1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. OBEZİTE ARAŞTIRMASI "AĞAÇ YAŞKEN EĞİLİR" SÖZÜNÜ DOĞRULADI
OBEZİTE ARAŞTIRMASI "AĞAÇ YAŞKEN EĞİLİR" SÖZÜNÜ DOĞRULADI

OBEZİTE ARAŞTIRMASI "AĞAÇ YAŞKEN EĞİLİR" SÖZÜNÜ DOĞRULADI

Tüm çocukların üçte birinin obezite sorunuyla karşı karşıya bulunduğu ABD'de yapılan bir araştırma, obezitenin çocuklarda çok erken yaşlarda ortaya çıkan bir sorun olduğunu ortaya koydu.

A+A-

ABD'DE YAPILAN ARAŞTIRMAYA GÖRE ORTAOKULDA OBEZ KATEGORİSİNDEKİ ÇOCUKLARIN YARIYA YAKINI 5 YAŞINDAN BERİ BU SORUNLA YAŞIYOR

KİLOLU DÜNYAYA GELEN BEBEKLER, TÜM YAŞ GRUPLARINDA OBEZLİĞİN EN SIK GÖRÜLDÜĞÜ GRUBU OLUŞTURUYOR

OBEZLİK ZENGİN AİLELERİN ÇOCUKLARINDA EN AZ, DÜŞÜK GELİR GRUBUNDAKİ AİLELERİN ÇOCUKLARINDAYSA SIK RASTLANAN BİR SORUN

Tüm çocukların üçte birinin obezite sorunuyla karşı karşıya bulunduğu ABD'de yapılan bir araştırma, obezitenin çocuklarda çok erken yaşlarda ortaya çıkan bir sorun olduğunu ortaya koydu.

ABD'deki Emory Üniversitesi'nden Solveig Cunnigham başkanlığında yapılan araştırma, ortaokul son sınıfta obez kategorisinde yer alan çocuklarının yarıya yakınının beş yaşından beri bu sorunla yaşadığını gösterdi.
Anaokulundan, ortaokul son sınıfa kadar takip edilen 7700 öğrenciyi kapsayan araştırma, New England Journal adlı tıp dergisinde yayımlandı.

Araştırma, anakokuluna başladıklarında yüzde 12'si "obez", yüzde 15'i ise "kilolu" kategorisinde yer alan çocukların, ortaokul son sınıfa geldiklerinde yüzde 21'nin obez, yüzde 17'sinin de aşırı kilolu olduğunu ortaya koydu.

Yaptıkları çalışmada anakoluna başladıklarında obez olmayan 6807 çocuğa odaklanan araştırmacılar obezite sorununa ilişkin çarpıcı sonuçlara ulaştı.

ERKEK ÇOUKLARDA RİSK DAHA FAZLA

Araştırmanın sonuçlarına göre, anaokuluna başladıklarında obez olmayan grupta bulunan 5 ila 14 yaşındaki çocukların yüzde 12'sinde obezite sorunu görülüyor. Bu oran kızlarda yüzde 10, erkeklerde ise yüzde yaklaşık yüzde 14 olarak belirlendi.

KİLOLU ÇOCUKLARIN OBEZ OLMA RİSKİ 4 KAT DAHA FAZLA

Anaokulundayken kilolu olan çocukların yarıya yakınının ergenlik çağında obez olduğunu saptayan araştırmacılar, beş yaşındayken kilolu olan çocukların obezlik sorunuyla karşılaşma riskinin, normal kilolu çocuklara oranla 4 kat daha fazla olduğunu ortaya koydu. Araştırma, bu oranın kilolu çocuklarda yüzde 32, normal kilolu çocuklardaysa yüzde 8 olduğunu gösterdi.

ANAOKULUNDAKİ ÇOCUKLARA DİKKAT

Obezliğe kayışın en yüksek olduğu devrenin anaokulu olduğunu saptayan araştırmacılar, anaokuluna başlarken obez olmayan çocukların yüzde 5'inin anaokulunun bitiminde obezlik sorunuyla karşılaştıklarını ortaya çıkardı.

Obezliğe en çok ilkokul 1. ve 3. sınıflardaki çocuklarda rastlandığını belirten araştırmacılar, 11 ile 14 yaş arasındaki çocuklardaki obezlik oranlarındaysa pek bir değişiklik olmadığını kaydetti.

KİLOLU DÜNYAYA GELEN BEBEKLERE DİKKAT

Kilolu dünyaya gelen bebeklerin tüm yaş grupları içinde obez olma riski en yüksek grubu oluşturduğuna işaret eden araştırmacılar, dünyaya 4 kilogram ve üstü ağırlıkta gelen bebeklerin yüzde 36'sında ilkokula başladıklarında obezlik sorunu görüldüğüne dikkati çekti.

ZENGİN AİLELERİN ÇOCUKLARINDA OBEZLİK AZ GÖRÜLÜYOR

Araştırmanın bir diğer ilginç sonucu da obezite sorununa en az rastlanan grubu üst düzey gelirlilerin, en sık görüldüğü grubu ise düşük gelir grubuna mensup ailelerin çocuklarının oluşturması. Araştırmaya göre, obezite sorununun en hızlı geliştiği grubu da orta gelir grubundan ailelerin çocukları oluşturuyor.

ÇOCUKLARA DİYET DOKTOR KONTROLÜNDE OLMALI

Araştırmada elde edilen tüm bu sonuçlara karşın uzmanlar, çocuklarını doktor kontrolü olmadan kendi başlarına diyete başlatmamaları konusuna ebeveynleri uyarıyor.

ABD'de devlete bağlı Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri adlı kurumdan yapılan açıklamada, hiçbir çocuğun doktor kontrolü olmaksızın diyete sokulmaması gerektiğinin altı çiziliyor. Çocuklarda görülen bazı kilo artışlarının normal olduğuna işaret edilen açıklamada, çocukların sağlıklarının korunması için yiyecek ve içeceklerden aldıkları kalorilerin, yaptıkları fiziki aktivitelerle dengelenerek normal büyümelerine izin verilmesi gerektiği vurgulanıyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.