1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. OLAYLI GEÇTİ!
OLAYLI GEÇTİ!

OLAYLI GEÇTİ!

İnşaat Müteahhitler Birliği Genel Kurulu ‘yetki evrakı eksikliği’ iddiasıyla 15 gün sonraya ertelendi

A+A-

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği’nin dünkü genel kurulu, evrak eksikliği gerekçesiyle yaşanan sert tartışmaların ardından divan kurulu kararıyla 15 gün sonraya ertelendi.

Hasan Tosunoğlu ile Cafer Gürcafer’in başkanlık için yarıştığı genel kurulda, divanın oluşumu ve faaliyet raporlarının aklanması sonrasında başlayan oylamada ilk üyeler oy kullanırken taraflar arasında tartışma çıktı.

İki taraf arasında yaşanan şiddetli tartışmaların sonrasında ortaya atılan “yetki evrakı onay belgesi eksikliği” iddiası nedeniyle oy kullanma işlemine ara verildi.

Divan kurulu, yasayı gözden geçirerek genel kurulun 15 gün sonraya ertelenmesinin hukuki süreç gereği olduğunu açıkladı.

 

Dağaştı: Her şey yasalara uygundu

Birlik eski Başkanı Faik Dağaştı, genel kurula gidilirken birlik yönetim kurulunun gerekli evrakları incelediğini ve oy kullanma vasfına sahip 230 kişinin belirlendiğini söyledi.

Genel kurul öncesi ve sonrasında yapılan her şeyin yasalara uygun olduğunu belirten Dağaştı, oy kullanma işlemine gelindiği sırada ortaya “yetki evrakı onay belgesi yok” iddiasının atıldığını ifade etti.

Dağaştı, bunun üzerine divanın kurulunun seçimi ertelendiğini söyledi. Yönetim kurulunun pazartesi günü bir araya geleceğini ve gün konusunu kararlaştıracağını kaydeden Dağaştı, prosedürün uygulanacağını belirtti.

 

Raporlar kabul edildi

Açık Öğretim Fakültesi Konferans Salonu’nda yer alan genel kurulda açılış ve saygı duruşunun ardından divan oluşturuldu.

Divan başkanlığına Mehmet Kahveci’nin getirildiği genel kurulda faaliyet raporu okundu ve oybirliğiyle onaylandı. Ardından mali rapor oyçokluğu ile kabul edildi.

Birlik eski Başkanı Faik Dağaştı, kendi başkanlığındaki yönetimin ortada olan başarısına rağmen bazı kesimlerce haksız bir şekilde eleştirilmeye devam edildiğini söyledi.

Dağaştı’nın eleştirel konuşmasının ardından verilen aradan sonra yeni dönem başkan adaylarının konuşmalarına geçildi.

 

Tosunoğlu: Birlik bölündü

Hasan Tosunoğlu, rakip bile olunsa amaç ve değerlerin bir olması gerektiğini savunarak, birlikte hareket etmenin önemli olduğunu belirtti.

Buna rağmen, Başkanlığı sona eren Faik Dağaştı’nın tek adamcılık felsefesiyle yönetim yapmaya çalıştığını ve çeşitli etik dışı tekniklerle birliği böldüğünü iddia eden Tosunoğlu, buna izin vermeyeceklerini kaydetti.

Hasan Tosunoğlu, Dağaştı’nın 2013 yılındaki olağan kurultayda oy veren üye listesini kendilerinden sakladığını bunun sonucunda da konunun mahkemeye intikal ettirilmek zorunda kalındığını anımsattı.

Böylesi davranışların birliğin saygınlığına leke sürdüğünü kaydeden Tosunoğlu, başkan seçilmesi halinde bu imajı yeniden düzelteceğini ifade etti.

Tosunoğlu, konuşmasında yeni dönemde yapılması gerekenleri de sıraladı. Tosunoğlu, birlik binasının mevcut borcunun derhal kapatılması, aşırı şişirilen sektöre yeni müteahhit girişinin engellenmesi, ülke genelinde inşası yarım bırakılmış binaların tamamlanması ve birliğe bir lokal binası kazandırılması konularından bahsetti.

 

Tosunoğlu, projelerini aktardı

Hasan Tosunoğlu, sektörde müteahhitlerin saygınlığı konusunda sıkıntı yaşandığını belirterek saygınlık projesinin önemine işaret etti. Tosunoğlu, kamuoyu ve basınla birlikte bir süreç geçirileceğini, PR çalışması yapılacağını kaydetti.

