1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. OBAMA AMERİKAN HALKINA SESLENDİ
OBAMA AMERİKAN HALKINA SESLENDİ

OBAMA AMERİKAN HALKINA SESLENDİ

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barack Obama, Suriye rejiminin kimyasal silah kullanmasıyla ilgili olarak, "Eğer biz harekete geçmekte başarısız olursak, Esad rejimi kimyasal silah kullanmayı durdurmakta hiçbir neden görmeyecek" dedi.

A+A-

BAMA: "EĞER BİZ HAREKETE GEÇMEKTE BAŞARISIZ OLURSAK, ESAD REJİMİ KİMYASAL SİLAH KULLANMAYI DURDURMAKTA HİÇBİR NEDEN GÖRMEYECEK"

 "EĞER SURİYE'NİN SINIRLARININ ÖTESİNE GEÇERSE, BU SİLAHLAR MÜTTEFİKLERİMİZ TÜRKİYE, ÜRDÜN VE İSRAİL'İ TEHDİT EDEBİLİR. BU SİLAHLARA KARŞI DURMAKTA BAŞARISIZLIK, DİĞER KİTLE İMHA SİLAHLARINA DAİR YASAKLARI ZAYIFLATABİLİR VE ESAD'İN MÜTTEFİKİ OLAN VE NÜKLEER SİLAH KONUSUNDA ULUSLARARASI KANUNLARA UYMAYI GÖRMEZDEN GELEN İRAN'A CESARET VEREBİLİR. BU BİZİM KABUL EDEBİLECEĞİMİZ BİR DÜNYA DEĞİL"

 "SONUÇTA BEN DE 4,5 YILIMDA SAVAŞLARI BİTİRMEK İÇİN UĞRAŞ VERDİM, BAŞLATMAK İÇİN DEĞİL"

"SINIRLI BİR SALDIRI BİLE ESAD'E DİĞER HİÇBİR KİMSENİN VEREMEYECEĞİ BİR MESAJ VERECEKTİR. BAŞKA BİR DİKTATÖRÜ DAHA ASKERİ GÜÇLE İNDİRMEMELİYİZ. BUNU, SONRASINDAKİ HER ŞEYDE BİZİ SORUMLU KILAN IRAK'TA ÖĞRENDİK AMA SINIRLI SALDIRI ESAD VEYA DİĞER DİKTATÖRLERİN KİMYASAL SİLAH KULLANMADAN ÖNCE BİR KEZ DAHA DÜŞÜNMELERİNİ SAĞLAYACAKTIR"

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barack Obama, Suriye rejiminin kimyasal silah kullanmasıyla ilgili olarak, "Eğer biz harekete geçmekte başarısız olursak, Esad rejimi kimyasal silah kullanmayı durdurmakta hiçbir neden görmeyecek" dedi.

Obama, Beyaz Saray'dan Amerikan halkına seslendi ve Suriye konusundaki yönetimin görüşlerini aktardı.

Suriye'de, Esad rejiminin kimyasal silahları kullandığını belirten Obama, şunları kaydetti:

"Buradaki soru ise ABD ve uluslararası toplumun bu konuda bir şeyler yapmaya hazır olup olmadığı. O insanlara, o çocuklara olanlar sadece uluslararası kanunların ihlali değil, aynı zamanda güvenliğimize bir tehlikedir. Neden böyle olduğunu açıklamama izin verin. Eğer biz harekete geçmekte başarısız olursak, Esad rejimi kimyasal silah kullanmayı durdurmakta hiçbir neden görmeyecek. Bu silahlara yönelik yasaklar aşınırken diğer tiranlar da zehirli gazlar elde ederken ve bunları kullanırken ikinci kez düşünmesini gerektirecek için bir neden görmeyecek. Zamanla askerlerimiz muharebe alanında kimyasal silah savaşıyla yüz yüze kalacak. Terörist örgütler için bunları elde etmek ve sivillere karşı kullanmak kolaylaşacak.

