1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. OĞUZ RAMADAN KORHAN İÇİN YARIN MECLİS’TE DEVLET TÖRENİ DÜZENLENİYOR
OĞUZ RAMADAN KORHAN İÇİN YARIN MECLİS’TE DEVLET TÖRENİ DÜZENLENİYOR

OĞUZ RAMADAN KORHAN İÇİN YARIN MECLİS’TE DEVLET TÖRENİ DÜZENLENİYOR

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bugün saat 10.45’te Meclis Başkan Yardımcısı Ünal Üstel başkanlığında toplandı.

A+A-

OĞUZ RAMADAN KORHAN İÇİN YARIN MECLİS’TE DEVLET TÖRENİ DÜZENLENİYOR

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bugün saat 10.45’te Meclis Başkan Yardımcısı Ünal Üstel başkanlığında toplandı.

Toplantıda ilk olarak onaya ve bilgiye sunuş işlemi yapıldı.

Bu bölümde eski Meclis Başkanlarından milletvekili ve büyükelçilerden Oğuz Ramadan Korhan için yarın Meclis’te saat 11.00’de devlet töreni düzenleneceği milletvekillerinin bilgisine getirildi.

İçişleri Bakanlığı’nın Konut Edindirme (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın ivediliği istemi ele alındı.

ÇAVUŞOĞLU

Konut Edindirme (Değişiklik)Yasa Tasarısı’nın ivedilikle görüşülmesi istemi üzerine söz alan UBP İskele Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, tezkere hakkında daha detaylı bilgi istediğini belirterek eskisi ile yenisi arasındaki farkı sordu.

ULUÇAY

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay da, söz konusu tasarısının geçmişte var olan yasaya değişiklik getirdiğini kaydetti.

1992’de yürürlüğe giren Sosyal Konut yasasının yeterli olmaması nedeniyle böyle bir çalışma yaptıklarını ifade eden Bakan Uluçay, yasanın sosyal konut sahiplerine kaybettikleri hakların verilmesini içerdiğini anlattı.

Uluçay, Konut Edindirme (Değişiklik) Yasa Tasarısı hakkında bilgi de verdi.

Bakan Uluçay, yürürlükten kaldırılan sosyal konut yasası kapsamında dağıtılan kırsal kesim arsalarının satışı işlemlerinin üç yıl daha uzatılarak, konut inşaatını bitirmiş veya başlamış olan hak sahiplerinin mağduriyetlerinin giderilmesini sağlamakla birlikte idaresinin gelirlerini artırmak ve kullanılmayan arsaların tespit edilerek kaynakların verimli kullanımını sağlamak amacıyla yeniden hazırlandığını söyledi.

Bakan Uluçay, düzenlemenin, sosyal konut ve kırsal kesim kredisi alan hak sahiplerinin ödenmeyen taksitleri ile gecikme zamlarına indirim getirmek suretiyle kısa sürede tahsilini sağlamak amacını taşıdığını da söyledi.

Konuşmaların ardından Konut Edindirme (Değişiklik)Yasa Tasarısı’nın ivedilikle görüşülmesi istemi oyçokluğuyla kabul edildi.

Genel Kurul’un gündeminde, Yabancıların Çalışma İzinleri (Değişiklik) Yasa Tasarısı ile İş (Değişiklik) Yasa Tasarısı bulunuyor.

Toplantının gündeminde ayrıca Ulusal Birlik Parti Girne Milletvekili Ergün Serdaroğlu’nun, “Sağlık ve turizm”, UBP Girne Milletvekili İzlem Gürçağ’ın “ülkedeki turizm”, TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli’nin “hükümetin icraatları” konusundaki güncel konuşmaları da var.

GÜNCEL KONUŞMALAR…

Genel Kurul’da daha sonra güncel konuşmalara geçildi.

İlk güncel konuşmayı Ulusal Birlik Parti Girne Milletvekili Ergün Serdaroğlu, “Sağlık ve turizm” konusunda yaptı.

SERDAROĞLU

Serdaroğlu, çevre kirliliğinin sebeplerine değinerek, çevreyi insanların bozduğunu söyledi.

Çevrenin temiz olmasının turizmi de etkilediğini belirten Serdaroğlu, insanların çevreden memnun olmadığını ifade etti.

Ülkede gıda denetimi konusunda sıkıntılar yaşandığını ifade eden Serdaroğlu, eksoz emisyonun yeterli olmadığını söyledi.

Serdaroğlu, elektrik santrallerinden çıkan dumanların yarattığı tehlikeye işaret ederek, elektrik santrali için getirilen jeneratörlerin de tehlike içerdiğini; bu jeneratörler yerine güneş enerjisinin teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

Yazda yaşanan ses kirliliğinin daha fazla denetlenmesi gerektiğini ifade eden Serdaroğlu, “taş ocaklarının çevreye verdiği zarar tehlikeli boyutlara ulaştı” dedi.

Hükümeti taş ocakları konusunda eleştiren Serdaroğlu, su ve toprak kirliliğine değindi. Rum tarafının bu konuda araştırma çalışmaları olduğunu, bizde de bu tür bir çalışma olup olmadığını sordu.

