1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. O TALİMATI VERENLER AÇIKLASIN!
O TALİMATI VERENLER AÇIKLASIN!

O TALİMATI VERENLER AÇIKLASIN!

Kafa karıştıran açıklamalar...

A+A-

Ahmet Uzun’un, “Asil Nadir’in üzerine yürü dediler, sonra da özür dilediler” iddiasını değerlendiren Kutlay Erk “talimatı verenleri açıklasın” dedi, Soyer ise kendisine yönelik siyasi linç girişimine parti içinden de bazı isimlerin destek verdiğini söyledi.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) hükümetinin eski Maliye Bakanı Ahmet Uzun’un, 2009’da yaşanan benzeri görülmemiş vergi talebi olayı konusunda “Asil Nadir’in üzerine yürü dediler, sonra özür dilediler” sözleri, partinin iki önemli ismi tarafından yorumlandı.

   Diyalog’a konuşan CTP Genel Sekreteri Kutlay Erk, Asil Nadir olayının yaşandığı dönemde kendisinin Parti Merkez Yönetim Kurulu’nda olmadığına dikkat çekerek, Uzun’un, CTP ’yi zan altında bıraktığını iddia etti.
    “Ahmet Uzun neticede eski Maliye Bakanı’dır ve Asil Nadir konusunda verdiği ifadeler de kendisini birebir bağlar. Ben o dönem partinin MYK’sında değildim dolayısıyla kendisine Asil Nadir’in üzerine yürü direktifini kimin verdiğini bilmiyorum, çıksın kamuoyuna açıklasın” dedi.
   Kutlay Erk şöyle devam etti; 
   “O dönem Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’tı, Başbakan Ferdi Sabit Soyer’di. Onlardan biri mi verdi bu talimatı, yoksa partinin etkin isimlerinden Ömer Kalyoncu mu? Kim kendisine bu talimatı verdi ise çıksın açıklasın, CTP’yi zan altında bırakmasın. Madem böyle bir iddiayla ortaya çıktı, yaşanan olay kendisinin Maliye Bakanı olduğu dönemde neler yaşandı söylesin.”
   Kutlay Erk “Partide bu tür bir olay daha önce de yaşanmış mıydı” sorusuna ise “ben bilmiyorum doğrusu hatırlamıyorum, böyle bir emsal yok” yanıtını verdi. 

 

Soyer: Bana ve Ahmet Uzun’a karşı linç girişimi başlattılar

 

   Dönemin Başbakanı ve CTP genel Başkanı Ferdi Sabit Soyer ise, 2009 yılında Asil Nadir’e ve sahibi olduğu Kıbrıs gazetesine yönelik ‘vergi talebi’ konusunda ilk kez Diyalog’a konuştu.
   Asil Nadir’in şu anda cezaevinde olduğunu bilerek konuşmak istediğini belirten Soyer, isim vermeden kendi partisinden ‘bazı kişilerin’ tutumunu da eleştirdi.
    Asil Nadir olayı sonrasında kendisine ve Ahmet Uzun’a karşı linç giriminde bulunulduğunu belirten Soyer şöyle dedi:
   “Öncelikle Asil Nadir’in şu anda İngiltere’de hapishanede olduğunu bilerek konuşmak lazım. İki önemli nokta var belirtmek istediğim; birincisi o günlerde basın özgürlüğü adı altında Asil Nadir’e destek olanlar sağcısı da solcusu da bütün kurum ve kuruluşlar şahsen bana ve Ahmet Uzun’a karşı bir siyasi linç girişimi başlatmışlardır. O dönemde CTP içinde de bazı arkadaşlar bunu yaptılar ama Asil Bey İngiltere’de hapishaneye girince de kendisine bu insanlar hiç destek vermediler. Bu olayın da ders olarak kayıtlara geçmesini istiyorum.” 

