1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. O YASA TASARISI ONAYLANDI
O YASA TASARISI ONAYLANDI

O YASA TASARISI ONAYLANDI

O yasa tasarısı onaylandı

A+A-

Uçucu Maddelerin Zararlarından İnsan Sağlığının Korunmasına Dair Yasa Tasarısı Meclis Genel Kurulu’nda oy birliğiyle kabul edildi.

Yasa tasarısı kabul edilmeden önce milletvekilleri söz alarak konu hakkındaki görüşlerini dile getirdi.

CTP Güzelyurt Milletvekili Hüseyin Erçal Genel Kurul’daki uçucu madde yasa tasarısıyla ilgili bir konuşma yaparak, yasa tasarının hazırlanmasına katkı koyan herkese teşekkür etti, tasarının basit ve uygulanabilir olduğunu kaydetti.

Söz konusu maddelere çok kolay ulaşıldığını dile getiren Erçal, bu maddelerin satışının kontrollü yapılması gerektiğini söyledi.

Hüseyin Erçal, uçucu maddelerin uyuşturucudan daha masum göründüğünü yasanın bu nedenle bu kadar çok geç ele alındığını söyledi.

Erçal, uçucu madde kullanımının önlenmesi için eğitimin çok önemli olduğunu kaydederek, devletin ve meclisin madde kullanıcılarına yardımcı olması gerektiğini vurguladı.

DİNÇYÜREK

DP-UG  Milletvekili Hakan Dinçyürek de Genel Kurul’da tasarı konusunda görüşlerini paylaştı, yasanın genel hedeflerinin doğru olduğunu ama uygulamada sıkıntılar yaşanacağını kaydetti.

Aseton, yapıştırıcı ve buna benzer uçucu maddelerin nasıl kayıt altına alınacağını soran Dinçyürek, bu maddelerin denetimlerinin nasıl yapılacağını, satışların nasıl denetleneceğini de sordu.

Yasadaki bazı maddelerin net belirlenmediğini ifade eden Dinçyürek, bunları okuyarak örnek verdi.

Dinçyürek, sosyal projelerin devletin projeleri ile birleştirilmesi gerektiğini belirterek, uçucu madde kullanımına yönelik koruyucu önleyici tedbirlerin üretilmesinin şart olduğunu kaydetti.

Uyuşturucuyla mücadeleye tam destek verdiklerini ancak ortak bir eylem planının şart olduğunu vurgulayan Dinçyürek, “Bu yasanının pratikteki karşılığının ne olacağının iyi hesaplanması gerek” dedi.

TAÇOY

DP UG Genel Sekreteri Hasan Taçoy, bu yasa tasarısının hazırlanıp Meclise gelmesini “takdirle” karşıladıklarını vurguladı.

Taçoy, yasa tasarısının hazırlanmasına katkı koyanlara teşekkür ederek, yasal ya da bitkisel uyutuculara talebin günden güne arttığını kaydetti.
Bir rapor okuyarak psikoaktif maddelerin 7’ye ayrıldığını aktaran Taçoy, basit sentez maddeleriyle sürekli yeni türler üretildiğini söyledi.

Bazı yasa dışı maddelerin maskelendiğini de söyleyen Hasan Taçoy, “Gelişen yeni türler bunların yasaklanmasını zorlaştırıyor” dedi.

Hasan Taçoy, Genel Kurul’daki konuşmasında 29 yaşındaki bir gencin bonzai kullanımı nedeniyle beyin ölümünün gerçekleştiğini söyledi. Taçoy, bunun dün olduğunu aktardı.

Denetimli serbestlik konusuna işaret eden Taçoy, Denetimli Serbestlik Yasa’nın Meclis’e sevk edilmesi gerektiğini söyledi.

“Bina eksikliği nedeniyle rehabilitasyon yapılamıyor” gibi bahaneler üretildiğini söyleyen Taçoy, bunun kabul edilemeyeceğini söyledi.

ÜSTEL

UBP milletvekili Ünal Üstel, yasalar hazırlandığını, Meclis’ten geçirildiğini ancak uygulamada hassasiyet gösterilmediğini dile getirdi.

Üstel, “Denetlemede zorluklar olsa bile…bunları aşmamız gerek. Kontrol ve denetim mekanizmalarımızı çalıştırmalıyız” dedi.

Hükümetin uyuşturucuyla mücadele konusunda birim oluşturulması gerektiğini, bu sayede vatandaşların buralara başvurabileceğini dile getiren Üstel, eğitimin bu alandaki önemine de işaret etti.

GÜNDÜZ

Üstel’den sonra yeniden söz alan DP UG milletvekili Menteş Gündüz yasa tasarısı konusundaki eleştirilere değinerek, “En kolay iş eleştirmek. Tribünlere oynamaktan vazgeçin” dedi.

Kapalı alanlarda sigara içilmesine yasak getirilmesiyle ilgili yasaya işaret eden, bunun uygulanmasının önce zor olduğunu ancak şimdilerde kapalı yerlerde sigara içilmediğini söyleyen Gündüz, “Demek ki doğru yoldayız. Yasalar yürürlüğe girdikten sonrada düzenlenir” şeklinde konuştu.

