1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. OBAMA SURİYE KARARINI AÇIKLADI
OBAMA SURİYE KARARINI AÇIKLADI

OBAMA SURİYE KARARINI AÇIKLADI

ABD Başkanı Obama, Suriye operasyonuyla ilgili kararını açıkladı: Operasyon için Kongre'ye danışılacak.

A+A-

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye operasyonu için Kongre'ye danışma kararı aldı.

Obama, TSİ 21.00 sıralarında Suriye ile ilgili kararını açıklamak üzere kameralar karşısına geçti.

Dışişleri Bakanı Kerry'nin açıklamasında olduğu gibi kimyasal silah saldırısının Şam rejimi tarafından gerçekleştirildiğini söyleyen Obama, "Kimyasal silah saldırısı Türkiye, Ürdün ve İsrail için büyük tehdit oluşturmaktadır" dedi.

Obama, tarih vermediği operasyonla ilgili "Yarın yapabiliriz, önümüzdeki hafta yapabiliriz, gelecek ay yapabiliriz, bu emri vermeye hazırım" ifadelerini kullandı.

Askeri operasyon yapılıp yapılmayacağı konusunda 'demokrasi'yi işleteceğine işaret eden Obama, "Gerçekleştirmeye yetkim var ancak, askeri operasyon kararı için Kongre'ye danışacağım" diye konuştu. 

Açıklamaya göre, müdahale ile ilgili oylama, Kongre'nin tatil süresinin bitimi olan 9 Eylül'den sonra yapılacak.

Obama'nın konuşmasından satır başları şöyle:

"Suriye'de 21. yüzyılın en büyük kimyasal silah saldırısı gerçekleştirildi. Bunların hepsini dünya açıkça gördü. Hastaneler ölülerle doluydu. Yüzlerce çocuk kendi hükümetleri tarafından gazla öldürüldü. Bu saldırı, bizim güvenliğimize karşı tehdit oluşturmaktadır. Türkiye, Ürdün ve İsrail için büyük tehdit oluşturmaktadır.

Şam rejimi kendi insanlarına zarar veriyor. Dünya bu saldırıya karşı durmalıdır. Şuna karar verdim ki ABD, Suriye hedeflerine karşı operasyon başlatmalıdır. Biz ABD askerlerini oraya göndermeyeceğiz, karaya ayak basmayacaklar.

Şuna eminiz ki; Esad rejimi saldırıyı gerçekleştirdi. Bu saldırının tekrarlanmaması için adımlar atmalıyız. Biz istediğimiz zaman orada saldırı gerçekleştirebiliriz, buna kapasitemiz var. Belirli bir zaman söz konusu değil, istediğimiz zaman yapabiliriz. Yarın yapabiliriz, önümüzdeki hafta yapabiliriz, gelecek ay yapabiliriz.

Ve bu emri vermeye hazırım fakat kararımı henüz vermedim. Burada önemli olan bizim ulusal çıkarlarımızdır, ulusal güvenliğimizdir.

Önümüzde bir takım seçenekler var. ABD insanları için bir şeyler yapmamız gerekiyor. Bu nedenle ikinci bir karar verdim. Askeri operasyon için ABD halkının temsilcilerine Kongre'de danışacağım bir askeri operasyon olup olmaması konusunda.

Önümüzdeki günlerde herkes kendi sesini duyurabilecek. Kongre liderleriyle konuştum ve önümüzdeki günlerde yani Kongre tatilden döndükten sonra bir oylama yapılacak. Her üyeye Suriye'de olanları anlaması için bilgi sunulacak.

ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarına yönelik bilgile verilecek. Ben oylama yapılmasından yanayım. Bizim Birleşmiş Milletler ekiplerini beklememize gerek yok. BM Güvenlik Konseyi şu ana kadar Suriye rejiminin suçlu olduğunu kabul etmedi.

Bu nedenle operason kararını Kongre'de almalıyız. İnandığım bir şey daha var. Bu askeri operasyonu gerçekleştirmeye yetkim var. Hiç kimsenin yetkisine ihtiyacım yok ama kararım Kongre'den çıkmasının daha etkili olacağını düşünüyorum.

Önümüzdeki sorunlar çok büyük, önemli bir konu var. Senatörlerin büyük bir kısmı demokrasiye başvurmamız gerektiğini düşünüyor. Sınırlı bir operasyon da olsa Kongre'ye danışılmalı, Kongre'nin fikri çok önemli. Biz, uygun bir karar vereceksek bu yasadışı duruma karşılık vereceksek, hiçbir şey yapmadan duramayız.

Şimdi mesele şu; dünyaya nasıl bir mesaj vereceğiz? Bir diktatör yüzlerce çocuğu öldürüyorsa bu karşılıksız kalabilir mi? Bu saldırıya duyarsız kalırsak gelecekte ne söyleyeceğiz? Nükleer silah kullanmak isteyen olursa onlara ne cevap vereceğiz. Değerlerimizi ve uluslararası anlaşmaları korumamız gerekiyor.

Müttefiklerimiz bizi destekliyor fakat uluslararası toplumun da bize destek olması gerekiyor. Şunu ABD halkına açıkça söylemek istiyorum. Hepimiz savaştan yorulduk. Biz orada bir başkasının savaşında kendi ordumuzu kullanmayacağız yalnızca Esad rejimine bir baskı uygulamak istiyoruz.

Biz Şam'daki saldırıya gözümüzü kapatamayız. Uluslararası normları uygulamalıyız. Ulusumuz sorumluluklarını çok iyi taşımaktadır. Kongre üyeleri bunu düşünmeli ve politikamız doğrultusunda bir karar vermeli. Bu bizim kim olduğumuzla alakalı.

İnanarak şunu söylüyoruz ki; kolay bir seçenek yok fakat kararlarımızın arkasında durmalıyız, senatonun değerlerini dinlemeliyiz. Güvenliğimiz kimyasal silah saldırısının tehdidi altındadır."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.