 2013-2014 sezonunda yaşanan sıkıntıların daha çözülmediğini geçen yıl satın alınan ürünlerin bedelinin daha ödenmediğini,2015 yılında narenciye üreticisini sıkıntıların beklediğini söyledi.Bir yıl boyunca ürün sulayan, elektrik harcayan üreticinin sattığı ürünlerin karşılığını alamadığı için elektrik kurumana olan borçlarını ödeyemediğini, borç faizlerinin gün geçtikçe katlanarak arttığını ve cebine para girmeyen üreticinin gelecek sezon için hazırlanamayacağını ifade etti.

VERİLEN SÖZLER TUTULMADI, BAŞKAN İSTİFASINI VERDİ


Üreticinin ödenmemesi konusunda yaşanan sıkıntıların Cypfruvex Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Kurşunoğlu’nun istifa etmesine neden olduğunu ifade eden Saraç sözlerini şöyle sürdürdü:“Tarım Bakanlığı’nın yönlendirmesi ile Cypfruvex ürünler dalda kalmasın diye üreticiden almasından gerekenden fazla 40 bin ton ürün satın aldı.Bakanlık, “Al öderiz”diye söz verdi ve imkânlar zorlanarak alınan ürünlerin parası Haziran ayında ödenmesi gerekirken ödenmedi. Sezon kapandı ancak üretici ödenmedi. Bunun üzerine yönetim kurulu başkanının arife günü istifa ettiğini duyduk. Narenciyeye kaynak ayrılmaması, sorunların çözümü yönünde adım atılmaması hasan beyi de yıldırdı.”

AY SONUNA KADAR AÇIKLAMA YAPILMALI


Gökhan Saraç, geçen sezonun hatalar ve sorunlarla kapandığını, yeni sezon için politikalar üretilmesi gerektiğini ifade ederek, ülkenin en büyük gelir kaynağı olan narenciye üretiminde tür çeşitliliği için kolların sıvanması gerektiğini söyledi. Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği’nin tür değişimi için kaynak ayırdığını ve 6 bin dönüm arazide tür değişimi için çalışma yapılacağına dair duyum aldıklarını kaydeden Saraç, yeni türlerin üretilmesinin yanında bunların dış pazara satışı için çabalamak gerektiğini söyledi. Saraç, Kasım ayında Dubai’deki Fuara katılacaklarını, orada ürünleri tanıtacaklarını ifade ederek, hükümetin acil olarak 2014-2015 yılı teşvik primlerini açıklamasını beklediklerini dile getirdi. Saraç, “İhracatçılar için 2014-2015 teşvik primlerinin ivedilikle ay sonuna kadar açıklanması gerekiyor. Kasım ayında Dubai’degerçekleştirilecek fuarda ürünlerimizi tanıtacağız ancak fiyat veremezsek satış yapamayız” dedi.

StarKıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.