ANGOLEMLİ

TDP milletvekili Hüseyin Angolemli yasa tasarısı üzerine söz aldı.
Yasayla ilgili tüzük eksikliği olduğunu söyleyen Angolemli, 4 konudaki tüzüklerin hazırlanması gerektiğini söyledi.

“İlgili bakanlık bu tüzükleri bir an önce çıkarmalı” diyen Angolemli, geçmişte taşıt sigortaları konusunda bir yasa çıkarıldığını ancak tüzükleri eksik olduğu için bu yasayı uygulamada sıkıntılar yaşandığını anımsattı.

Uyuşturucu kullanımı konusundaki görüşlerini de dile getiren Angolemli, eskiden köylere gittiğinde “işsizlikten” şikayet edildiğini söyledi, “Şimdilerde insanlarımız bize ‘çocuklarımızı uyuşturucu illetinden kurtarın’ diyor” şeklinde konuştu.

Ülkede 80 binin üzerinde öğrenci olmasıyla övünüldüğünü kaydeden Angolemli, “Bu öğrencilerin güvenliğini sağlayacak ekipler var mı?” diye sordu.

DAÜ’deki bir yurttaki cinayete değinen Angolemli, rektörün henüz soruşturma tamamlanmadan “güvenlik zafiyeti yok” şeklinde açıklama yapmasını eleştirdi.

Konuşmasında Meclisin geçtiğimiz yıllarda öğle arası verdiğini ancak şu an bunun yapılmadığını söyleyen Angolemli, Meclisin boş olmamasının nedeninin buna bağlı olduğunu söyledi.

Meclis’in hem nisap hem de ek mesai korkusu nedeniyle toplantılara ara vermediğini savunan Angolemli, “Bu iş böyle olmaz” dedi.

GÜLLE

İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı Ahmet Gülle, uyuşturucu konusundaki çalışmaların koordineli şekilde yürütülmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Ahmet Gülle, Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Ticaret Dairesi gibi kurumların yasa tasarısı konusunda etkin çalışma yaptığını söyledi.

Gülle, Uyuşturucuyla mücadelede “farkındalık”, “yasal düzenleme”, “Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi (AMATEM) oluşturulması”, “rehabilitasyon merkezleri açılması” gibi adımlara işaret etti.

Ahmet Gülle, yasanın bali ve buna benzer uyuşturucu maddelerinin tehlikelerinden korunmakla ilgili olduğunu söyleyerek, “Bu yasa uyuşturucuyla mücadelede dönüm noktası. Artık Eğitim Bakanı kim olursa olsun çocuklara okullarda bilgilendirme yapılacak. Bu sadece uçucu maddelere yönelik değil, bağımlılık yapıcı maddelere yönelik bir adım” dedi.

Gülle, Söz konusu yasanın uyuşturucu konusunda oluşturulacak diğer yasalara dinamizm kazandıracağını da dile getirdi.

YORGANCIOĞLU

CTP Milletvekili Özkan Yorgancıoğlu, uyuşturucu kullanımına neşter vuracak bir tasarı üzerinde konuşulduğunu söyledi.

Başbakanlık bünyesinde oluşturulan Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu’nun özverili çalışmalarına işaret eden Yorgancıoğlu, “Bu yasa uyuşturucuyla mücadeledeki tedbirlerden sadece biri. Daha önce uçucu maddelerle ilgili bir düzenleme yoktu. Mücadele yeni bir cepheden sürdürülecek” şeklinde konuştu.

Denetimli Serbestlik Yasa Tasarısı’nın bir an önce yasallaşması gerektiğini de ifade eden Yorgancıoğlu, “Amacımız bağımlıları cezalandırmak değil, onları topluma kazandırmaktır. Cezalandırılması gerekenler bu işin ticaretini yapanlardır” dedi.

Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu’nun Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitimle ilgili mutabakatına işaret eden Yorgancıoğlu, Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı’nın da bu projede yer aldığını kaydetti.

Yorgancıoğlu, uyuşturucuyla mücadele konusunun eğitim müfredatına dahil edilmesinin önemine de vurgu yaptı.

ÇAKICI

Yorgancıoğlu’ndan sonra yeniden söz alan TDP milletvekili Mehmet Çakıcı Genel Kurul’da yasa tasarısı üzerine yapılan bazı konuşmalara değinerek, Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu’nun yeterli bütçesi olmadığını kaydetti.

Çakıcı,  “Yapılması gereken çok çalışma var. Komisyonun bütçesi daha güçlü hale gelmeli” dedi.

Komisyonun çalışmalarını engellemek isteyenlerin olduğunu da dile getiren Çakıcı, “Hükümet komisyonun arkasında daha güçlü durmalı” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardında tasarının bütünü üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Tasarı madde madde görüşülerek, bütünü oy birliğiyle kabul edildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.