Eğer Suriye'nin sınırlarının ötesine geçerse, bu silahlar müttefiklerimiz Türkiye, Ürdün ve İsrail'i tehdit edebilir. Bu silahlara karşı durmakta başarısızlık, diğer kitle imha silahlarına dair yasakları zayıflatabilir ve Esad'in müttefiki olan ve nükleer silah konusunda uluslararası kanunlara uymayı görmezden gelen İran'a cesaret verebilir. Bu bizim kabul edebileceğimiz bir dünya değil. İşte risk altına olan budur. Bu nedenle dikkatli bir düşünmenin ardından Esad rejiminin kimyasal silah kullanımına, hedeflere yönelik askeri eylem yoluyla cevap vermenin ABD'nin ulusal güvenlik çıkarına olduğuna karar verdim."

"4,5 YILIMI SAVAŞ BİTİRMEYE VERDİM, BAŞLATMAYA DEĞİL"

Obama, bu askeri eylemin amacının Esad'i kimyasal silah kullanmaktan caydırmak, rejimin bunları kullanma kapasitesini azaltmak ve dünyaya bu silahların kullanılmasını hoş görmediklerini açıkça belirtmek olduğunu vurgulayarak, "Bu başkomutan olarak benim değerlendirmemdir" ifadesini kullandı.

Ancak dünyanın en eski anayasal demokrasisine sahip bir ülkenin başkanı olarak da ABD'nin güvenliğine acil bir tehdit oluşturmayan durumlarda konuyu Kongre'ye taşımanın doğru olduğuna inandığını belirten Obama, "Başkan, Kongre'nin desteğiyle hareket ettiği zaman demokrasimizin daha güçlü olduğuna inanıyorum ve birlikte durduğumuz zaman Amerika'nın dışarıda da daha etkili olduğuna inanıyorum" diye konuştu.

Obama, bunun, insanların temsilcisi olan Kongre üyelerinin, güç kullanıldığında bu kritik kararların dışında bırakılıp, ABD Başkanı'nın eline giderek daha fazla savaş yaratıcı gücün, ordunun üzerine de giderek daha fazla sorumluluğun verildiği bir on yıldın sonra özellikle doğru bir adım olduğunu bildirdi.

Özellikle Irak ve Afganistan savaşlarından sonra askeri eylem fikrinin, ne kadar sınırlı olursa olsun ülkede popüler olmadığını bildiğini dile getiren Obama, "Sonuçta ben de 4,5 yılımda savaşları bitirmek için uğraş verdim, başlatmak için değil" dedi.

Obama, Amerikalıların kendisinden ülkenin inşasına odaklanmasını istediğini hatırlatarak, Kongre üyeleri ile kendisine mektup yazan Amerikalıların başlıca sorularına yanıt verdi.

Bunun kendilerini başka bir savaşın içine düşürüp düşürmeyeceğine dair sorular hakkında Obama, hiçbir Amerikan askerinin karaya ayak basmayacağını, ucu açık savaşa girme amaçlarının olmadığını ve Kosova ve Libya'daki uzun süreli hava saldırısı kampanyası yürütmeyeceklerini bildirdi. Obama, bunun kimyasal silahlarla ilgili belirli hedeflere yönelik bir saldırı olacağını belirtti.

Obama, kendisine Esad'in iktidardan gitmesini amaçlayan, "iğne batırmak" gibi bir saldırının değip değmeyeceğinin de sorulduğunu dile getirerek, "ABD iğneleme yapmaz. Sınırlı bir saldırı bile Esad'e diğer hiçbir kimsenin veremeyeceği bir mesaj verecektir. Başka bir diktatörü daha askeri güçle indirmemeliyiz. Bunu, sonrasındaki her şeyde bizi sorumlu kılan Irak'ta öğrendik ama sınırlı saldırı, Esad veya diğer diktatörlerin kimyasal silah kullanmadan önce bir kez daha düşünmelerini sağlayacaktır."

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.