1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. OKYANUS'UN CENNETİ KIBRIS
OKYANUS'UN CENNETİ KIBRIS

OKYANUS'UN CENNETİ KIBRIS

OKYANUS'UN CENNETİ KIBRIS

A+A-

Deniz, birçok insan için her zaman çeşitli nedenlerden dolayı çok caziptir. Gezegenimizin büyük bölümünü kaplayan denizi ancak güzel, büyüleyici, cezbedici, huzurlu, ilham verici gibi birkaç sıfat tanımlayabilir.

Daha da heyecan verici olan derin mavi sular ve deniz yataklarında bizim için biriken, denizin derinliklerini araştırmaya cesaret edenlerin keşfettiği ve başka bir şahane dünyaya götüren şahane bir su altı dünyası vardır.

 

kibris-bir-dalis-cenneti-dunyanin-en-populer-enkazi-bizde-44514-003.jpg

 

Denizlerle çevrilmiş Kıbrıs, Doğu Akdeniz’in ılık sularına dalan sadece yerli halka değil sezgili ziyaretçilere de yeni bir deneyim, gemi enkazları dâhil keşfedilecek heyecan dolu birçok şey sunan binlerce adadan sadece biridir.

Zenobia enkazı, dünyanın en ünlü dalış çekim yeridir. Burada eşi benzeri olmayan deniz fauna ve florası, her türlü balığın, taşların üzerinde filizlenmiş acayip bitkiler, çiçekler, deniz yıldızları, ahtapotlar, pavuryalarla süslü erguvan rengi mercan kayalıkları, harika şekillerde deniz kabukları, yeşil tüylerle kaplı çakıl taşlarının olduğu su altı zenginliği, keşfedilmeyi bekleyen çok davetkar, sadece tabiat ananın gözler önüne serebileceği bir yerdir.

Deniz yatağının bu büyüleyici görüntünün tadını çıkaranlar kendilerini çok şanslı düşünebilirler. Dalgıçlar yaptıkları bu spora tutkuyla bağlıdırlar. Kendilerine özel bir şey sunacak yerlere akın ederler. Ve Kıbrıs tam da böyle bir yerdir.

zenobia3-003.jpg

Yabancı ülkelerden binlerce ziyaretçi, adanın ılık mavi sularında tüp dalışı yapmak için Kıbrıs’a gelirler. Ada sularının temizliği, berraklığı ve suyun ısı derecesi, dünyanın birçok yerinden profesyonel dalgıçları kendine çekmektedir.

Kıbrıs Turizm Teşkilatı şimdi bunu biliyor ve bu tür turizmin gelişmesi için her türlü çabayı harcıyor.

Geçmiş yıllarda bu doğrultuda bir çok şey yapıldı ve daha yapılması gerekiyor.

Kıbrıs Haber Ajansı’na açıklamalarda bulunan Kıbrıs Turizm Teşkilatı’nda görevli Christodoulos Papachristodoulou, “Ülkemiz Akdeniz’de bu alanda gidilecek en önemli yerdir. Denizlerimizin berraklığı, temizliği ve su sıcaklığı dalış hizmetleri kalitelerine uygundur, ayrıca konaklama ve kıyıya yaklaşma kolaylıkları, bir kaza durumunda güvenlik ve bakım koşulları vardır ki bunlar Kıbrıs’ın Akdeniz’de önemli bir dalış merkezi olmasında öne çıkarmaktadır” diyor.

 

Papachristodoulou açıklamasında Kıbrıs’ın, en ünlü ve en popüler gemi batığı olan ve dünya genelinde en popüler beş gemi batığından biri olan Zenobia’dan (1980 yılında Larnaka açıklarında batan İsveç kargo gemisi) da söz etti.

Christodoulos Papachristodoulou, şu anda dalmak için Kıbrıs’a gelen turist sayısı ile ilgili resmi bir istatistik olmadığını ancak yılsonuna doğru bunun mümkün olabileceğini bildirdi.

Yine de resmi olmayan bilgilere göre, yılda 35,000-50,000 dalgıç Kıbrıs’a geliyor.

Kıbrıs Turizm Teşkilatı görevlisi, dalgıç turistlerin genellikle Birleşik Krallık, İskandinavya ülkeleri ve Almanya’dan geldiklerini ancak teşkilatın İsrail ve Orta Avrupa ülkelerinden de dalgıçların adaya gelmesini istediğini belirtti.

 

Papachristodoulou, birçok turistin dalgıçlık kursları almak için Kıbrıs’ı ziyaret ettiklerini, diğerlerinin büyüleyici su altı dünyasını keşfetmek, gemi batıklarını ve deniz yaşamını (mercan, balık ve diğer suda yaşayan organizmalar), ayrıca su altı mağaralarını görmek için geldiklerini anlattı ve ‘Su altına daldıklarında hepsi deniz fauna ve florasını görmeyi çok seviyorlar’ şeklinde konuştu.

