1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. OLAN YİNE ÇOCUKLARA OLACAK!
OLAN YİNE ÇOCUKLARA OLACAK!

OLAN YİNE ÇOCUKLARA OLACAK!

'Eylem sebebidir!'

A+A-

Eğitim sendikaları yeni eğitim ve öğretim yılına çok az bir süre kalmasına rağmen birçok şeyin hazır olmadığını, eksiklerin tamamlanmadığını vurguladı

Eniz ORAKCIOĞLU

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası'nın (KTOEÖS) Genel Başkanı Selma Eylem, yeni eğitim ve öğretim yılına çok az bir süre kala ilkokul ve ortaokullardaki eksiklikleri Yeni Bakış’a anlattı. Öğretmen, muavin, okul derslik, müdür, bölüm şefi ve atölye şefi, denetmen gibi birçok eksiğin olduğunu vurgulayan Elcil ve Eylem, bu konuda Miilli Eğitim Bakanı Özdemir Berova’yı  suçladı.

 

KTÖS Genel Sekreteri Elcil

“Kamusal eğitim ihmal ediliyor”

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, Hükümetin önceliğinin kamusal eğitim veya okulların olmadığını belirterek, “Eğer öncelikleri okullar veya eğitim olsa bu alanlarda gerekli yatırımlar yapılırdı, ama maalesef şu anda gerekli yatırımlar yapılmamaktadır. Hükümetin tamamen cami, cemaat ve kuran kurslarına dönük bir önceliği bulunmaktadır. Dolayısıyla kamusal eğitim ihmal edilmiş durumdadır” şeklinde konuştu.

 

“Nakiller hala gerçekleşmedi”

Eğitimde ki eksikliklere de değinen Elcil, “Genel anlamda öğretmen eksiklerimiz var ve bu eğitimde önemli bir sorundur. Şu anda ilköğretimde ve okul öncesi eğitimde 50 civarında yeni kadro açılması gerekmektedir. Bugün hala öğretmen nakilleri bitmemiş olması da bir başka önemli noktadır, geçtiğimiz yıllarda olan ve olması gereken ise 1 Temmuz ile 15 Temmuz arasında nakillerin tamamlanmasıydı. Ama Eğitim Bakanının ihmali yüzünden bu nakiller uzamış ve halen bugün sonuçlanmamıştır” diye konuştu.

 

“Bakan partizanca nakil yapıyor”

Şener Elcil, Eğitim bakanının bu sene keyfi olarak bazı okulları kapatmaya karar verdiğini söyleyerek, “Kapatmaya karar verdiği bazı okulların kapatılmasından vazgeçilmesine rağmen, bazı okulların da ne olacağı belli değildir. Örneğin Gemikonağı ilkokulunu kapatıp, kapatmayacağı henüz belli olmamakla birlikte, bu nedenlerden dolayı da nakiller gerçekleşememiştir. Kısacası Eğitim Bakanı yüzünden nakillerde resmen tıkanmış durumdayız. Diğer bir nokta olan müdür muavini nakillerinde ise Eğitim Bakanı adam kayırıp  partizanlık yapmaktadır. Bu nedenle de Kamu Hizmetleri Komisyonuna şikayette bulunduk, Komisyon ise Eğitim Bakanına bu konuda yazı gönderdi ama hala  bakan yaptığı usulsüzlüklerle ilgili komisyona bir cevap bile vermedi. Sonuç olarak nakiller şu anda yapılamıyor, nakiller yapılamadığı için yerler açılamıyor, yerler açılamadığı için öğretmen alımı durdu. Kamu Hizmeti Komisyonu 9 Eylül’de sınav yapacağını açıklamış ama Eğitim Bakanlığı kaç  öğretmen alınacağı konusunda henüz komisyona bilgi dahi vermemiştir” dedi.

