1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÖĞRETMENLERİN AFTİF DERS SAATLERİ BİLİNMİYOR
ÖĞRETMENLERİN AFTİF DERS SAATLERİ BİLİNMİYOR

ÖĞRETMENLERİN AFTİF DERS SAATLERİ BİLİNMİYOR

İlk ve ortaöğretimdeki 154 devlet okulunda hizmet veren 4.017 öğretmenin ders saati hakkında Eğitim Bakanlığı’nda herhangi bir veri olmadığı ortaya çıktı

A+A-

• ÖĞRENCİ SAYISI DA NET DEĞİL…Eğitim Bakanlığı’ndan bilgi talebi sonrasında ilköğretim ve ortaöğretimde eğitim gören öğrenci sayısının da net olarak bilinmediği ortaya çıktı. Bakanlık, 15 Eylül’de okulların açılmasına rağmen şu andaki öğrenci sayısının kaç olduğuna yönelik bilgi eksikliği yaşıyor.

•UYGULAMADAKİ SAATLER BİLİNMİYOR… Yasada hem ilkokul hem de ortaokul ve liselerde zorunlu ders saatleri yer almasına rağmen, ‘öğretmenlerin aktif ders saatleri’ hakkında YENİDÜZEN’in Eğitim Bakanlığı’na yaptığı girişim sonuçsuz kaldı: Henüz veri yok!


• SARPTEN: “CİDDİ DENGESİZLİKLER VAR”…  Eğitim Uzmanı Salih Sarpten, öğretmenlerin haftalık ders saatlerinin "Öğretmenler Yasası"nda açıkça ifade edilmesine rağmen özellikle ortaöğretimdeki okullar ve branşlar arasında ciddi dengesizlikler içerdiğini savundu.

Ayşe GÜLER

İlk ve ortaöğretimdeki154 devlet okulunda hizmet veren 4 bin 17 öğretmenin aktif ders saatleri Eğitim Bakanlığı tarafından henüz bilinmiyor.

İstatistik ve veri sıkıntısı yaşayan Eğitim Bakanlığı’nın, okul müdürlerinden verileri talep ettiği, ancak okullar açılsa da henüz yeterli verilere ulaşmadığı anlaşıldı.

Eğitim Bakanlığı’nın her okulda görev yapan öğretmenlerin haftada kaç saat ders verdiğine yönelik veri yetersizliği yaşadığı ortaya çıktı.

Yasada hem ilkokul hem de ortaokul ve liselerde zorunlu ders saatlerinin yer almasına rağmen ‘uygulamadaki’ ders saatlerine ilişkin yeterli bilginin bulunmaması şaşkınlık yarattı.

Devlet okullarında eğitim veren öğretmenlerin ’zorunlu’ ders saatlerini mercek altına almak istedi ancak bakanlıkta veri eksikliğinin yaşandığı görüldü.

Eğitim Bakanlığı’ndaki yetkililer, bu konudaki bilgilerin okul müdürlerinden talep edildiğini, önümüzdeki haftalarda gerekli verilerin toparlanabileceği söyledi.

Öğrenci sayıları da bilinmiyor

Öte yandan şu anda ilköğretim ve ortaöğretimde eğitim gören öğrenci sayısının da net olarak bilinmediği ortaya çıktı.

Bakanlık, 15 Eylül’de okulların açılmasına rağmen şu andaki öğrenci sayısının kaç olduğuna yönelik bilgi eksikliği yaşıyor.

Bakanlıktaki yetkililer,  gerekli bilgilerin okullardan istendiğini, bu verilerin istatistik olarak işleneceğini, söz konusu çalışma için de zaman gerektiğini söyledi.

Geçtiğimiz yılki devlette, ilköğretimde geçtiğimiz yıl 19661 öğrenci eğitim görmüştü. Ortaöğretimdeki devlet okullarında ise  18486 öğrenci eğitim almıştı.

Zorunlu ders saatleri…

Yasaya göre İlköğretimde sınıf öğretmenlerinin yasal olarak haftada 25 ders saati işlemesi gerekirken, Resim, Müzik, Beden Eğitimi ve İngilizce branş öğretmenlerinin ise bir haftada 20 ders saatini doldurması gerekiyor.

Ancak,  ‘öğretmen fazlalığı’ olan okullarda öğretmenlerin verdiği ders saatleri, diğer okullara kıyasla daha düşük olabiliyor.

Merkez okullar, Karpaz bölgesinde öğrencilere eğitim veren öğretmenlere kıyasla ‘daha az’ ders yükü ile karşı karşıya kalıyor.

Öte yandan aynı okulda fakat farklı branşlardaki öğretmenler arasındaki ‘dengesizlik’ de huzursuzluğa yol açıyor.

Ortaöğretimde de durum değişmiyor. Tüm öğretmenler yasaya göre haftada 20 ders saatini tamamlaması gerekiyor.

