1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÖL DE GEL!
ÖL DE GEL!

ÖL DE GEL!

Öl de gel!

A+A-

 

“ÇALIŞAMIYOR AMA MALUL SAYILMIYOR”

Kanser hastalığına yakalanan ve tedavi sürecinde göğsü alınması sonucu bir kolunu kullanamayan vatandaş, şimdilerde hem çalışamıyor hem de malullük aylığından yararlanamıyor.

“1976 YILINDAN KALMA YASA YÜRÜRLÜKTE”

Devlette bürokratların ömür boyu maaş alacağı müşavir ordusu yaratılırken; hastalık sonucu çalışamayacak duruma gelen hastaların hayatlarını idame ettirebilmeleri için ihtiyaç duyduğu malullük aylığı, 1976 yılından kalma yasaya takılıyor. Hastalık sonucu çalışamayacak duruma gelen hastalara aylık bağlanamıyor.

“HASTALIK NÜKSETMEZSE AYLIK YOK”

Gazetemize ulaşan vatandaş, kanser hastalığının ardından çalışamadığı için malullük aylığından yararlanmak amacıyla Sosyal Sigortalar Dairesi’ne başvurduğunu ancak hastalığı nüksetmediği gerekçesiyle malul sayılamayacağı yanıtı aldığını belirtti.

Kanser hastalığına yakalanan ve tedavi sürecinde göğsü alınması sonucu bir kolunu kullanamayan vatandaş, şimdilerde hem çalışamıyor hem de malullük aylığından yararlanamıyor.
Devlette bürokratların ömür boyu maaş alacağı müşavir ordusu yaratılırken; hastalık sonucu çalışamayacak duruma gelen hastaların hayatlarını idame ettirebilmeleri için ihtiyaç duyduğu malullük aylığı, 1976 yılından kalma yasaya takılıyor. Bu yasa gereği hastalık sonucu çalışamayacak duruma gelen hastalara aylık bağlanamıyor.

Gazetemize ulaşan ismi gazetemizde saklı bir vatandaş, kanser hastalığının ardından çalışamadığı için malullük aylığından yararlanmak amacıyla Sosyal Sigortalar Dairesi’ne başvurduğunu ancak hastalığı nüksetmediği gerekçesiyle malul sayılamayacağı yanıtı aldığını belirtti.

Sosyal Sigortalar Dairesi’nden alınan bilgiye göre, kanser hastaları, ilk 2 yıl içerisinde çalışamayacak durumda ise, hastaya iki yıl süreli sosyal yardım maaşı bağlanır, iki yılın ardından da ancak hastalığın nüksetmesi durumunda malullük aylığından yararlanma şartı koşuluyor.
Ciddi bir ameliyat geçiren ve çalışamayacak durumda olan hastalar için, 1976 yılından kalma tüzüğün yanlışlığı üzerinde duruluyor.

Kimlerin malul sayılacağı ve malullük aylığından yararlanma şartları, tüzükle belirleniyor. Hastalık geçirmiş kişinin, sosyal sigorta maaşı alabilmesi için malul sayılmasının yanı sıra malul aylığından yararlanma şartlarını barındırması gerekiyor.

“ÇALIŞMA GÜCÜNÜN 3’TE 2’SİNİ YİTİRMESİ ŞARTI”

16/1976 Sayılı Sosyal Sigortalar Yasası’nın, Sağlık İşlemleri Tüzüğü’ne göre; çalışma gücünün en az üçte ikisini yitirdiği, Bakanlıkça uygun görülecek yetkili sağlık kuruluşlarının vereceği sağlık kurulu raporu ile tespit edilen sigortalı, Malullük Sigortası bakımından malul sayılır.

“MALULLÜK SİGORTASI YARDIMLARINDAN YARARLANAMAZ”

Yasaya göre; ‘Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihte malul sayılmayı gerektirecek derecede hastalığı ve arızası bulunduğunu önceden veya sonradan, yeterli belgelerle yukarıda belirtilen şekilde, tespit edilen sigortalı bu hastalığı veya arızası sebebiyle malullük sigortası yardımlarından yararlanamaz. Ancak, bu gibi sigortalılara malullük sigortasından evvelce ödenmiş bulunan aylıklar geri alınmaz.’

“MALUL SAYILSA DA AYLIK ALMANIN ŞARTLARI VAR”

Malullük aylığından yararlanma şartları ise yasa ile şöyle belirtiliyor; “Sigortalının, malullük aylığından yararlanabilmesi için; malul sayılması, en az 15 yıldan beri sigortalı bulunması ve bu süre içinde en az toplam beş bin dört yüz gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödenmiş olması ve işten ayrılmış olması koşuldur.”

Bu şartları yerine getirmemiş olmakla beraber sigortalılık süresi 5 yıl ve daha fazla olan ve en az bin sekiz yüz gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş bulunan sigortalıya, malullük aylığı bağlanması isteğinde bulunduğu tarihten önceki son 5 takvim yılında en az toplam altı yüz gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödenmiş bulunması koşuluyla indirimli olarak malullük aylığı bağlanır.”

“HASTALIK NÜKSETMEZSE AYLIK YOK”

Kanser hastalığı veya herhangi bir hastalık sonucu çalışamayacak duruma gelen hastaları ise, bu tüzük gereği, malullük sigortası kapsamıyor.

Kanser hastaları, ilk 2 yıl içerisinde çalışamayacak durumda ise, hastaya iki yıl süreli sosyal yardım maaşı bağlanır. İki yılın ardından da ancak hastalığın nüksetmesi durumunda malullük aylığından yararlanma şartı koşulur.

Ciddi bir ameliyat geçiren ve çalışamayacak durumda olan hastalar için tüzüğün yanlışlığı üzerinde duruluyor.

Detay

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.