 

“74’den bu yana 46 cami 15 okul yapıldı”

Diğer bir sorunun okullardaki altyapı sıkıntısı olduğunu dile getiren Elcil, “Eğitim Bakanının okul yapma gibi bir öngörüsü bulunmamakta, tamamen Camilere ağırlık vermektedir. 1974’den bugüne kadar 46 yeni cami, 15  yeni okul inşa edilmiştir. Bugün özellikle Girne Bölgesinde sınıflarda eğitim gören öğrenci sayıları 40 ve üzeridir. Girne de acil olmak kaydıyla bir Anaokula birde ilkokula ihtiyacımız vardır. Yine Girne’de 23 Nisan İlkokulu bütün adanın Güney Kıbrıs’ta dahil en kalabalık ilkokuludur, Bin 100 öğrenciye eğitim verilmektedir, buna rağmen yeni bir sınıf yapılması anlamında bir çalışma bulunmamaktadır. Bunun yanında Lapta Okul ve Karaoğlanoğlu’na sınıf istiyoruz. Çatalköy, Girne 23 Nisan ilkokulu, ve bazı okullar artık öğrenci sayısına hitap etmiyor. Diğer yandan Gönyeli ilkokulunun öğrenci sayısı 700’ü bulmuş ve okul yetersiz kalmaktadır. Bunların dışında birçok okulda yeni eğitim dönemine yetişemeyeceğini düşünüyoruz, buralarda  tamiratlar devam etmekte, bazı okullarda tamiratlar hala başlamamıştır. Yine 23 Nisan ilkokulu ve Karaoğlanoğlu İlkokulu sınıf yapımına yeni başlanmıştır. Gönyelide İlkokul, Vadili İlkokulu gibi bazı okullar yıkılmış durumda ve yeni baştan yapılması gerekli, Çağlayan İlkokulu’nun kolonları çatladı bina çürüdü yeni baştan elden geçirilmelidir” dedi.

 

“Dıştan hizmet alımı da partizancadır”

Okullardaki Hademe ihtiyacına da dikkat çeken Elcil, “Son dönemde hademe görevleri dıştan hizmet alımı şeklinde gerçekleştirilmekte ve bu hükümetin tamamen partizanlığa dayalı yaptığı bir uygulamadır. Diğer bir konu öğrenci taşımacılığıdır ki hatırlayacağınız üzere geçtiğimiz yıl iki öğrenci ve bir şoförümüzü kaybetmiştik. Bu noktada da hala bir düzenleme yapılmamış, konu olduğu gibi durmaktadır. Geçtiğimiz hafta taşımacılığa 29 Milyon TL harcanmış ve maalesef k, bu paralar doğru şekilde, doğru yerde kullanılmamaktadır. Lüzumsuz yere para verildiğini düşündüğümüz taşımacılarda vardır, örneğin; Gemikonağı İlkokulunun kapatılmak istenmesinin sebebi de Gemikonağı’ndan Lefke’ye öğrenci taşımacılığını desteklemek ve birilerine ekstra para vermektir” şeklinde konuştu.

 

“Kantinlerde adam kayırarak dağıtılıyor”

Elcil, sözlerine şu şekilde devam etti; “Diğer bir yandan da okul kantinleri partizanca dağıtılmakta, örneğin; gazeteci olduğunu söyleyen ve tetikçilik yapan birisinin babasına ve annesine Hala Sultan İlahiyat Koleji Kantini, Haydar Paşa Ticaret Lisesi kantini ve Lefkoşa Kız Meslek Lisesinin kantinini kısacası üç  okul kantini verilmiştir. 70 civarında kantini eğitim vakfı çalıştırıyor, geri kalan 130 civarında kantini de Eğitim Bakanı Partizanca kendi adamlarına dağıtıyor.”

 

“Saatin ne olacağı belli değil”

 Yeni eğitim kitaplarının basılmadığına da işaret eden  Şener Elcil, “Türkiye’de müfredat değişiyor ve bu anlamda da sıkıntılarımız var. Diğer önemli bir konu Öğretmenler Yasası 71’inci madde çerçevesinde öğretmenlerin çalışma saatleri ve çalışma yılı takvimi belli olması gerekir, fakat Hükümetin yeni saatleri bir saat geriye alıp almayacağı belli olmadığından dolayı hala  bu konuda bizimle herhangi bir belge imzalamış değiller. Bu da yine geçen sene karanlık ve soğukta okula gelen çocukların durumunun tekrardan gündeme getiriyor. Kısacası Sudi Arabistan saatini devam ettireceksek de o noktada sıkıntı yaşayacağız” diye konuştu.

