1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. ÖLEBİLİRSİN DEDİLER BU RİSKİ ALMAYA DEĞER DEDİ!
ÖLEBİLİRSİN DEDİLER BU RİSKİ ALMAYA DEĞER DEDİ!

ÖLEBİLİRSİN DEDİLER BU RİSKİ ALMAYA DEĞER DEDİ!

ÖLEBİLİRSİN DEDİLER BU RİSKİ ALMAYA DEĞER DEDİ!

A+A-

Richard Norris 39 yaşında ve GQ dergisinin yurtdışı edisyonunun bu ayki kapağında. Ama onu ünlü yapan ve kapağa taşıyan şey ise "yeni yüzü." Kendi deyimiyle "laboratuvar faresi olmak" ve o bundan gayet memnun.

Bundan 17 sene önce eve sarhoş geldiği için annesiyle tartışan Norris, silahını çıkardı ve kendini öldüreceğini söyleyerek ateş etti. Ama Norris ölmedi. Yüzü paramparça oldu ve tüm odası kan ve et parçaları içinde kaldı.

Burnu, çene kemiği, dili artık yoktu. Defalarca operasyon geçirdi. Ancak tıbbın yapabilecekleri sınırlıydı. Hiçbir şey onu eski haline geri getiremedi. Yıllarca depresyon geçirdi. Bir maskenin arkasında, şapkayla sadece geceleri dışarı çıkıyordu. Yolda yürüdüğünde herkes ona bakıyordu.

Sonra karşısına bir alternatif çözüm çıktı: Yüz nakli olmak. Norris de bizdeki gibi çok başarılı yüz nakli hastalarından bir tanesi. Ameliyattan önce sadece yüzde 50 yaşama şansı verilen Richard Norris "Bu riski almaya değerdi" diyor.

article-0-1a8cd045000005dc-467_306x423.jpg

"KENDİSİ İÇİN DEĞİL BAŞKALARI İÇİN AMELİYAT OLDU"

Maryland Üniversitesi'nden Dr. Eduardo Rodriguez Norris'i ameliyat eden ekibin başında. Rodriguez Norris'in hatırlanmaya değer bir adam olduğunu, ameliyat riskini kendisinden çok dünyada kendi durumunda olan diğer insanlara umut dağıtmak için aldığını söylüyor. Dr. Rodriguez, "Yüz nakli hastaları hayatları boyunca ilaç kullanmak zorunda çünkü yüz nakli karaciğer nakli gibi değil. Vücut yüzü her gün farklı bir organ olarak algılıyor ve her gün yüzü reddetmeye, vücuttan atmaya çalışıyor. Bunu önlemek için bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar veriyoruz. Bu da her türlü hastalığa ve mikroba açık hale getiriyor. Ancak yüz nakli olan herkes bu riske değdiğini söylüyor." dedi.

article-0-1a8cd045000005dc-342_306x423.jpg

"BİLMEYENLER YÜZ NAKLİ OLDUĞUMU ANLAMIYOR"

2012 yılında operasyon geçiren Norris, artık yolda yürürken çok az insanın ona bakmak için kafasını çevirdiğini, birçok insanın yüz nakli olduğunu anlamadığını söylüyor." Olay günü Richard ile tartışan annesi ise "Biz onu her haliyle seviyorduk. Bizim için nakil yaptırıp yaptırmaması önemli değildi ama bu onun kararıydı ve onun her şekilde arkasındayız." dedi.

article-0-1a8ccff9000005dc-707_634x649.jpg

Hürriyet

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.