1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÖĞRETMENLER HANGİ OKULDA ÇALIŞACAĞINI BİLMİYOR!
ÖĞRETMENLER HANGİ OKULDA ÇALIŞACAĞINI BİLMİYOR!

ÖĞRETMENLER HANGİ OKULDA ÇALIŞACAĞINI BİLMİYOR!

Eğitimde nakil çıkmazı!

A+A-

Her yıl bir sonraki yıl için sorunsuz başlangıç temennisinde bulunan sendikalar ve bakanlık bu yıl da umduğunu bulamadı. Okullar ne teknik olarak ne de öğretmen nakilleri konusunda yeni yıla hazır

 

Bertuğ TOPAL

2017-2018 öğrenim yılının başlamasına günler kala her yıl olduğu gibi bu yıl da okullar ne teknik anlamda ne de öğretmen anlamında yeni öğretim yılına hazır başlayamıyor.

Her yıl yaşanan ve okulların başlamasından aylar geçmesine rağmen halen daha inşaatları devam eden okul manzaralarına bu kez öğretmen eksiklikleri ve nakil sıkıntıları da eklendi.

İlkokullarda, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası, bakanlığın bazı kilit noktalardaki öğretmen ve yönetici münhallerini isteyerek boş tuttuğunu ifade ederek nakillerin bu kritik noktaların da eklenmesi ile düzenlenmesini istedi.

Bakanlığın bu tavrı nedeniyle gerçekleşen nakillerin yanı sıra bir çok okulda daha öğretmen eksikliklerinin olması ve bu eksikliklerin sendikadan yapılan itirazlar sonucunda yeniden doldurulmaya çalışması nedeniyle nakillerin okulların başlangıç günü olan 18 Eylül’e yetişmesinin imkansız olduğu kaydedildi.

Öte yandan orta öğretimde de durum ilköğretimden farklı değil. Bakanlık ile Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası’nın belirlediği nakillerin Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından halen daha onaylanmaması sıkıntıya neden oldu. Milli Eğitim Bakanlığı nakillerde ismi geçen öğretmenlerin yeni nakil yerlerine değil eski nakil yerlerine gitmesi konusunda yazı yayınlarken sendika buna karşı çıktı.

“Sorunlar nakillerden sonra başladı”

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Şener Elcil, öğretmen nakillerinin bakanlık ve sendika arasında gerçekleştirildiğini, ardından ise müdür ve müdür muavinin yapıldığını kaydeden Elcil, sorunun bundan sonra yaşandığını belirtti.

“Bazı yerler saklandı”

Elcil, öğretmen nakillerinin ardından müdür ve muavin terfi sınavlarının yapıldığını ve yeni 10 müdür ve 15 muavinin göreve atandığını söyledi.

Elcil, bu öğretmenlerden boşalan yerlerin bakanlık tarafından kendilerinden saklandığını ifade ederek bakanlığı partizanlıkla suçladı.

 

Sendika şikayet etti

Tüm bu gelişmelerin ardından Öğretmenler Sendikası şikayette bulunarak bu eksik münhallerin de doldurulması gerektiğini belirtti. Yasaya aykırı olduğu ifade edilen bu icraatın ardından bakanlık geri adım atarak bu nakillerin de doldurulması için harekete geçti.

“5 önemli yer var”

Elcil, bakanlığın münhallerini sakladığı okulları şöyle sıraladı: Hamitköy İlkokulu, 9 Eylül İlkokulu, Karşıyaka İlkokulu, Lefke İstiklal İlkokulu, Mağusa Gazi İlkokulu, İnönü İlkokulu. Güzelyurt Maarif Anaokulu, Güzelyurt Barış İlkokulu. Elcil, bu okullarda müdür muavinliği tersi sınavı nedeniyle boşalan öğretmen kadroları için bilerek münhal ve nakil açılmadığını ifade etti.

“Yazda yapılması gereken işler yapılmadı”

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Genel Sekreteri Elcil, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından adam kayırmaca yapıldığını ifade ederek yaşanan sıkıntının giderilmesi için Kamu Hizmet Komisyonu’nun bakanlığı yazı yazdığını ve izahat istediğini belirtti. Elcil şöyle devam etti: “Bakanlık cevabı geçen hafta yazabildi. Bütün bakanlık tatildeydi. KHK bunları değerlendirmeye alır ve cevap verir. Müdür ve Müdür Muavinleri nakilleri bitmedi. Bittikten sonra onlardan boşalan yerlere biz tekrardan nakil yapacağız.”

Öğretmenler hangi okulda çalışacağını bilmiyor

Yaşanan sıkıntılar ve nakil sistemindeki sorun nedeniyle öğretmenler okulun başlamasına kısa bir süre kalmasına rağmen hangi okulda görev yapacağını halen daha bilmiyor. Sendika bütün sıkıntının Milli Eğitim Bakanlığı’ndan kaynaklandığını ifade ederek, bakanlığın bu konuda Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından defalarca uyarıldığını ifade etti. Öte yandan öğretmen nakillerinin okulların açılmasına yetişmeyeceği kaydedildi.

 

Orta eğitimde de durum farklı değil

İlköğretimde bu gelişmeler yaşanırken, orta eğitimde de durum pek de farklı değil. Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası Başkanı Selma Eylem, nakillerin yeni öğretim yılına yetişmesinin zor olduğunu ifade etti.

Bakanlık ve sendika olarak nakilleri tamamlandıklarını ifade eden Eylem, bakanlıkla nakiller konusunda çalışmayı beraber yaptıklarını ve Kamu Hizmeti Komisyonu’na gönderdiklerini söyledi. Eylem, Kamu Hizmeti Komisyonu’nun gönderilen nakilleri halen daha onaylamadığını kaydederek bu nakillerin onaylanmasını beklediklerini söyledi.

 

Bakanlık ‘eski okullara gidin’ dedi

Kamu Hizmeti Komisyonu nakilleri onaylamaması nedeniyle, bakanlığın öğretmenlere eski görev yerlerine gitmesi talimatını verdiğini ifade eden Eylem, kendilerinin buna karşı çıktığını belirtti. Eylem, “Kamudan onaylanmamış olsa bile öğretmenler yeni görev yerlerine gitmesi gerekir. Herhangi bir itiraz olmadığı KHK nakilleri onaylıyor. Bu resmi bir prosedürdür. Bakanlık bunu istemedi. Biz de öğretmenlere ulaşarak yeni nakil aldıkları okullarda işe başlamaları için çağrı yaptık. Aynı durum müdür ve muavinlerinde de var. Halen daha resmi atamaları yapılmadı. Okullar açılmadan önce bunların tamamlanmasını diliyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Havadis

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.