Balıkçılık ve Deniz Araştırmaları görevlisi Giorgios Payiatas (DFMR) da Kıbrıs Haber Ajansına, şu ana kadar dört geminin delik açılarak batırıldığını, bunların Protaras'daki Nemesis III (23 metre derinlikte), Limasol Dasoudi’de Costandis ve Ledy Thetis (25 metre ve 21-23 metre derinliklerinde) ve Baf’ta Laboe yaklaşık aynı derinlikte olduğunu açıkladı.

Ayia Napa'daki savaş gemisi Kerynia da 2015′in başında listeye eklenecek.

Dalış Merkezleri Derneği Başkanı Nikos Nikolaou da, Kıbrıs’ın bir gelir akışı olarak dalış turizmini geliştirme üzerinde yoğunlaşması gerektiğini vurguladı.

Nikolau şöyle konuştu:

“Geçmiş yıllarda hükümeti dalış turizmi dediğimiz turizm şekline yatırım yapmaya ikna ettik. Gemilerin isteyerek batırılmasıyla sonuç belli oldu ve ilerleme sağlandığı açıktır. İlgililere, Kıbrıs’ın bir dalış cennetine dönmesi için daha fazla ve daha büyük gemileri batırmaya yatırım yapmaları, tercih edilen bir dalış ülkesi olarak haritaya eklemek için başvuruda bulunduk.”

zenobia4-002.jpg

 

“Özellikle dalmak için gelenler ülkeye ve dalış merkezlerine en fazla geliri sağlayanlardır.”

“Pahalı dalış paketleri alırlar. Çünkü dalmanın pahalı bir spor olduğunu bilirler ve bütçelerini ona göre ayarlarlar. Ancak Kıbrıs’ı gezen turistlerin çoğu adaya tatil için gelip dalmayı deneyenlerdir. Adanın 50 dalış merkezinde yılda 100,000 dalış dersi verilmektedir.”

“Ekonomik kriz dalış faaliyetlerinde ani bir düşüşe neden olmuştur. Su altına dalış günlük yaşamın stresini atmakta ve huzur vermektedir. İnsanlar artık dalmak için doğru kafa yapısına sahiptirler ve endişelerini geride bırakmaktadırlar.”

“Dalışlarda bir düşüş vardır ancak ekonominin iyileşmesiyle kriz öncesi düzeye gelineceğini ummaktayım. Dalma genellikle bir saplantıdır. Bir kere dalınca artık onsuz olamıyorsunuz.”

Zenobia

Zenobia İsveç’te Kockums Varv AB tersanesinde üretildi ve 1979′ların sonunda sahibi Rederi AB Nordö’ya teslim edildi.

İsveç’in Malmö kentinden ayrılan ve ilk seferine başlayan Zenobia gemisi, Suriye, kargosu 104 kamyonla birlikte 4 Mayıs 1980′de Tartous bağlantılı Akdeniz ve Ortadoğu seferine başladı.

22 Mayıs 1980′de Cebelitarık Boğazı’nı geçen gemi önce Girit’in başkenti Heraklion'da sonra, Yunanistan’ın başkenti Atina’nın Pire Limanı’na uğradı.

 

Atina’ya giderken kaptan kumandada sorunlar fark etti ve Zenobia iskele tarafına yan yatmaya başladı. Kontrollerden sonra yan yatmanın denge tanklarına pompalanan aşırı sudan meydana geldiği saptandı ve su dışarı pompalandı.

Bu işlemlerden sonra gemi, Suriye’ye varmadan önce gideceği sondan bir önceki liman olan Kıbrıs’ın Larnaka limanına doğru yola çıktı.

Gemi 2 Haziran 1980′de Larnaka’ya geldi ve denge sorunu burada da ortaya çıktı. Makinistler bilgisayar donanımlı pompalama sisteminin, bir yazılım hatasından dolayı yan denge tanklarına fazla su pompaladığını ve geminin yan yatmasının daha da kötüleştiğini belirlediler.

4 Haziran’da Zenobia, daha kötü bir şeyin yaşanmaması için yedeklenerek Larnaka limanından çıkarıldı ve aşağı yukarı 1.5-2 kilometre açığa demirlendi.

5 Haziran’da geminin yaklaşık 45° yan yatması sonucu kaptan çarkçıların görevlerine son verdi; onarım personeli ve kaptanın Larnaka limanına geri dönmesi talebi reddedildi.

7 Haziran 1980 günü sabah saat 02.30 sıralarında Zenobia alabora oldu ve beraberinde 200 milyon Kıbrıs liralık kargosuyla birlikte Larnaka Körfezi’nde aşağı yukarı 42 metre (138 ayak) derinlikte battı.

Yerel kayıtlara göre, Zenobia’nın sahipleri sigorta parasını almadılar; resmi bir soruşturma da açılmadı.

KHA

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.