1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. O KUMSALLARA GİTMEYİN!
O KUMSALLARA GİTMEYİN!

O KUMSALLARA GİTMEYİN!

O KUMSALLARA GİTMEYİN!

A+A-

Akdeniz Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde deniz kaplumbağalarının yumurtlama alanı olan kumullara arazi araçlarıyla zarar verilmesi, Çevre Koruma Dairesi ile çevrecileri harekete geçirdi.
Daireye yapılan şikayet üzerine bölgede inceleme gerçekleştiren yetkililer ve bilim insanları, söz konusu yasadışı yolları taşlarla kapatarak sahile izinsiz girişleri engelledi.


Plakaları tespit edilen arazi araçlarının sahiplerine yasal işlem yapılacağını ifade eden yetkililer, koruma altındaki sahil şeridinde çalınan veya tahrip edilen uyarı levhalarının da yenileneceğini söyledi.

Kusetoğulları: Ceza kesilecek

Çevre Koruma Dairesi Müdürü Hasibe Kusetoğulları, Özel Çevre Koruma Bölgesi olan Akdeniz sahiline arazi araçlarıyla girişin yasak olduğunu anımsattı.
Söz konusu araçları fotoğraflayan kişilerin daireye ihbarda bulunduğunu kaydeden Hasibe Kusetoğulları, konuyla ilgili araştırma başlatıldığını ve elde edilecek deliller ışığında belirlenecek şahıslara ceza yazılacağını vurguladı.
Sahile araçlarla giriş yapılan yolların taşlarla kapatıldığını ifade eden Hasibe Kusetoğulları, Akdeniz sahilinin kilometrelerce uzunlukta bir yer olduğu ve bu sebeple girişleri engellemenin kolay bir iş olmadığını belirtti.
Bölgede daha önce yerleştirilen tabela ve uyarı levhalarının tahrip edildiği veya çalınıp hurdacılara satıldığını söyleyen Hasibe Kusetoğulları, bölgede önümüzdeki günlerde tabelaların yenileneceğini ifade etti.
Akdeniz sahilinde faaliyet gösteren restoranın da çevreye bazı müdahalelerde bulunduğuna dair tespit yapılarak ilgili kurumlara yazı gönderildiğini belirten Hasibe Kusetoğulları, 2008 yılında Devlet Emlak Malzeme Dairesi’nden kiralanan restorana söz konusu müdahaleleri geçmişte yaptığı için ceza kesilemediği, ancak bu uygulamaların kira sözleşmesine aykırı olduğunu vurguladı.

Snape: 178 yuva sayıldı

   Kaplumbağaları Koruma Cemiyeti Proje Sorumlusu Robin Snape, Akdeniz sahillerinin Natura 2000 projesi kapsamında korunan ve Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmiş bir yer olduğunu söyledi.
Bölgenin Yeşil Kaplumbağa  (Chelonia Mydas) ve Caretta Caretta’ların önemli bir yumurtlama alanı olduğunu kaydeden Robin Snape, bu yıl mayıs ayından başlayarak yapılan sayımlarda 178 adet yuva belirlediklerini ifade etti.
Deniz kaplumbağalarının yumurtlama alanı olan kumulların birçok endemik bitki ve canlıya da ev sahipliği yaptığını ifade eden Snape, bölgede yapılan çalışmalarla kaplumbağa yuvalarının koruma altına alındığı ve üreme faaliyetleri konusunda bilimsel çalışmalar yapıldığını kaydetti.
Kaplumbağaların mayıs ve ekim ayları arasında bölgede yuva yapıp yumurtladıktan sonra Afrika’ya gittiklerini belirten Snape, deniz kaplumbağalarının 50 günde yumurtadan çıktığını ifade etti.
Bölgeye girdiği tespit edilen arazi araçlarının Çevre Koruma Dairesi’ne ihbar edildiğini belirten Robin Snape, bölgeye yasak olmasına rağmen giren ve kumullar üzerinde seyreden arazi araçlarının kaplumbağa yuvalarına zarar verdiğini söyledi.

KIBRIS

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.