 

Parti içindekiler yenildi

 

   Asil Nadir’e yönelik girişimin “usulüne uygun olduğunu” iddia eden Soyer şöyle dedi:
   “Sayın Asil Nadir bu hadiseyle ilgili bize karşı da tavır almıştır. Benim için en acısı normal usule göre yapılan bu işlemden siyasal fayda sağlamak uğruna bizim parti içindekilerin buna yenilmesidir. Bu  bazılarının özür meselesine kadar ulaşmış olması benim için en acı olanıydı. Yine bu bazılarının “biri hariç” özür meselesi ile beraber hatırlatırım bu bazıları ‘biri hariç’ Ahmet Uzun’u, Asil Nadir’in üzerine gitmiyor diye o dönemde ciddi eleştirilerde bulunanlardır.”

 

“Olay Asil Nadir’e düşmanlıkmış gibi algılandı”

 

   Ferdi Sabit Soyer, o dönem yaşananların Asil Nadir’e kaşı düşmanlıkmış gibi algılandığını belirterek şöyle devam etti:
    “Yaşanan olay şudur; o dönem yapılan incelemelerde birçok kurumla ilgili aynı saptamalarda bulunulmuştu. Ancak bu sadece Sayın Asil Nadir’e karşı yapılmış bir uygulama değildi. Bizler de hükümet olarak bu tesbit ettiklerimize yazı gönderdik ve görüşmeler başladı, taleplerini aldık. Asil bey de bunlardan biriydi. Daha sonra bu olay Asil Bey’e bir düşmanlıkmış gibi, basın özgürlüğüne bir saldırıymış gibi algılandı ve bir kampanya başlatıldı. Amaçladığımız hiçbir zaman kişileri veya bir basın kuruluşunu susturmak olmadı. Bu aklımızdan dahi geçmedi. Sayın Ahmet Uzun’la, Asil Bey bir görüşme yaptılar ve nasıl ödeneceği ile ilgili bir anlaşma imzaladılar. Bu borcu Asil Bey de kabul etti ama taksitlendirme yapılmasına rağmen biz hükümetten gidince onu da ödemedi.”

 

Resen takdir ile cezalandırma olur mu?

 

   Ferdi Sabit Soyer “ama sizin hükümetiniz Asil Nadir’den Resen takdir adı altında da vergi talep etti. Halbuki siz kısa bir süre önce vergi şampiyonu olarak Asil Nadir’in medya şirketine ödül verdiniz. Bu nasıl oldu? Sorusuna şu yanıtı verdi:
   “Biliyorsunuz ki, maliyenin kaç dönemdir resen vergi konusu vardır. O dönemde de Asil Bey’e resen vergi geldi. Bir anlaşma yapıldı ama dediğim gibi biz hükümetten gidince Asil Bey kabul ederek imza koyduğu anlaşmaya uymadı. Resen vergilerin ortadan kaldırılması veya şartların değiştirilmesi konusunda CTP’nin ciddi çalışmaları her zaman olmuştur, şimdi de Maliye Bakanı’nın bu konuda çalışması vardır. Vergi Usul Yasası hazırlanmıştır ve herkes bu yasanın geçmesi için destek vermelidir. Yalnız bu yaşananların en tuhaf tarafı şudur; o dönem Ahmet Uzun’un üzerine gelenler, CTP Hükümeti’ni vergi toplayamıyor diye yerden yere vuranlar, bu olaylar yaşandıktan sonra bu kez de CTP Hükümeti’ne ve Ahmet Uzun’a karşı yaygara yapmışlar ve tavır içerisine girmişlerdir.
   Ödül meselesine gelince; o ayrı bir olaydır.Vergide bir kısım düzensizlikler vardı, düzenlemeler yapıldı. Şimdi bir insana doğru yaptıkları için bir takdirname verirsiniz ama yanlışlar varsa da bu yanlışları görmezden gelemezsiniz.” 
Diyalog
Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.