Birlik binasının borcu olduğunu anımsatan Tosunoğlu, borcun derhal bitirilmesi için kaynak yaratılacağını belirtti.

Hasan Tosunoğlu, en büyük sıkıntının yasaların güncellenmemesi olduğuna dikkat çekerek, yasalarda tadilat yapılacağını kaydetti.

Şehir ve Planlama Dairesi’nde yaşanan sıkıntılara değinen Tosunoğlu, bu sorunun aşılacağı sözünü verdi. Ülkemizde 5 bin yarım konut olduğuna dikkat çeken Tosunoğlu, başkan seçilmesi halinde, bir fon oluşturacağını ileri sürdü.

Tosunoğlu, müteahhitlerin bir lokali olmadığını söyleyerek, lokal binası yapılacağı sözünü verdi. Tosunoğlu, “Ülkemizde maalesef ödemeler geç yapılıyor çünkü, devlet kendi lehine olduğunda faizini alıyor. Bizlerin ödemeleri ise aylarca bekletiliyor. Ödemeler ileri tarihli çeklerle yapılıyor. Bu kabul edilemez. Buna asla izin vermeyeceğiz. Hiçbir müteahhidin ödemesi bir gün dahi gecikmeyecek” dedi.

Tosunoğlu, Faik Dağaştı’nın 2013 yılında yapılan Olağan Genel Kurul’daki evrakları göstermeyerek iftira attığını ileri sürdü.

Tosunoğlu, “Suçlu olan kendisidir. Dağaştı, ‘Bizden önceki hiçbir yönetim başarılı olamadı’ diyor. Üyelerimizin balık hafızalı olduğunu düşünmesin. Tek yaptığı iftira atmaktır. Dağaştı konuşur, konuştuktan beş dakika sonra cayar. Tüm üyeler kimin ne yaptığını biliyor” dedi.

 

Gürcafer, birlik beraberlik mesajı verdi

Diğer başkan adayı Cafer Gürcafer de, Müteahhitler Birliği’nin bir aile olduğunu söyleyerek birlik beraberlik mesajları verdi.

Yasaların varlığına rağmen, adalet olgusunun her şeyden üstün olduğunu anlatan Gürcafer, ileriye gidiş için çabanın bu yönde olması gerektiğini kaydetti.

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği’nin maalesef kendi içinde anlamsız bir kavgaya tutuştuğunu dile getiren Gürcafer, “Bayrağı devredenin, devralanın yanında olması gereken yerde engel olmaya çalışıyor, biz tartışırken, dünya da potansiyel kaynaklarımızı kullanmak hedefiyle bizi mercek altına almaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Gürcafer, şöyle devam etti:

“Biz bu bayrak yarışında yere düşen arkadaşımızın elinden tutup kaldırmalıyız. Esas olan budur. Tek ihtiyacımız olan birlik, beraberlik ve daha fazla insanın katılmasını sağlamaktır. Projeler de, fikirler de birlik ve beraberlikten çıkar. Bütün dünyanın gözlerini üzerimize çevirdiği bir dönemdeyiz. Biz burada kendi aramızda didişirken, dünya bizi mercek altına aldı ve bizi takip ediyor. Bizi merak ettiklerinden değil,  içerisine gireceğimiz çözüm süreci içerisinde, doğacak olan inşaat potansiyelini yemek için dünya bizi seyrediyor. 120 milyar dolar değerindeki Maraş potansiyelini ‘Nasıl yeriz’ hesapları yapılıyor. Sınır düzenlemelerinden doğacak olan inşaat potansiyelini, binlerce konutu ‘Nasıl yaparız’ hesabı yaparlar. AB uyum yasaları çerçevesinde AB’ye gireceğimiz için altyapının AB kriterlerine uyumsallaştırılmasıyla alakalı doğacak olan inşaat potansiyelinden nasıl yararlanacaklarının hesabını yaparlar. Biz de burada birbirimizi yiyoruz. İşte, bizim esas yapmamız gereken buna adapte olmaktır. Bu bizim için en önemli fırsat penceresidir.”

Üç bacaklı bir çözüm düşündüğünü anlatan Gürcafer, sektörün bir çember içerisine alınıp kontrolsüz bir şekilde büyümesinin engellenmesi, küçük olan pastanın büyütülmesi ve tüm dağınıklığın ortadan kaldırılması için sistemle ilgili çalışma yapılması gerektiğine işaret etti.

Gürcafer, ayrıca İhale Yasası’nın eksikliği konusunda sıkıntılar yaşandığına değindi.

Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.