 

“Akademi konusu eylem sebebidir”

Son olarak da öğretmen akademisi konusuna değinen Elcil, şunları söyledi; “Öğretmen Akademisinin Lefke Avrupa Üniversitesi tarafından işgal edilmek istemesi önemli bir konudur. Olayın laiklik ve demokrasiyle alakası vardır bu açıdan da önemli bir eylem sebebidir.”

 

 

 

KTOEÖS Genel Başkanı Eylem;

“80 öğretmen ihtiyacı var”

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası'nın (KTOEÖS) Genel Başkanı Selma Eylem de, yapılan tespitler sonucunda Genel Orta Öğretimde 80  öğretmen ihtiyacı olduğunun altını çizerek “ Geçtiğimiz yıl 27 muavin 2 de müdüre ihtiyaç vardı. Bilindiği üzere geçen yıl yapılması gereken muavin sınavları bu yılın Temmuz ayında yapılmıştır ki bu yıl muavin ihtiyacı 34’de, müdür ihtiyacı da 9’a çıkmıştır. 27 muavin ve 2 müdür için sınavda başarılı olan kişiler hala bugün kamudan çağrılıp mülakatları yapılarak okullara gönderilmemiştirler” şeklinde konuştu.

 

“Bölüm şefi yıllardır alınmıyor”

Yıllardır okullara alınmayan bölüm ve atölye şeflikleri olduğuna dikkat çeken Eylem, “170 bölüm şefi ve 44 atölye şefi yıllardır okullara alınmamıştır. Bu kadrolar doldurulmadığı için de her geçen gün bu sayı katlanarak büyümektedir. Bunun yanında 3 yıldır yapılmayan denetmenlik sınavı vardır, bu yaz yapılmış olan sınav sonucunda 3 denetmen alınmıştır ama ihtiyat 44’dü ve halen 41 denetmen ihtiyacı vardır” diye konuştu.

 

“Hademe görevleri için sözleşme imzalanmadı”

Birçok okuldaki inşaatların tamamlanma aşamasına gelmediğini anlatan Eylem, “Eylül başına gelinmiş ama hala  inşaatlar tamamlanmamıştır, eğer ki bu inşaatlara hız verilirse tamamlanması mümkündür, ama şu andaki çalışma sistemine göre gidilirse tamamlanacak gibi görünmüyor. Genel olarak okullarda eksikler olduğu da ortadadır. Diğer bir konu ise okullarda hademe eksikliğidir. Geçtiğimiz yıldan bu yana hademe görevi dışardan hizmet alımı ile gideriliyor. Bunlarda 7 Haziranda durdurulmuş ve tekrar Eylül’de alınacakları açıklanmıştır. Ama bizim edindiğimiz bilgilere göre bu şirketlerle hala sözleşme yapılmamış, diğer yandan da bu hizmetin verilmesi için okul müdürleri 4 gözle anlaşma olmasını beklemektedir” dedi.

 

“Çizelgeler halen çıkmadı”

Eylem, sözlerini şöyle tamamladı; Okullarda yapılacak olan haftalık ders çizelgeleri var ve bunlar ışığında müdürler dersleri dağıtmaktadırlar. Ama Temmuz başında çıkması gereken haftalık ders çizelgesi hala çıkmamıştır. Bakanlık her pazartesi çizelgenin çıkacağından bahsetse de bu pazartesi bir türlü gelmemektedir. Amaç nedir? Neden bekleniyor, ders dağılımlarında farklı bir şey mi yapacaklar. Farklı dersler mi koyacaklar hiç bilmiyoruz. Buda tamamen soru işaretidir. Eğitimde yeni sezona başlamadan önce herşeyin aksadığını vurguladı.

Yeni Bakış

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.