1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. O YASANIN NEDEN İADE EDİLDİĞİNİ ANLATTI
O YASANIN NEDEN İADE EDİLDİĞİNİ ANLATTI

O YASANIN NEDEN İADE EDİLDİĞİNİ ANLATTI

Burcu, Akıncı'nın Siyasi Partiler Yasası'nı neden iade ettiğini anlattı

A+A-

Siyasi Partiler Yasası’nın, Cumhurbaşkanı Akıncı tarafından geri gönderilmesiyle başlayan tartışmalarla ilgili Cumhurbaşkanlığı’ndan açıklama geldi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Akıncı’nın neden yasayı meclise geri gönderdiğini anlattı. Burcu, yasada eşitlik ilkesine aykırı unsurlur bulunduğunu belirtti.. İşte açıklama:

Cumhurbaşkanımız Sayın Mustafa Akıncı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhuriyet Meclisi’nin 22 Haziran 2015 tarihli 68’inci Birleşiminde kabul olunan Siyasi Partiler Yasası’nı 45 (2) ve 71’inci maddelerinin yerleşmiş hukuk prensiplerine aykırı olacağı inancıyla yeniden görüşülmek üzere gerekçeleriyle birlikte yüce Meclis’e iade etmiştir.
Siyasal Partiler Yasası’nın 45 (1). maddesi, en son milletvekili genel seçimlerinde ülke genelinde %3 (yüzde üç) oranında veya daha fazla oy almasına karşın milletvekili çıkaramayan partilerin de bütçeden ödenek almasını öngörmektedir.
Siyasal partilere yapılacak devlet yardımlarının toplam ödenek miktarı,
eski yasada olduğu gibi yeni yasada da, Genel Bütçe Öz Gelirleri toplamının % 0.3 (binde 3)’üne tekabül edecek şekilde düzenlemiştir.

Aynı maddenin (2). fıkrasında ise Meclis’te temsil edilen siyasi partilerin kaç milletvekili çıkardıklarına bakılmaksızın eşit olarak yararlandıkları ödeneğin artırılıp %15’e çıkartılması öngörülmektedir. Bu oran geçmişte % 10 (yüzde 10) olarak uygulanıyordu.

Her iki değişiklikteki ortak amaç, Anayasa’ya göre demokratik siyasal yaşamın vazgeçilmez unsurlarından olan nispeten küçük siyasal partilerin yaşamlarını sürdürmeleri ve kendilerini geliştirmelerine yardımcı olmaktır.

Meclis’te temsil edilen siyasal partiler getirilen değişiklik önerileriyle bu avantajlardan hemen önümüzdeki bütçe yılında yararlanacaklardır.

Bu olanak en son yapılan milletvekilliği genel seçimlerinde ülke genelinde %3 ve üzeri oranında oy almasına karşın milletvekili çıkaramayan siyasal partilere tanınmamıştır. Bu hakkı ancak bir sonraki genel seçimlerden sonra kullanabilecekleri yönünde bir ayrımcılık yapılmıştır. Bu durum eşitlik ilkesine aykırıdır.

Yasaların getirdiği yeni düzenlemelerin yürürlüğe giriş tarihindeki farklılık, hukukun genelliği ilkesine terstir.

Sayın Cumhurbaşkanımız Anayasa’nın 94 (1). maddesinin kendisine verdiği yetkiyi tamamen hukuki nedenler ve demokratik teamüller çerçevesinde kullanmıştır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.