1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÖĞRETMEN SENDİKALARI: “YARIŞMACI SINAVLAR DERHAL KALDIRILMALIDIR”
ÖĞRETMEN SENDİKALARI: “YARIŞMACI SINAVLAR DERHAL KALDIRILMALIDIR”

ÖĞRETMEN SENDİKALARI: “YARIŞMACI SINAVLAR DERHAL KALDIRILMALIDIR”

Öğretmen sendikaları, kolej sınavlarını eleştirdi...

A+A-

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), ve Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), kolej giriş sınavlarını eleştirerek, “Hiçbir bilimsel yaklaşıma uymayan çocuklarımızı maddi, velilerimizi de manevi baskı altına alan yarışmacı sınavlar derhal kaldırılmalıdır” görüşünü dile getirdi.

KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel ve KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil  tarafından yapışan ortak açıklamada,  Milli Eğitim Bakanlığı’na Eğitim Şurası’nda alınan kararlar çerçevesinde eğitimi şekillendirmeleri çağrısında bulundu.

Açıklamada, “Kolej giriş sınavları ile yaratılan yıkım, dershaneler aracılığı ile medya kullanılarak, çocuklarımız istismar edilmektedir. 7 Haziran tarihinde yapılan sınavda başarı gösteren öğrencileri reklam amaçlı olarak kullanan zihniyeti şiddetle protesto ederken, bu oyunun yazarının Eğitim Bakanlığı yetkilileri olduğunu bir kez daha ilan etmek istiyoruz” denildi.

Sınavların, ‘test ezberlemeye dayalı bir sistem’ içerdiğinin kaydedildiği açıklamada, elde edilen başarının ‘göreceli olduğu ve bu başarının öğrencideki potansiyeli ölçmeyen, bilimsellikten uzak bir yaklaşım olduğu’ iddia edildi.  Açıklamada, “Bu herkes tarafından bilinmesine rağmen, dershanelerin bunu başarı diye sunması toplum içinde tarifi imkânsız bir yara açmıştır” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“Yarışmacı sınavlarda yeterli puanı alamayan öğrencileri başarısız ve yetersiz gösteren bu reklam anlayışı, hasta bir toplum yetiştirmektedir.  Velileri maddi baskı altına alan yarışmacı sınavlar bir yandan kendini ifade edemeyen, bencil, paylaşmayan, psikolojik sorunları olan edilgen bireylerin yetişmesine sebep olurken, özel dersler ve dershanelere de rant sağlamaktadır. Kolej giriş sınavlarına giren öğrenci sayısı 1600 civarındadır ve bu öğrencilerin tahminen 1000 tanesi ortalama aylık 500 TL karşılığı özel ders almaktadır.

1000 x 500 TL = 500 000 TL’lik ortalama aylık bu rant birilerinin cebine akmaktadır. Yıllık olarak ortalama 6 milyon TL’lik rant sadece kolej giriş sınavlarına harcanmaktadır. Gazetelere boy boy reklam vermenin temel anlamı başarı değil ranttır ve buna çanak tutan Eğitim Bakanlığı’dır”

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.