Özellikle Karpaz okullarında ciddi sıkıntı yaşanıyor, Lefkoşa, Güzelyurt, Mağusa, Girne gibi ‘kent merkezlerindeki’ okullarda bu sayı 20'nin çok altına iniyor. 

İlköğretimde 110 okul, 1.563 öğretmen

Resmi verilere göre; İlköğretim Dairesi’ne bağlı toplamda 110 okulda 1563 öğretmen eğitim veriyor.

İlköğretimdeki okulların 25’ini okul öncesi, 85’ini ise ilkokullar oluşturuyor.

1291 ilkokul öğretmeni bulunurken, okul öncesi öğretmen sayısı ise 272.

Haftada 25 ders saati ‘zorunlu’…

İlköğretimde sınıf öğretmenlerinin yasal olarak haftada 25 ders saati işlemesi gerekiyor.

Resim, Müzik, Beden Eğitimi ve İngilizce branş öğretmenlerinin ise bir haftada 20 ders saatini doldurması gerektiği yasada belirtiliyor.

Ancak hizmet süresi 20 yılı dolduran"B Öğretmen" baremindeki Sınıf Öğretmenleri 23 ders saati, Resim, Müzik, Beden Eğitimi ve İngilizce branş öğretmenleri ise 18 ders saati işliyor.

Hizmet süresi 25 yılı dolduran"A Öğretmen" baremindeki Sınıf Öğretmenleri ise 20 ders saati, Resim, Müzik, Beden Eğitimi ve İngilizce branş öğretmenleri ise 15 ders saati veriyor.

Ortaöğretimde 44 okul, 2454 öğretmen

Ortaöğretimde ise 2454 öğretmen 44 devlet okulunda öğrencilere ders veriyor.

Genel Ortaöğretim Dairesi ve Mesleki Teknik Öğretim Dairesi’ne bağlı
32 Ortaokul ve Lisenin yanı sıra 12 Meslek Lisesi bulunuyor.

Söz konusu okullarda 1849 ortaokul ve lise öğretmeni, 605 meslek lisesi öğretmeni ders veriyor.  


20 saat ders verme her öğretmen için geçerli…

Genel Ortaöğretim ve Mesleki Teknik Öğretimde tüm öğretmenlerin haftalık olarak 20 ders saatini işlemesi gerekiyor.

Hizmet süresi yirmi yılı dolduran "B Öğretmen" baremindeki Sınıf Öğretmenleri 18 ders saati, hizmet süresi yirmi beş yılı dolduran "A Öğretmen" baremindeki Sınıf Öğretmenleri ise 15 ders saati ders vermek zorunda.

Eğitim Uzmanı Salih Sarpten: “Dengesizlikler var”

Eğitim Uzmanı Salih Sarpten, öğretmenlerin haftalık ders saatlerinin "Öğretmenler Yasası"nda açıkça ifade edilmesine rağmen ders saatlerinin özellikle ortaöğretimdeki bazı durumlar karşısında okullar ve branşlar arasında ciddi dengesizlikler içerdiğini savundu.

Örneğin Karpaz bölgesinde bulunan bir okuldaki öğretmenlerin tamamının haftalık 20 saatlik ders yükü ile karşı karşıya kalmasına rağmen, Lefkoşa, Güzelyurt, Mağusa, Girne gibi ‘kent merkezlerindeki’ okullarda bu sayı 20'nin çok altında indiğini savundu.

Söz konusu dengesizliğin aynı okulda fakat farklı branşlar arasında da yaşandığını dile getiren Sarpten, “Aynı okulda görev yapan Türkçe Öğretmenin haftalık ders yükü ile Beden Eğitimi, Teknoloji Tasarım veya Sosyal Bilgiler Öğretmeninin ders yükleri arasında büyük farklar ortaya çıkabiliyor” dedi.

“Ders yükü dağılımı eşit değil”

Öte yandan okullardaki ders yükü dağılımının eşit olmadığına dikkat çeken Sarpten, ortaöğretimdeki kent okullarındaki ders sayısının azaldığını kaydetti.

Bazı okullarda Beden Eğitimi öğretmeninin 12 saat ders yapmasına rağmen, Türkçe öğretmenin 20 saat derse girmek zorunda olduğunu aktaran Sarpten, bu durumun yıllardır hatalı öğretmen ihtiyacının belirlenmesinden kaynaklandığını dile getirdi.

Sarpten, kısa süre önce Öğretmen Nakil Tüzüğü’nün hazırlandığını ancak söz konusu tüzükte güncellenmesi gerektiğini savundu.

Uzun yıllardır öğretmen ihtiyaçlarının hatalı olarak belirlendiğini kaydeden Sarpten, nakil esaslarının belirgin olmadığını, bu durumun da sıkıntılara neden olduğunu belirtti.

Yenidüzen

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.