Serdaroğlu, Bakanlar  Kurulu’nun bir karar alarak, kömür kullanımını serbest bıraktığını belirterek, alınan kararı eleştirdi.

Bet ofisleri konusuna da değinen Serdaroğlu, bu konuya bir çözüm bulunmasını istedi.

Turizm arazilerinin durumunu soran Serdaroğlu, bugün basında yer alan Mare Monte konusunun da çözümlenmesini istedi.

YORGANCIOĞLU

Serdaroğlu’dan sonra söz alan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, yangın helikopteri konusunda ilgili bakanlığın, ihalesinin yapılması için gerekli çalışmaları sürdürdüğünü söyledi.

Lapta Bakımevi konsundaki çalışmaları da anlatan Başbakan Yorgancıoğlu, binanın durumu sebebiyle, bakımevinin yeniden yapılması gerektiğini kaydetti.

Basında yer alan Mare Monte konusunun ise mahkemelik olduğunu anımsatan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, mahkemenin Mare Monte’yi tekrar Vakıflar İdaresi’ne iade etmesi durumunda, kendilerinin burasını “seve seve” belediyenin kullanımına verebileceğini belirtti.

Bet ofislerinin yarattığı koşullardan kendilerinin de rahatsız olduklarına dikkat çeken Başbakan Yorgancıoğlu, bet ofislerinin hepsinin ortadan kaldırılması için finansman desteği arandığını söyledi.

Katı yakıt kullanımı konusuna da değinen Başbakan Yorgancıoğlu, TSE ve AB standardında olan basınç kartların kullanılmasına izin verdiklerini belirtti.

Yorgancıoğlu, “ çevreyi kirletecek herhangi bir salınım söz konusu olacaksa ne öyle bir aracın ithaline, ne de yakıtın ithaline izin verilecek. Doğaya bırakılacak kötü akıt veren yakıta asla izin verilmez” dedi.

Başbakan Yorgancıoğlu, çevresel temizliği da düşünerek katı atıktan enerji üretilmesi konusunda da çalışmalar yaptıklarını ve bu çalışmaların son aşamaya geldiğini ifade etti.

Arabaların gaz salınımı konusunda da bir takım şikayetlerin olduğunun bilgisine geldiğini ifade eden Başbakan Yorgancıoğlu, bu konuda polisin yeterli denetim yapmadığını kaydetti.

GÜRÇAĞ

UBP Girne Milletvekili İzlem Gürçağ “ülkedeki turizm” konusunda söz aldı.

Gürçağ ülkedeki turizm olanaklarının geliştirilmesi için alınması gereken önlemlere değinerek, lüks otellerin yanı sıra ülkede ev turizminin arttırılması gerektiğini söyledi. 

Gürçağ, ev turizminin yaşama geçmesi ile hem yeni ekmek kapılarının açılacağını hem de yeni bir trend yaratılacağını anlattı.

Gürçağ, ev turizmi konusunda Başbakan Yardımcısı’nın çalışması olup olmadığını sordu.

Turizmin ekonomik getirisi yanında ülke tanıtımında da en önemli silahlardan bir olduğunu ifade eden Gürçağ, bunların dikkate alınarak turizmin düşünülmesini istedi.

DENKTAŞ

Başbakan Yardımcısı Ekonomi, Turizm, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş da, ev turizmi konusunda çalışmalar yapıldığını belirterek, devletin himayesinde açılması konusundaki çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.

Denktaş, bunun denenmesi gereken yeni bir konsept olduğunu ifade etti.

ANGOLEMLİ

Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli de “hükümetin icraatları” konusunda söz aldı.

Seçim yasakları konusuna değinen Angolemli, “taşeron” adı altında seçim yasaklarının delindiğini ileri sürdü.

Taşeron konusunu meclisin ele alıp değerlendirmesi gerektiğine dikkat çeken Angolemli, taşeron işçi adı altında işe alınıp çalıştırıldığı görüşünü dile getirdi.

Teşvikler konusuna da değinen Angolemli, teşvikler yapılırken sendikalaşmanın da gündeme getirilmesi gerektiğini kaydetti. 

“Göç yasasının” meclisten geçirildiğini, aynı işi yapanların farklı maaş aldığını bunun “yüz kızartıcı” olduğunu söyleyen Angolemli, bu insanların her gün sokaklarda olduğunu, bu konuda da haklı olduklarını vurguladı.

Angolemli, bu insanların haklarını “söke söke” alacaklarını söyledi.

Ev kadınlarının isterlerse sigorta primlerini yatırıp, sigortalardan emekli olabileceğini anımsatan Angolemli, bunlara prim yardımı yapılması gerektiğini belirtti.

Tarım kesiminde çalışmaların sigorta primlerinde birşeyler yaratmak gerektiğine dikkat çeken Angolemli, o insanların da sigortalı olmasının gündeme getirilmesi gerektiğini söyledi.

Bu konularda Çalışma Bakanlığı’ndan adım atmasını beklediklerini ifade eden Angolemli, hükümeti “göç yasasını” kaldırmadığı için eleştirdi.

Hükümet sözlerini tutmadığı için bugünkü eylemlerin yapıldığını savunan Angolemli, devlet daha az  maaş verse de gençlerin iş güvencesi için devletten iş istediklerini sözlerine ekledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.